Java Master yarışmasında Türkiye yeniden finalde

SUN MICROSYSTEMS ve BENQ MOBILE tarafından organize edilen uluslararası Java Master Yarışması’nda finale kalan 10 uygulamadan bir tanesi bir Türk gencine ait. Geçtiğimiz sene de aynı yarışmada bir Türk genci finale kalmış ve 2. olmuştu. Bu seneki yarışma Ağustos ayında sonuçlanacak.

Java Master yarışmasında Türkiye yeniden finalde

www.javamasters.org adresinde finale kalan yenilikçi uygulamalar, 16 Haziran- 16 Temmuz tarihleri arasında oylama yoluyla birbiriyle yarışacaklar. Siteye giren kullanıcılar, “öğrenci” ve “profesyonel” kategorilerinde finale kalan 10’ar uygulamadan en beğendiklerini oylama yoluyla seçebilecekler. Yarışmada oy kullanmayı tercih edenler sadece şampiyonları belirlemekle kalmayacak ayrıca birbirinden farklı ödülleri de kazanma fırsatı yakalayacaklar

Cep telefonları üzerinde uygulama geliştirmeye imkan tanıyan Java programıyla geliştirilen yeni nesil programların yarıştığı Java Masters yarışmasında “öğrenci” ve “profesyonel” kategorilerinde olmak üzere 10’ar uygulama finale kaldı. Finale kalan başlıca ülkeler; Avusturya, Brezilya, Çin, Hırvatisyan, Finlandiya, Almanya, Hindistan, İtalya, Norveç, Polonya, İsviçre, Tayland, TÜRKİYE, Ukrayna ve UK. Mobil oyunlar, GPS(konum belirleme) uygulamaları ve sohbet – mesajlaşma programlarının yarıştığı bu uygulamalar arasında Türkiye’de geliştirilen “Chatrise” adlı uygulamada bulunuyor. ChatRise; Cep telefonu üzerinden amiral battı ve dama oyunlarının oynanabilmesini sağlayan uygulama ile ayrıca kullanıcı ses kaydı yaparak bunu arkadaşlarıyla paylaşabiliyor. Türkçe ve İngilizce olarak geliştirilen program, düşük band genişliklerinde çalışabiliyor ve şu aşamada iki kişi karşılıklı kullanabiliyor.

4 milyondan fazla uygulama geliştirmeye imkan tanıyan Java programların dünyanın bir çok yerinde Sun Microsystems iforce ağı tarafından organize ediliyor.

http://java.sun.com web sitesinden bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Sun Microsystems İş Geliştirme müdürü Horst Thieme, Sun proglamlama dili Java’nın genç öğrencilere yardımcı olduğu kadar onlara iş dünyasında da kolaylık sağladığını dile getirdi.

Yarışmada navigasyon ve oyunlar Siemens SXG75, iş ve müzik uygulamaları S75, multimedia uygulamaları da CX/% modeli üzerinde uygulandı. Sun Microsystems ve Ben Q Mobile’ın düzenlediği yarışmada bir ay süreyle internet üzerinde birbiriyle yarışacak uygulamaların bazıları şöyle;

odGPS: Cep telefonlarında yerel GPS sistemi olarak adlandırılan program, bisiklet kullanıcılarının hedef seçmiş

AVACS Business Life: İş dünyasını oyun olarak mobil dünyaya taşıyan bu programda, kullanıcının sanal bir iş hayatı oluyor.

Mobile Webcam: Bu program Cep telefonları ile çekilen fotoğrafların internet üzerinde tutulan albüme gönderilmesini sağlıyor.

Okuyucu Yorumları