Kablosuz internette hız rekoru!

Geliştirilen yeni kablosuz internet sisteminin ulaştığı hızlar dudak uçuklatacak cinsten...

Kablosuz internette rekor!

Almanya'da bulunan Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü'nde geliştirilen yeni kablosuz internet teknolojisi, normal "yüksek" hızlı internet bağlantılarına alışmış olan kullanıcıların başını döndürecek kadar hızlı: 40 Gbps hızına ulaşabilen bağlantıyla, HD çözünürlüklü birkaç film bir saniye içinde iletilebiliyor. Ancak bu teknolojinin evlerimize gelmesinin imkânsız olduğu söyleniyor.

Yeni teknolojinin temelinde yer alan gelişmiş araçlar, geleneksel kablosuz bağlantının kullandığı 2,4 Ghz ve 5 GHz frekansından çok daha yüksek olan 240 GHz frekansında çalışıyor. Uzmanlar bu frekans aralığının, hiçbir müdahale olmaksızın bağlantı kurulabilen ideal aralık olduğunu belirtiyorlar. Ancak havada engel tanımayan, inanılmaz hızlarda veri transferini mümkün kılan sinyaller, duvarla karşılaştıklarında kolaylıkla engelleniyorlar. Yani bu kadar yüksek hızda kablosuz bağlantıyı evlerimizde kullanmamız pek olası görünmüyor.

Teknolojiyi geliştiren ekip ilk bağlantılarını birbirlerinden yaklaşık bir kilometre mesafede bulunan iki gökdelen arasında kurmuş. Yeni teknolojinin, fiber kablo döşemek pahalı olduğu için firmaların ilgilenmediği, bu yüzden modern yaşamın olmazsa olmazlarından hızlı internet bağlantısına kavuşamayan kırsal bölgelerin ve yoksul mahallelerin sorunlarını çözmekte faydalı olacağı tahmin ediliyor.

Okuyucu Yorumları