Gezegenimiz için çok kötü bir rekor daha kırdık

Gezegenimiz Dünya için hiç de iyi görünmeyen bir rekora daha imza atmayı "başardık." Atmosferindeki CO2 seviyesi insanlık tarihi boyunca hiç bu kadar yüksek olmamıştı.

Gezegenimiz Dünya için çok kötü bir rekor daha kırdık

Karbondioksit salınımı, yüzyıllar boyu Dünya atmosferinde kaldığı için iklim değişikliğiyle bağlantılı en önemli sera gazlarından biri olarak biliniyor. Dünya atmosferinde doğal olarak eser seviyelerde bulunmasına karşın özellikle 19’uncu yüzyılda Sanayi Devrimi’den bu yana fosil atıkların yakılması ve ormanların yok edilmesi ile doğru orantılı olarak artış gösteren karbondioksit salınımı, artık korkutucu boyutlara ulaşmış durumda. Araştırma sonuçları felaketin eşiğinde olduğumuzu gösteriyor.

UC San Diago’daki Scripps Oşinografi Enstitüsü, Hawaii’deki Muana Loa Gözlemevi’nde Nisan 2022 için aylık ortalama temel karbondioksit (CO2) seviyesinin 420.02 ppm olduğunu bildirdi. Bu değerin açıklanmasının ardından Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nden gelen bir diğer rapor, 4 Mayıs 2022 tarihinde karbondioksit seviyesinin 421.33 ppm’e ulaştığını açıkladı. Bu rakam, insanlık tarihinde şimdiye kadar kaydedilen en yüksek seviye olarak not ediliyor.

NOAA'nın İklim İzleme ve Teşhis Laboratuvarı'nda kıdemli bilim adamı Pieter Tans, konuyla ilgili olarak “Muhtemelen bu rakamlar mayıs ayı sonunda daha da yüksek olacak” derken, "CO2 artış hızı son 10 yılda olduğu kadar yüksek kaldığı için küresel olarak fazla başarı elde edemedik, ancak gerçekten emisyonları azaltmaya odaklanmamız gerekiyor” sözleriyle durumun ciddiyetine dikkat çekti.