Kemer kılıfları radyasyon için bir ölçü mü?

Bir dönem babalarımızın kullandığı "kemer kılıfları" meğer çok işe yarıyormuş!

"Kemer kılıfı" deyip geçmeyin

Akıllı telefonlarınız için FCC radyasyon standartları 1990'lı yıllara dayanıyor. Ancak hala "kemer kılıfı" kullanıyorsanız, bu sizin için sorun teşkil etmeyebilir!

Bir döneme damga vurmuş ve genelde "babalar" tarafından kullanılan kemer kılıfları popülerliğini yitirmiş durumda. Günümüzde bu tür kılıflar büyük ölçüde unutulmuş olsa da Samsung, Motorola, HTC ve LG gibi markaların kullanım kılavuzlarına bakıldığında durumun hiç de öyle olmadığı görülüyor.

Cep telefonu üreticileri radyasyon tehlikesi için hala telefonları vücudun 1 cm uzağında tutabilen bu aksesuarların kullanıldığını varsayıyor.

Samsung Galaxy S6 Edge kullanım kılavuzunda, mobil cihazın vücuttan minimum 1.5 cm uzakta taşınabilmesine olanak sağlayan aksesuar ile birlikte kullanıldığında FCC radyasyon kurallarına uygun olduğunu söylüyor. Diğer aksesuarların ise bu yönergeye uygun olmayabileceğini de ekliyor.

Benzer bilgiler Motorola Moto G için hazırlanmış dokümanda da yer alıyor. Şirket, cep telefonunu kullanırken vücudunuzdan 1.5 cm'lik mesafeyi korumanız gerektiği ve buna uygun bir aksesuar ile birlikte yönetmeliğe uygun testler yapılabildiği yazıyor.

HTC One M9 kullanım kılavuzuna bakıldığında ise yine aynı şekilde RF (radyofrekans) radyasyonuna maruz kalmamak için kemer kılıfı gibi bir aksesuar kullanılması öneriliyor.

ABD Federal İletişim Komisyonu cep telefonlarının yaydığı RF (radyofrekans) radyasyonun kanser, baş ağrısı, baş dönmesi ve bazı sağlık sorunlarına neden olduğu yönünde hiçbir bilimsel kanıtın olmadığını söylüyor ama yine de konu, insanları rahatsız etmeye devam ediyor. Bağımsız analistler, yeni nesil telefonların daha verimli ve dolayısıyla daha az radyasyon yaydığını söyleyerek bunun radyasyon emisyonu için bir tampon gerekliliğini ortadan kaldırabileceğini söylüyorlar. Ama yine de, görüldüğü gibi üreticiler, yine de telefon ile aranızda 1.5 cm olması gerektiğini söylemekten geri kalmıyor.

Okuyucu Yorumları