Kot Pantolonlardaki Küçük Cep Ne İşe Yarar? Aslında Ne İçin Üretildiler? İşte hikayesi

Kot ya da keten pantolonlardaki küçük cepleri fark etmişsinizdir. Peki, pantolondaki bu küçük cepler aslında ne işe yarıyor? Daha doğru soru ise aslında ne için üretildiler? İşte bu küçük ceplerin öyküsü

Kot Pantolondaki Küçük Cep Ne İşe Yarar? Aslında Ne İçin Üretildiler?

Kot ya da keten pantolonunuzda küçük cepleri fark etmişisinizdir. Bugün kimileri bozuk para, kimileri çakmak koymak için kullanabiliyor. Oldukça küçük cepler. Peki, kullanışlı olamayacak kadar o küçük cepler niye varlar? Kot pantolonlardaki küçük cepler ne işe yarar sorusu, her dönem merak edilen sorular arasında... İşte yanıtı:

KOT PANTOLONLARDAKİ KÜÇÜK CEPLER NE İŞE YARAR?

Kot pantolonlardaki bu küçük cepler bir dönem önemli bir işleve sahipti. Çünkü, cep saatleri o ceplere konuluyordu. Küçük cebe aslında 'saat cebi' denir, çünkü başlangıçta erkeklerin cep saatlerini saklamaları için güvenli bir yer olarak düşünülmüştü.

Levis'ın bloğunda şu bilgi paylaşılıyor:

"İlk mavi kot pantolonun dört cebi vardı - sadece bir arkada ve önde iki artı küçük saat cebi. Başlangıçta cep saatleri için koruma olarak dahil edildi. Birçok işlevi yerine getirdi: birkaç isim vermek gerekirse, sınır cebi, prezervatif cebi, bozuk para cebi, kibrit cebi ve bilet cebi"

Tarihçesi, 1879'da piyasaya çıkan Levi's'in ilk kot pantolonuna kadar uzanıyor. Levi Strauss bloğu orijinal olarak bir kot pantolonda saat cebi dahil sadece dört cep olduğuna dikkat çekti.

Business Insider'ın haberine göre de cepler, Levi Strauss & Co. tarafından yapılan mavi kot pantolonun orijinal adı "bel tulumları" tasarımına kadar uzanıyor. 20 Mayıs 1873'te ortaya çıktı ve ilk olarak 1890'da Levis 501 kot pantolon modeli olan "Lot 501" kot pantolon ile toplu kullanıma sunuldu.

Levi Strauss & Co.'nun kurum içi tarihçisi Tracey Panek, INSIDER'a "Saat cebi ilk bel tulumlarımızın bir özelliğiydi" diyor.

Küçük ceplere, takım elbiselerde rastlanmıyor. Çünkü, takımların ceketlerinde zaten cep saatleri için uygun bir yer var.

Küçük cepli pantolonlara "beş cepli pantolon" adı veriliyor. Ancak küçük cep aslında beşinci cep değil. Beşinci cep 1901'de Levi's 501 kotuna eklenen sol arkada yer alıyor.

1890'dan kalan, tek arka cepli orijinal Levi's

1890'dan kalan tek arka cepli Levi's


BUGÜN NEDEN HALA VARLAR?

Peki, cep saatleri artık kullanılmamasına rağmen neden pantolonlarda hala küçük cepler var? Panek, orijinal tasarımın bütünlüğünü korumak için bugün Levi's kot pantolonunda küçük ceplerin tutulduğunu söylüyor: Saat cebi, ceplerimizdeki perçinler, düğme patları, kemerli arka cep dikişleri ve deri yama gibi mavi kot pantolonumuzun orijinal bir unsuruydu. İlk tasarımın bütünlüğünü korumak için Levi Strauss & Co., saat cebini koruyor.

TEK İSTİSNA 2. DÜNYA SAVAŞI

Farklı markalar küçük cebi farklı noktalara koyuyor. Ancak Levi's kot pantolonları 19. yüzyıldan beri esasen değişmeden kalmış. Panek, tek istisnanın II. Dünya Savaşı sırasında olduğunu söylüyor:

Panek, "Saat cebiyle ilgili ilginç bir gerçek, İkinci Dünya Savaşı sırasında iki köşe perçininin savaş çabası için metali korumanın bir yolu olarak çıkarılmasıdır. Perçinler savaştan sonra saat cebine geri döndü" diyor.

Bugün küçük ceplerin kullanım alanı ise oldukça sınırlı.