Laptop alırken onu unutmayın!

Onu her laptop'ta görüp hepsini aynı sananlar... Bu haber sizi çok şaşırtabilir!

Her laptop'ta var; ama...

Bir sonraki laptop'unuzu almak için bir bilgisayar mağazasına gittiğinizde ve bir laptop'un özelliklerini sorduğunuzda, muhtemelen uzun bir teknik özellik listesiyle karşılaşacaksınız. Bugünkü hızlı işlemcilerin ve uygun fiyatlı RAM'lerin yanında touchpad gibi bileşenler ise kullanıcının aklına pek gelmiyor. İşte touchpad'ler hakkında bilmeniz ve satın alırken dikkat etmeniz gereken noktalar.

İlk touchpad'ler 1990'ların başında ortaya çıkmıştı ve taşınabilir bilgisayarlardaki işaretleyici eksikliğini büyük ölçüde gideriyordu. Bugünkü touchpad'ler ise kapasitif dokunma olarak adlandırılan bir teknolojiyi kullanıyor. Bu teknoloji, modern dokunmatik ekranlarda kullanılanın aynısı ve parmağınızdaki elektrik akımını algılayarak çalışıyor. Ancak kapasitif dokunmatiklerin küçük bir dezavantajı var: cansız maddeleri ve eldivenleri algılamıyor.

Touchpad'ler arasındaki farklar

Touchpad'ler arasındaki farklar
Çoklu dokunma desteği, kullanılan madde ve iki ayrı düğme, aramanız gereken özellikler arasında

Tüm touchpad'ler dokunmayı algılamada temelde aynı teknolojiyi kullansa da, bu teknolojiyi kullanmanın birçok yolu mevcut. Ayrıca kullanıma sunulan birçok farklı boyut ve yüzeyde touchpad var.

Touchpad'lerde aramanız gereken en önemli özelliklerde bir tanesi çoklu dokunmatik desteği. Laptop'u deneme şansınız varsa bu özelliğin desteklenip desteklenmediğini sınamanız kolay: Bir web sayfasını orta ve işaret parmağınızla kaydırmaya çalışın.

Eğer çoklu dokunmatik desteklenmiyorsa en azından geniş bir kaydırma alanına sahip olmasına dikkat edin.

Touchpad'de kullanılan madde de kritiktir. Birçok uygun fiyatlı laptop, touchpad'de laptop'u çevreleyen plastiğin aynısını kullanır. Bu iyi bir şekilde çalışabilir, ancak örneğin MacBook'ların kullandığı cam yüzey gibi özel yüzeyler daha kaygan bir his sağlar.

Touchpad düğmelerinde de iki ayrı fiziksel düğme sunan touchpad'ler, en iyi seçenektir.

Okuyucu Yorumları