LCD alırken dikkat etmeniz gereken 7 adım!

Yeni bir LCD monitör mü alacaksınız? Yanlış karar vermek istemiyorsanız buraya göz atın...

Yanlış LCD monitöre hayır!

Eski monitörünüz artık kafi gelmiyorsa, yeni bir tane satın almadan önce dikkat etmeniz gereken şeyler var.

Dijital saatlerde ve dizüstülerde bulunan ve bir zamanlar pahalı olan LCD'ler artık oldukça standart. Hatta LED çeşitler yaygınlaşıyor, yeni teknolojiler geliyor.

LCD katot tüplere göre daha az elektrik tüketen, gözü yormayan, yüksek çözünürlük destekleyen ve titreşmeyen bir teknoloji. Satın alma kararı almadan önce bu haberimizi okursanız, dikkat etmeniz gerekenleri de anlarsınız...

Kaç inç olmalı? Aspect ratio nedir?

Kaç inç olmalı? Aspect ratio nedir?
İşte geniş ekran bir LCD

En önemli özellik elbette ki ekran boyutudur. İnç olarak ölçü ekranın tam ortasından, çaprazlama olarak alınır. 15 inçten 30 inçe kadar farklı boyutlarda masaüstü PC'ler için LCD bulabilirsiniz. En yaygın boyut 22 inçtir ve oyunlara da filmlere de uygundur.

Daha büyük ekran yataktan film izlerken daha fazla keyif, masaüstünde daha fazla çalışma alanı demek. Sırf çalışma alanı düşünüyorsanız daha ufak ama çift monitör daha yararlı olacaktır.

Aspect ratio denen olay ise ekranın kare mi, dikdörtgen mi olduğunu belirtir. Eskiden 4:3 oranında ekranlar yaygındı ama artık heryerde Wide Screen yani 16:9, 16:10 ekranlar görmek mümkün.

Çözünürlüklere dikkat!

Çözünürlüklere dikkat!
Çözünürlük

En önemli özelliklerden bir tanesi de elbette çözünürlüktür. LCD ekranların standart olarak belirlidir. Eski CRT monitörler çok daha fazla çözünürlük destekliydi ama LCD ekranlarda seçenekler daha azdır.

İşte bu yüzden geniş ekran ve yüksek çözünürlüklü bir LCD erkanı akıcı kullanmak için güçlü bir ekran kartına ihtiyacınız olacaktır.

En yüksek çözünürlük en keskin görüntü demektir, metinler ufalsa da bunun için yazılımsal çözümler mevcuttur.

Sonraki önemli nokta parlak ve canlı renkler için kontras oranına bakmaktır. Dinamik kontrast oranları biraz abartılır işte bu yüzden mevcutsa statik kontrast oranlarını karşılaştırmanız gerekir.

VE en önemlisi: Bağlantı çeşitleri

VE en önemlisi: Bağlantı çeşitleri
Yukarıdan aşağıya DisplayPort, HDMI ve VGA bağlantıları

Bir ekranda parlaklık da önemlidir ve kandela ile ölçülür. Yüksek parlaklı değeri 300cd/m2'dire ve yeğlenmelidir ancak ofis şartlarında 200- 250 kandela da kabul edilebilir.

Bunun ardından LCD monitöre yanlardan, yukarıdan ve aşağıdan bakıp renklerin çok değişmediğine emin olmalısınız. Uzanıp izlerken görüş açısı bozulduğu için renklerin karşımasını istemezsiniz.

Son olarak en önemli nokta bağlantıdır. LCD'de DisplayPort, HDMI, DVI, VGA bağlantılar bulunabilir. Ekran kartınızın çıkışına bakın ve uygun bağlantı olduğuna ya da adaptörün satıldığına hemen emin olun.

Okuyucu Yorumları