Mahkemeler, Yapay Zekaya Emanet!

Yapay zeka ve robotlar, sadece mesleklerimizi elimizden almakla kalmayacak; suçluları hapse de gönderebilecek!

Mahkemeler, yapay zekaya emanet!

Bilim insanları ve mühendisler, yasal dosyaları inceleyebilen ve davaların sonuçlarına karar verebilen bir yapay zeka algoritması geliştirdi. Yani belirsiz bir gelecekte robotlar sadece mesleklerimizi elimizden almakla kalmayacak, bizi hapse de yollayabilecekler.

Bu algoritmayı UCL'de çalışan İngiliz bilim insanları geliştirdi ve ona daha önce bakılan insan hakları davalarını göstererek davaların nasıl işlendiği öğretildi. Yapay zeka yaklaşık 600 davanın yüzde 79'u için insan hakimlerin verdiği kararları verdi.

Bu durumdan rahatsız olan mahkeme memurları için bir kaç iyi haber var. Projenin öncü araştırmacısı Dr. Nikolas Aletras şu açıklamayı yaptı: "Yapay zekanın hakimlerin ve avukatların yerine geçeceğini sanmıyoruz, ama geliştirdiğimiz yazılımı faydalı bulacaklarını düşünüyoruz. Geliştirdiğimiz yazılım sayesinde davalar arasındaki benzerlikleri bulup hızlı işlem yapılmasını sağlayacak bir sistem kurulabilir. Yapay zeka, Avrupa İnsan Hakları'ını ihlal eden davaların keşfedilmesi için de kullanılabilir."

"Sanal" hakimin en etkileyici özelliklerinden biri de sadece kelimelere ve ifadelere bakmaktan öte, görüntülere ve konseptlere de bakabiliyor olması. Şimdilik yapay zeka insan hakim ve avukatların yerini alamayacak olsa da, davaların daha hızlı sonuç bulmasına yardımcı olabilir...

Okuyucu Yorumları