Mars'taki yaşam kalıntılarını yok mu ettik?

Mars'a araç gönderip yaşam kalıntısı aramak bir süredir moda. Peki neden hep hayal kırıklığı var?

İnsan Mars'a iyi gelmedi!

1976 yılında insanların Mars'ta yaşam izleri bulma konusundaki hayalleri gönderilen araçların en ufak bir ize bile rastlamamış olması yüzünden yıkılmıştı. Araçların aradıkları herhangi bir yaratığın kalıntısı değil, basit karbon içerikli moleküllerdi. Yaşamın kaynağı sayılan karbon moleküllerine dair en ufak bir iz bile bulunamamış olması Mars'ta yaşam teorilerini yerle bir etmişti. Son yıllarda da aynı amaç için çalışmalar yapılsa da, sonuç hep hüsran oldu...

Fakat şimdi bilim adamları bu başarısız bulgularda insan katkısı olduğundan şüphelenmeye başladılar. Bilim adamlarına göre Mars'ta organik yaşam olmasa bile yıllar içerisinde gezegenin yüzeyine düşen göktaşlarının en azından karbon içerikli bazı parçalar taşımış olması gerekiyordu. Fakat en ufak bir karbon izine rastlanmamış olması, gözleri Mars görevini yerine getiren uzay araçlarına çevirdi. Şüpheli, roketler için itici güç sağlamakta kullanılan perklorat adlı maddenin son Mars görevindeki aracın gezegenin yüzünü kirletmiş olabileceğini ve bu yüzden en ufak bir karbon izine bile rastlanamamış olması olasılığı üzerinde duruyorlar.

Fakat bu gizem 2016'dan önce çözülebilecek gibi görünmüyor çünkü NASA'nın bir sonraki Mars görevi ancak 7 yıl sonra gerçekleşecek. Fakat bilim adamları bu kez yüzeyin kirletilmesine olanak vermeyecek bir yakıt kullanılacağını söylüyorlar.

Okuyucu Yorumları