Mars'taki yapılar için sıra dışı bir malzeme: Patates tabanlı beton

İnsanlı görevlerde kullanılmak üzere Mars'ta inşa edilecek yapılar için sıra dışı bir malzeme önerisi: Patates tabanlı beton.

Mars'taki yapıları patates tabanlı beton ile inşa edebiliriz

İngiltere'deki Manchester Üniversitesi bilim insanları, Mars'ta yapılar inşa etmek için kullanılabileceğini söyledikleri StarCrete adlı patates tabanlı yeni bir beton geliştirdiler. Yeni malzeme, bilim insanlarının Kızıl Gezegenin yüzeyinde tekrar edilmesinin kolay olacağını söylediği çok basit bir tarif kullanıyor. Ayrıca Mars’ta yapılar inşa etmek için daha önce yapılan önerilerden çok daha farklı olduğunu da belirtmekte fayda var.

StarCrete’in patates tabanlı bir beton olarak tanımlanması pek çok soru işareti yaratabilir. Yeni buluşla ilgili Open Engineering dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, bu tarif sadece patates nişastası, bir miktar tuz ve dünya dışı toz gerektiriyor. Bu karışım, bilim insanlarının normal betondan çok daha güçlü olduğunu söylediği bir malzemenin ortaya çıkmasını sağlıyor.

StarCrete gibi patates tabanlı beton oluşturmanın arkasındaki fikir, Kızıl Gezegen’de yaşayacak astronotlar için üretilen gıdalardan arta kalan nişastadan faydalanma amacını temel alıyor. Ayrıca, bu karışımı tamamlamak için gezegenden yalnızca tuz ve toz alınması gerektiğinden dolayı, üretim ve inşaat için gereken öğeleri gezegene taşımak, diğer pek çok seçeneğe göre göreceli olarak daha ucuz olacaktır.

Özellikle de NASA'nın önümüzdeki 20 yıl içinde Mars'a insanlı bir görev planlamasından dolayı, Mars'ta yapılar inşa etmenin daha ucuz ve daha verimli bir yolunu bulmak, son birkaç yıldır birçok bilim insanının temel odaklarından biri oldu. StarCrete gibi bir malzeme hazır olduğunda, bir Mars’ta bir üs kurma fikrinin uygulanabilir bir hedef olmasını hızlandırmaya yardımcı olabilir.

Ancak, astronotların düşük veya sıfır yerçekiminde yaşadıkları kemik kaybı gibi, çözülmesi gereken başka endişeler de bulunuyor.