Microsoft, Google Chrome OS'a sızarsa...

Google yapıyor; Microsoft'a yarayacak: Chrome OS'un MS için büyük fırsat olduğunun farkında mısınız?

MS, Chrome OS'a sızarsa...

Google'ın Chrome işletim sistemiyle ilgili sorduğumuz soruların çoğuna, Windows'a sağlam bir rakip bekleyen kullanıcıların istediği türden cevap alamadık.

Google'ın Chrome işletim sisteminin ne kadar kısıtlı olduğu ortaya çıkınca hayal kırıklığı yaşandı. Peki Chrome OS daha çıkmadan başarısız mı oldu? Kesinlikle hayır, Chrome OS bulut bilgi işleme dayalı bir geleceğin ilk adımlarından olabilir. Olabilir diyoruz çünkü masaüstü işletim sistemi ve uygulamalar hiç olmadığı kadar güçlü ve internet tabanlı uygulamalar hızla gelişmelerine karşın henüz emekleme çağında. Büyük potansiyel ve bir o kadar da büyük bir risk var.

Microsoft şimdilik Chrome OS cephesinde rahat bir soluk almış durumda; Windows 7 günümüz işletim sistemleri arasında tartışmasız krallığını ortaya koymuş ve kabul görmüş durumda. Öte yandan Google ve Apple ile, daha pek çok firma ile farklı alanlarda rekabet kıran kırana devam ediyor. Şimdi cevabını bulmaya çalışacağımız soru şu: Microsoft Google Chrome'dan nasıl yararlanır? Elbette rakibinin gerçekten beklendiği gibi kendisine bir tehlike oluşturmaması bir yarar mı; yoksa zararlı mı olur?

Windows 7'nin Microsoft için oluşturduğu tehlike!

Windows 7'nin Microsoft için oluşturduğu tehlike!
Windows 7 çok ama çok başarılı

Geçtiğimiz günlerde iş dünyasının önemli analizcilerinden ihtiyar bir kurtun, Jay R. Galbraith'in uyarılarını sizlere aktarmıştık. Microsoft'un Windows 7 başarısının aynı zamanda çöküşü olabileceğine dair bir uyarıda bulundu.

Özetle tehlike şu ki Microsoft masaüstü yazılımda yakaladığı inanılmaz başarı yüzünden bulut bilgi işlem sistemlerini ihmal ederse, uzun vadede trend değişimine aniden ayak uyduramayabilir. İşte o zaman, şimdi tehlikesiz gibi görünen Google Chrome bir anda bütün piyasayı ele geçirebilir. İşte bu yüzden Microsoft'un masaüstü yazılımdaki gücünü, aynı zamanda geleceğe yönelik bulut bilgi işleme de yöneltmesi, esnek ve hazırlıklı olması gerekiyor.

Microsoft iri ve biraz hantal bir dev olabilir ama Galbraith'in analizinde göz ardı edilen bir nokta var, Microsoft zaten Azure platformuyla bulut bilgi işleme yönelmiş durumda. Yalnızca sesini fazla çıkartmak istemiyor ve bulut bilgi işlemin gerçekten de şu aşamada masaüstünün yerini alabileceğini düşünmüyor. Çünkü çok güçlü bir propaganda, Windows 8 haberlerinin Windows 7'ye yaptığından daha kötüsünü yapabilir, Microsoft'un masaüstü yazılımlarına kötü etki edebilir.

Rakipler gerçekten birlikte çalışabilir mi?

Rakipler gerçekten birlikte çalışabilir mi?
Apple bile zaman zaman Microsoft ile birlikte çalışıyor

İlk baştaki sorumuza dönersek Microsoft, Google Chrome'dan nasıl yararlanabilir? Tabii ki birlikte çalışarak. Hayır dalga geçmiyoruz, tüketiciler nasıl düşünürse düşünsün büyük şirketler ve en büyük düşmanlar bile çeşitli konularda ortak çalışmalarda bulunabilir. Örnek olarak Apple Mac'lerin Windows kurulabilmesi için sunduğu Boot camp özelliğini verebiliriz.

Google gerçekten açık kaynak geliştirmeye açıksa ve Microsoft'un patronu Ballmer sinir krizine girmezse ortak bir çalışma bilişim dünyasının kaderini değiştirebilir. Microsoft, sabote etmek için değil de gerçekten yardım etmek için Chrome projesine katılırsa çok ilginç sonuçlar ortaya çıkacaktır. Sonuçta Google, Internet Explorer'a karışıp Chome Frame'i geliştirmekten çekinmedi değil mi?

Hatta bu zor gözüken ihtimalin gerçek olabileceğine dair bir dayanak da var. Microsoft'un son dönemlerde Linux'a karşı daha ılımlı davranması ve çeşitli projeler geliştirmesi, bir Linux sürümü olan Chrome için ısınma turları olabilir.

Her alanda rekabet var ama...

Her alanda rekabet var ama...
Google Docs, Microsoft Office ile rakip

Google Chrome'un amacının, Google'ın geleceği gördüğü alan olan interneti işletim sistemine taşımak olduğunu unutmayalım. Elbette başlangıç sayfasından, internet tarayıcısına kadar Google'a yararlı olacak şekilde tasarlanmış bir işletim sistemi söz konusu.

Internet Explorer, Microsoft Office ve daha pek çok Microsoft departmanının, Google'ın Chrome internet tarayıcısının, Google Docs'un ve rakip ürünlerinin gözünü oymak için canla başla çalıştığını hepimiz biliyoruz.

Peki Microsoft Chrome'da yer alırsa ne olur? Microsoft Google'ın Chrome üzerinde tekil olmasını engeller, kendi tarayıcısını ve online Office gibi hizmetlerini de işin içine dahil etme imkanı bulur. Bunun ötesinde Chrome'un en büyük eksikliği olan offline çalışma kabiliyetini sağlar. Chrome işletim sisteminin yaygınlaşmasının önündeki en büyük birinci engel indirilip kurulamayacak olması; ikincisi ise bilgisayar kullanıcılarının masaüstü alternatiflere sahip olmayan bir işletim sistemine güvenmemesi.

Microsoft- Google birlikte çalışırsa

Microsoft- Google birlikte çalışırsa
İki firma rekabeti bir yana bırakmadan ortak bazı projeler yapabilir

Şimdilik bir hayalden öte görünmese de, ortak bir çalışma bilgisayar kullanıcılarına da, Google ve Microsoft'a da yararlı olabilir. Masaüstü ve interneti çok daha hızlı kaynaştırıp geleceğe dönük uyumluluk sunabilir.

Geleceğe dönük uyumluluk neden mi önemli? Düşünün bugün pek çok firma kendi bulut bilgi işlem sistemlerini geliştiriyor. Biz hala işletim sistemlerinin ve internet tarayıcıların savaşını yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda HD DVD- Blu-Ray gibi medya formatı savaşlarını yaşadık. Önümüzdeki yıllarda da bulut bilgi işlem sistemleri standartları konusunda savaşlar yaşanması mümkün. Bu da tüketicileri iki arada bir derede bırakan bir durum oluyor.

Microsoft ve Google'ın masaüstünden bulut bilgi işleme yönelen bir alanda birlikte çalışması, bu tür sorunların önüne erkenden geçilerek, geleceğe giden taşlı yolları pırıl pırıl bir otobana çevirebilir. Google Chrome OS'un geleceğe dair görüşü doğruysa, Microsoft'un da kendi iyiliği için bugün zayıf durumda olan bu işletim sistemine destek vererek trene binmesi faydalı olur. Her ne kadar Microsoft'un kendi bulut bilgi işlem sistemleri hızla geliştirilse de, Google'ın da güçlü yanının internet uygulamaları olduğunu ve bu alanda iddialı olduğunu gözardı etmemek gerekiyor.

Okuyucu Yorumları