Microsoft'tan Flash alternatifi

MS'in zengin içeriğe yönelik aracı Silverlight, sunduğu yeniliklerle geliştiricilerin gözdesi olacak

Silverlight geliyor!

Oyunlar, araçlar, videolarDaha iyi grafikler, daha fazla fonksiyon ve geliştirici için daha rahat programlanabilme - Microsoft, Web 2.0-Oynatıcı Silverlight ile her şeyin daha güzel ve daha iyi olacağını ön görüyor.

İnternette statik sayfalarda gezinmekten daha fazlasını yapmak isteyenlerin "Flash" gibi ekstra programları yüklemesi gerekiyor. Geliştiriciler bu sayede interaktif içerikleri ve animasyonları web siteleriyle birleştirebiliyor. Adobe Flash şuandaki PC'lerin %98'inde yüklü çünkü bu zamana kadar başka alternatif yoktu. Microsoft bunun değişeceğini garanti ediyor zira ev kullanımına son derece uygun Silverlight ile Redmond'lular kişisel bir platform sunuyor - hem de bu araç Adobe karşılığından daha fazlasını yapabilecek.

Microsoft'un yeni tarayıcı eklentisi şimdiye kadar Windows Presentation Foundation (WPF-E) ismiyle anılıyordu ve farklı platformlardaki popüler tarayıcılarla çalışacaktı. Silverlight, Rich Interactive Applications (RIAs = Zengin İnteraktif Yazılımlar) gibi bir sonraki nesil içeriğin işlenmesinde kullanılacak (örneğin Flickr).

Fotoğraf galerimizde Silverlight uygulama örneklerini görebilirsiniz.

İki araç başarıya ulaştırıyor

İki araç başarıya ulaştırıyor

Google Maps gibi Web 2.0 uygulamaları AJAX programlama dilini kullanıyor. Kullanıcılar bu sayede internette sadece bir Hyperlink'e (HTML sayfasında bir takı kullanılarak başka bir dosya ile oluşturulan bağlantı) tıklamaktan daha fazlasını yapabilecek.

Şüphesiz geliştiriciler için burada kati bir ayrım söz konusu: tasarımcılar bir yerleştirme konsepti oluşturacaklar ki bu konsept daha sonra programcı tarafından kodlara çevrilebilsin. İşte tam bu noktada sıkça yanlış anlamalar meydana gelebiliyor. Ayrıca hiçbir tasarımcı kod öğrenmek istemiyor ve hiçbir programcı da tasarım yapmak istemiyor. Microsoft bu yüzden iki araçlı bir Geliştirme-Alanı kullanıyor.

Programcılar için:
Microsoft, kod geliştiricileri için Silverlight'da tanıdık Visual Studio platformunu kullanıyor. Programlama dili olarak kullanıcı Javascript, Ruby, Python, C# veya Visual Basic .NET gibi standart .NET dillerinden birini seçebiliyor. Kod adı "Orcas" olan yeni Visual Studio, bir Silverlight-Uygulaması için gerekli tüm kütüphaneleri ve programlama sınıflarını içeriyor.

Tasarımcılar için:
Bu kişiler Silverlight sayesinde artık program kodlarıyla uğraşmak zorunda kalmayacak. Expression Studio'ya ait olan Microsoft Expression Blend yazılımını kullanmaları yeterli. Bununla beraber renk harmanları veya vektör tabanlı elementler gibi sayısız süsleme imkânı kullanıcıya sunuluyor.

Artık geliştirici farklı ekran çözünürlükleri için farklı grafikler kullanmak zorunda kalmayacak ve istediği gibi ölçekleyebilecek. Bir süredir bu özelikle Flash'de de mümkün. Hatta kullanıcı zaman aralığı tabanlı animasyonları bile birkaç fare tıklaması ile oluşturabiliyor. En iyi tarafı: Expression Blend grafiksel verileri Visual-Studio kodlarına dönüştürüyor ve komutları direk hazır bir proje ile birleştirebiliyor. Bunu sonucu olarak programcı verileri dönüşüm gerektirmeden de kullanabiliyor.

Adobe Flash'de ise bu durum karşılaştırılamayacak kadar zor çünkü tasarımcı bu durumda her iki rolü de oynamak zorunda kalıyor: Programcı ve Düzenleyici. Her şey, Flash dilini temel alan bir aksiyon betiği ile gerçekleşiyor. Programcı ve tasarımcı sayfanın daha sonra nasıl görüneceğine dair sıkça yer değiştirmek zorunda kalıyor. Yoksa tasarımcı çok güzel grafikler geliştirir ama bunlar programlanmış sayfaya uymadığından gözükmez - kesinlikle istenmeyen bir durum.

Download: Microsoft Silverlight 1.0

Fotoğraf galerimizde Silverlight uygulama örneklerini görebilirsiniz.

Flash'den daha hızlı

Flash'den daha hızlı

Flash animasyonlarını tanıyanlar Silverlight'ı görünce şaşkınlıktan ağızları açık kalmayacak çünkü aradaki farklar son derece marjinal. Elbette Microsoft'un çalışması belirleyici bir noktada farkını ortaya koyuyor: Hız.

Çekirdek olarak Silverlight XAML (eXtensible Application Markup Language) ve .NET-Framework kütüphanelerini temel alıyor. Doğal olarak geliştiriciler daha önceki deneyim ve bilgilerini kullanabilecekler.

Yenilik olarak dijital videoları internette yayımlamak için işleyen Microsoft Expression Media Encoder geliyor. Çıkış formatı olarak AVI veya Quicktime kullanılabiliyor. Expression Media Encoder bunları daha sonra WMV-Dosyalarına (Windows Media Video) dönüştürüyor.

Silverlight uygulamaları nihai olarak Microsoft video formatına dayanıyor. Arkasında yatan sebep: Silverlight, DRM hatları ile donatıldı ve bu şekilde "PlayReady" içeriklerini de oynatabiliyor - hem Windows'ta hem de Mac'lerde.

Flash'den daha hızlıAvantaj: Performans
Eklenti Flash'ten bariz bir şekilde daha hızlı. Bu her şeyden önce programlama tekniğinden kaynaklanıyor. Flash, render (imge oluşturma) işlemini tarayıcıya bırakırken Silverlight bu işlemin büyük bir kısmını kendisi gerçekleştiriyor. Java ve AJAX uygulamalarında bu fark rahatlıkla hissedilebiliyor.

Microsoft dosya büyüklüğünde bile büyük çaba sarf etti ve tüm Silverlight kütüphanesini eklenti dâhil olmak üzere 2 MB'a sıkıştırdı. Senelerdir geliştirilmekte olan Flash eklentisi de bundan pek küçük değil.

Download: Microsoft Silverlight 1.0

Fotoğraf galerimizde Silverlight uygulama örneklerini görebilirsiniz.

Sonuç: Adobe için zor günler kapıda

Sonuç: Adobe için zor günler kapıda

Flash günümüzde neredeyse tüm Internet-PC'lerinde yüklü olmasına rağmen Adobe ürününün için durum kötü gözüküyor.

İster Flash hâkim olsun ister Silverlight, son kullanıcı için sonuçta pek fark etmiyor - iki araçta prensip olarak birbirine denk gözüküyor. Ama geliştirici için durum çok farklı: Münihli bir tasarım firmasının Düzenleme-Şefi şöyle diyor: "Silverlight tasarımcılar ve programcıların bir arada çalışması için son derece ideal". Bir Silverlight projesinde tasarımcı dosyayı Microsoft Expression ile açıp grafiksel elementleri uyarlarken geliştirici, Visual Studio'yu açıp kodu değiştirebiliyor.

Buna karşın Flash'te her ikisi de aynı programı kullanmak ve aynı platformda düzenleme yapmak zorunda kalıyor. Silverlight'ın avantajını firmalar çoktan tanıdı: Microsoft ürün yöneticisi Forest Key'e göre Universal Music grubu bu yeni ürünü kullanacak olan ilk firmalardan. Hepsi bir arada Silverlight'ın savaşı kazanması bundan sonra Microsoft'un pazar gücüne bağlı kalıyor. Microsoft yeni formatı laboratuarlarından çıkarıp Windows'a entegre ettiği anda son kullanıcı için durum çok daha rahat olacak. Hareketli resimleri ve animasyonları seyretmek için artık internetten ekstra indirmeler yapmak zorunda kalmayacak.

Ama Microsoft bir engeli daha aşmalı: Avrupa Birliği. Çünkü onlar Silverlight'ın Windows ile direk bütünleşmesini yasaklayabilir - Windows-Media-Player-Problemi Microsoft'a halen kan kaybettirmekte. Ayrıca Adobe bu yenilgiyi kolay kolay kabullenmeyecek. Durum heyecanlı: Amerikan Burton grubunun analisti Christ Howard şuna inanıyor: "Flash artık o kadar her-yerde-bulunabilir bir hale geldi ki nasıl kaybolup gideceği halen kestirilemiyor".

Download: Microsoft Silverlight 1.0

Fotoğraf galerimizde Silverlight uygulama örneklerini görebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları