Müzik endüstrisi bir uygulamayı daha yok etti

Müzik sektörünün dev şirketleri yazılımları bir bir tarihe gömmeye devam ediyor: İşte son kurban...

Download'un son kurbanı!

Nasıl yapıldığını biliyorsanız, dünyanın en büyük müzik sitelerinden şarkıları bilgisayarınıza indirmek mümkün. Müzik endüstrisi bu konuda tam olarak bir şey yapamazken, 2010 yılında ortaya çıkan Mulve isimli müzik indirme aracı oldukça popüler olmuştu. Ancak birkaç gün sonra araç ortadan kaybolmuş ve İngiliz polisi yazılımın dağıtıldığı alan adı sahibini tutuklamıştı. Uygulamanın dağıtımının durdurulmasına karşılık herhangi bir yaptırımda bulunulmamıştı.

Geçtiğimiz Kasım ayında ortaya çıkan yeni uygulama Mielophone da aynı Mulve gibi bir şarkı indirme aracıyken, Mulve'un eksik yerlerini de kapatıyordu. Yalnızca kaynaklardan müzik indirmekle yetinmeyen bu yeni uygulama ünlü müzik sitesi last.fm'le de etkileşime geçebiliyordu.

Müzik endüstrisi el koyuyor!

Müzik endüstrisi el koyuyor!
Suçlamalar oldukça ciddi boyutta...

Ancak Mielophone'un dağıtıldığı alan adı sahibine EMI'den ve Gala Records'dan 16 Şubat'ta bir e-posta geldi. E-postada yazanlar müzik endüstrisinin rahatsızlığını anlatır nitelikteydi; "Bildiğiniz gibi şirketimiz Rusya Federasyonu'ndaki ürünlerin teliflerini ve haklarını korumaktadır. Size bağlı olduğu açıkca belli olan Mielophone isimli yazılım EMI ve Gala Records'a ait telif haklarını ihlal etmektedir."

EMI ve Gala Records bu postayla beraber yazılım dağıtıcılarına madde 273'ü ihlal ettiklerini ve 7 yıla kadar hapis istemiyle yargılanabileceklerini de belirtti. Madde 273, zararlı bilgisayar programlarının dağıtılmasını, yaratılmasını ve kullanılmasını içeriyor.

Mielophone'un arkasındaki isimler sessiz sedasız hukuk tavsiyesi alsalar da, karşılarında EMI'nin olduğunu duyanlar Mielophone'un şansının çok az olduğu görüşünde. Bakalım bu kavgayı hangi taraf kazanacak?

Okuyucu Yorumları