NASA hesaplamalarında Pi sayısının kaç basamağını kullanıyor?

Pi sayısının bilinen 62.8 trilyon basamağı bulunuyor. Bizlerse, okullarda bu sayıyı 3.14 olarak kabul etmekle yetiniyoruz. Peki sizce, NASA gibi bir kurum hesaplamalarda kaç basamak kullanıyor? Cevabın hiç de düşündüğünüz gibi olmadığına eminiz...

NASA hesaplamalarında Pi sayısının kaç basamağını kullanıyor?

Okullarda Pi sayısı için öğrenciler genellikle 3.14 değerini alırken, NASA gibi bilimsel bir kurumun, hesaplamalarında çok daha fazla basamağı dikkate aldığını düşünürüz. Pi'nin şu anda bilinen 68.2 trilyon basamağı bulunuyor ama NASA bu basamakların çok azını kullanıyor.

NASA'nın yüksek hassasiyetli hesaplamalar için 15 ondalık basamak kullandığı biliniyor. Uzak uzay görevlerindeki hesaplamaları hassas yapmak için çok daha fazla basamak kullanıldığını düşünürdük ancak Dawn görevinde baş mühendis olarak görev yapan NASA'dan Marc Rayman, neden daha fazlasına ihtiyaç duymadıklarını şöyle açıkladı: "Jet İtki Laboratuvarı'nın gezegenler arası navigasyon için yaptığı en yüksek doğruluktaki hesaplamalarda 3.141592653589793 kullanıyoruz ve bu bize göre yeterli. Bilim insanlarının, daha fazla ondalık basamak eklemenin gerekli olduğu fiziksel olarak gerçekçi hiçbir hesaplama yapılmadığını düşünüyorum."

Rayman, neden bu kadar çok haneye ihtiyaç duyulmadığına dair ilginç bir örnek veriyor: Voyager 1. Uzay aracı şu anda iyileşeceğini umduğumuz bir arıza yaşıyor. Güneş'ten yaklaşık 24,371,570,000 kilometre (15,143,730,000 mil) uzaklıkta bulunuyor. Bu mesafeyi yarıçap olarak kullanıp çevreyi hesaplayacak olsaydınız, pi sayısının daha fazla basamağını kullanmak değerinize yalnızca 1 santimetreden (0,4 inç) biraz fazla ekleyecektir.

Kısacası, NASA'ya göre 15 basamak kullanmak yeterince hassas sonuçlar elde etmek için fazlasıyla yeterli. Dolayısıyla okullarda, sınavlarda Pi sayısını sadece iki basamakla hesaba katmanın hiçbir sakıncası yok gibi görünüyor.