NATO ülkeleri siber savaşa böyle hazırlanıyor

Artık savaş demek sadece top tüfek demek değil: NATO ülkeleri siber savaşa bakın nasıl hazırlanıyor.

Top - tüfek mazide kaldı!

Artık herkes, gelecekteki savaşların sadece tankla, tüfekle veya nükleer silahlarla yapılmayacağını biliyor. Gelecekte (hatta bugün bile) savaşların önemli kısmı artık siber dünyada gerçekleşecek. Peki bilginin her şey demek olduğunu günümüzde dünya ülkeleri sanal savaşa ne kadar hazırlıklı?

Tek tek her ülkenin bu konuda çalışmaları var ama görünüşe göre sanal savaşa en hazır olanlar NATO birlikleri. K5 adlı çok özel bir sanal savaş birimine sahip olan NATO, konularında engin bilgi birikimine sahip bilgisayar ve güvenlik uzmanları, araştırmacılar ile akademik personel ile birlikte çalışıyor.

Nükleer silahların çok ciddi hasarlara yol açabileceğine şüphe yok. Fakat ufacık bir siber saldırının dünya çapında çok önemli etkilerinin de olabileceği bir gerçek. Bu yüzden siber saldırıların etkisi çok büyük olabilir. Üstelik saldırganların bu saldırıyı yapmak için, hedeflerine fiziksel olarak yakın olma zorunlulukları bile yok. Dünyanın farklı yerlerine konuşlanmış 25 bin bilgisayar kullanıcısının, aynı anda aynı hedefe sanal bir saldırı yapmasının doğurabileceği sonuçlar, nükleer bir saldırıdan farksız olabilir.

Okuyucu Yorumları