Nokia'nın ilk bilgisayarı mercek altında...

TEST: Nokia'nın ilk bilgisayarı Booklet 3G'yi, tüm detaylarıyla mercek altına aldık...

Nokia bilgisayar yaparsa...

Heyecanla Nokia'nın ilk netbook'unu bekledik. Peki, Booklet 3G süper tasarımı, UMTS ve GPS desteği ile ikna etmesinin yanında test parkurlarında da dişini gösterebilecek mi?

Birçok netbook üreticisi gibi Nokia da Booklet 3G'de Intel'in Atom platformunu kullanıyor. Fakat daha zayıf ve daha az güç tüketen bir sürümünü tercih ediyor. Atom N270/N280 yerine Z530 (1,6 GHz); 945GME yonga seti yerine nadir kullanılan ve entegre GMA-500 grafik çekirdeğine sahip US15W yonga seti devreye giriyor. Bu entegre grafik çözümü toplamda 1 GB olan sistem belleğinin 64 MB'ını kendine tahsis ediyor.

Finlandiyalılar işletim sistemi olarak Windows 7 Starter'ı kullanıyor; fakat yanlış sabit disk seçimi Windows 7 deneyimini berbat ediyor. Cihazda geleneksel 2,5 inçlik diskler yerine MP3 çalar gibi taşınabilir medya oynatıcılarda kullanılan 1,8 inçlik diskler kullanılmış. Bu sebeple Booklet 3G genel anlamda aşırı zorlanıyor; programlar çok yavaş açılıyor ve çalışıyor. Netbook ile internette sörf yapmak, müzik çalmak, fotoğraf açmak ve ufak dokümanları düzenlemek dışında hiçbir şey yapmamalısınız.

Donanım: İletişim odak noktada yer alıyor

Donanım: İletişim odak noktada yer alıyor
1,8 inçlik sabit diski netbook'un genel performansını çok düşürüyor.

Donanım listesi, Booklet 3G'nin iletişim kavramına odaklandığını açıkça belli ediyor. Diğer hiçbir netbook n-WLAN, Bluetooth, UMTS ve GPS'i tek çatı altında sunmuyor. Buna karşın kablo ile ağ bağlantısı yapılacak bir giriş yok; keza dahili modem de mevcut değil. Harici cihazlar için üç adet USB portu sunuluyor ve HDMI üzerinden cihazı LCD televizyona, projektöre veya uygun bir monitöre bağlayabiliyorsunuz. Fakat netbook'un performansı iyi kalitede video oynatımına yetmiyor.

Maliyetler: Taksitli ödeme yapmak mümkün
Booklet 3G'yi şu an için sadece Nokia'nın kendi mağazasından ve O2 operatöründen satın alabiliyorsunuz. Aldığımız bilgilere göre Booklet, 2010'dan itibaren serbest mağazalarda da satışa sunulacak. O zamana kadar şu ödeme planı geçerli: Ya 729 Euro ödeyip cihaza hemen sahip oluyorsunuz ya da öncelikle 249 Euro ödeyip gerisini 24 boyunca ayda 20 Euro ödeyerek tamamlıyorsunuz. Toplamda her iki durumda da aynı miktarda ödeme yapmış oluyorsunuz. Netbook'un tümleşik UMTS modülü olduğu için bir UMTS tarifesiyle kullanmak daha mantıklı oluyor ve bu da ek maliyet anlamına geliyor. Dolayısıyla eğlence pahalıya mal oluyor.

Elbette yukarıdaki ödeme planı sadece yurtdışı için geçerli. Cihaz Türkiye'de satışa sunulduğunda tarifeler değişiklik gösterecektir. Referans olması aracılığıyla yurtdışı fiyatlarını belirttik.

İşçilik ve pil süresi: Mükemmel

İşçilik ve pil süresi: Mükemmel

1,3 Kg ağırlığındaki Booklet 3G, Apple'ın ürünü de olabilirdi: Gösterişli, yuvarlık tasarımı ve 20 mm yüksekliğindeki alüminyumdan yapılmış monokok gövdesi ile güncel MacBook Pro'lara çok benziyor. Klavye biraz küçük kalmış; fakat iyi basınç noktalarına sahip ve tuşlar gevşemiyor. Diğer bir artısı: Fansız idare edebildiği için Booklet 3G'ten hiçbir ses gelmiyor.

Pil süresi ölçümünde Booklet, tüm netbook rakiplerini geçiyor. 56,8 Wh bataryası çevrimiçi kullanımda 6 saat 40 dakika, video oynatımında ise 6 saat 28 dakika boyunca yetiyor.

Zayıf ekran
Yansımalı 10,1 inçlik ekran HD-Ready çözünürlüğü (1280 x 720 piksel) desteklese de çok düşük bir görüntü kalitesi sunuyor. Parlaklık değeri sadece 152 cd/m2, kontrast oranı 482:1 ve bulanık, eşit miktarda aydınlatılmamış (bulutlu) bir görüntü veriyor. Karşılaştırmak gerekirse: İyi ve daha ucuz rakipleri neredeyse iki kat daha fazla değerlerle parıldıyor. Sonuç olarak Booklet 3G dışarıda kullanım için elverişsiz oluyor. Halbuki cihazın kullanım konsepti tam olarak bu.

Sonuç

Sonuç

Nokia Booklet 3G açık ara hem güzel olmayı hem de uzun süre dayanmayı (pil süresi) başarıyor. Ayrıca UMTS ve GPS gibi pratik özellikler de sunuyor. Fakat zayıf noktaları ağırlıkta: Çok yavaş çalışıyor, kötü bir ekranı var ve fiyatı çok yüksek. Nokia'nın en kısa zamanda Booklet 3G'nin iyileştirilmiş bir sürümünü çıkarmasını umut ediyoruz. Zira piyasada örnek alınabilecek birçok cihaz mevcut.

Alternatif
Samsung NC10 anyNet N270BH'ın fiyatı sadece 429 Dolar + KDV ve UMTS, belirgin derecede daha yüksek performans ve ekran kalitesinin yanında 160 GB sabit disk sunuyor. Fakat bu sefer GPS, HDMI, bir miktar pil süresi ve Booklet 3G'nin kaliteli kasasından feragat etmeniz gerekiyor.

Samsung NC10'un fiyatı hepsiburada.com baz alınarak belirtilmştir.

Okuyucu Yorumları