Nokia'nın yeni piksel kralı

CHIP Online Nokia'nın yeni Megapiksel devini mercek altına aldı. Artısıyla eksisiyle N86 8MP.

TEST: Nokia N86 8MP

Nokia N86, firmanın 8 Megapiksel kamerası olan ilk cep telefonu oluyor. Yaptığımız testte cep telefonunun multimedya üzerinde uzmanlaştığı ve teknik açıdan dopdolu bir yelpaze sunduğu ortaya çıktı.

N86 8MP ile Nokia; Samsung, LG ve Sony Ericsson'un baskın olduğu 8 Megapiksel cep telefonu segmentine giriş yapıyor. Bu giriş genel anlamda başarılı olarak tanımlanabilir. Telefon testte asil bir şekilde savaştı birçok alanda fazla fazla puan topladı.

Özellikle kamera, pil süresi ve müzik çaların sesi bizi tatmin etti. Fakat pek de kaliteli bir hava vermeyen plastik kasa ve klavyenin çok yumuşak olan basınç noktaları pek de hoşumuza gitmedi.

Donanım: Sağlam N-sınıfı

Donanım: Sağlam N-sınıfı

Multimedya fonksiyonları dışında N86 8MP, tanıdık N-serisi özelliklerini sunuyor. Elbette bundan şikâyetçi değiliz: N-modelleri GPS alıcısından HSDPA, WLAN ve Office özelliklerine kadar modern bir cep telefonunun sunması gereken tüm özellikleri sunuyor.

Donanım: Sağlam N-sınıfıN86 8MP, S60 v3.2 kullanıcı arabirimini kullanan Symbian OS 9.2 işletim sistemi ile çalışıyor. Dâhili 8 GB belleği microSD bellek kartları ile 16 GB'a kadar genişletilebiliyor. Fabrika çıkışı olarak 7,6 GB kullanıcının hizmetine sunuluyor. Cihaz Bluetooth ve USB arabirimi üzerinden doldurulabiliyor. İyi ki N86 hızlı "USB 2.0 High Speed" arabirimi ile donatıldı (480 Mbit/s). Testte Bir MP3 şarkısı 2 saniyeden az bir sürede cep telefonuna aktarıldı.

A-GPS, harita yazılımı Nokia Maps'e gerekli mekân bilgilerini sunuyor. N86 8MP'nin paketinde ses ile yönetimi destekleyen navigasyon yazılımının için üç aylık kullanım lisansı sunuluyor.

İş dünyasında bir ışık
Cep telefonunun yumuşak klavyesi dışında N86 iş dünyasında kullanıma son derece elverişli: İnternette sörf yapabilirsiniz, HSDPA modem olarak (maksimum 3,6 Mbit/s) netbook'a bağlayabilirsiniz ve e-postalarınızı yönetebilirsiniz.

Donanım: Sağlam N-sınıfıN-Gage emrinize amade
Arada sırada oyun oynamak isteyenler N-Gage uygulamasına başvurabilirler. İster dikey, ister yatay formatta oynanabiliyor. Yatay pozisyonda oynadığınızda telefonun kızağını açıp multimedya tuşlarını oyunda kullanabilirsiniz. N86 demo oyunlarla beraber sunuluyor; hediye olarak verilen kupondaki kod ile bir oyunun tam sürümünü ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Prince of Persia veya EA Sports FIFA 09, seçime sunulan 15 oyun arasında yer alıyor.

Multimedya: Daha fazla piksel ve radyo istasyonu

Multimedya: Daha fazla piksel ve radyo istasyonu
Orijinal fotoğraf: N86 8MP ile çekilmiş bir panorama resmi (tam boy için tıklayın).

Cihazın ismi N86 8MP'nin en önemli özelliklerinden birini açığa çıkarıyor: 8 Megapiksel kamera. Cep telefonunun bir fotoğraf makinesi olarak iyi bir grafik çizdiğini ve kişisel radyo istasyonu olarak kullanılabileceğini tespit ettik.

Nokia arayı kapatıyor: Sony Ericsson, Samsung ve LG'den sonra Finlandiyalılar da bir 8 Megapiksel cep telefonu sunuyor. Kamera 3264 x 2448 piksel çözünürlüğünde resim çekiyor ve F2.4 ila F4.8 arasında odak uzaklığında sahip. Tüm bunlar çift LED'le birleşince kötü ışıklandırma şartları altında da iyi resimler çeken bir cihaz ortaya çıkıyor. Carl Zeiis geniş açı lens de güçlü özelliklerinden

N86 ile tarafımızdan çekilen fotoğraflar çok düzgün gözüküyor, tam çözünürlükte bile resimler iyi gözükmeye devam ediyor. Alan derinliği bir cep telefonu kamerası için yine iyi seviyede (bkz. resim galerisi). Telefonun ağır aksak çekim tuşu bizi biraz rahatsız etti. Resim çekmek isteyenlerin parmakları bayağı bir güçlü olmalı. Bu eksiklik bazı durumlarda bulanık çekimlere neden olabilir.

Güzel panorama fonksiyonu
Kamera, farklı otomatik programların yanında dört çekim modu sunuyor: Normal, otomatik çekim, çok hızlı bir seri çekim fonksiyonu ve panorama fotoğraf çekimi için düşünülmüş hoş bir program. Geniş resimde görülmekte olduğu üzere program, çekilmiş fotoğrafları bir çerçeve içerisinde göstererek bir sonraki kesitin çekiminde yardımcı oluyor. Seçilen motif resme uyuyorsa kamera otomatikman çekim yapıyor. Çekimden sonra N86 8MP tüm fotoğrafları işleyerek bir panorama resmine dönüştürüyor. Bu süreç başarılı bir şekilde gerçekleşse de çok uzun sürüyor.

Video kamera ve video oynatıcı
N86 video da çekebiliyor; 640 x 480 piksel çözünürlük ise TV'ye uygun. Motifin karmaşıklığına göre kamera bazen sadece saniyede 30 kare ile çekim yapıyor. Cep telefonunda yapılan bir video çekimi için gerçekten çok etkileyici.

Video çalar testte ikna etmeyi başardı. Kamera merceği ve flaşın etrafında açılıp kapanabilen ufak bir ayaklık var. Cep telefonunun bir video çıkışı da var, böylece fotoğraf ve videoları evdeki televizyonunuzda da izleyebiliyorsunuz. Eğer TV cihazınız WLAN ve Universal Plug'n Play'i destekliyorsa içerikleri cep telefonu üzerinden kablosuz ile yollayabilirsiniz.

<strong>Orijinal fotoğraf:</strong> N86 8MP ile çekilmiş bir panorama resmi (tam boy için tıklayın).Kişisel radyo istasyonu
N-serisi cep telefonlarından alışılmış olduğu üzere N86 8 MP'nin de düzgün bir MP3 çaları var. 3,5 mm kulaklık girişi sayesinde telefona istediğiniz kulaklığı takabilirsiniz. Fakat N86'da buna gerek yok. Sebep: Nokia zaten kutu içeriğine güçlü ses veren bir kulak-içi kulaklık ekledi.

Cep telefonu Bluetooth kulaklıkları da stereo ses ile besleyebiliyor. Fakat bunları sonradan satın almanız gerekiyor. Bir diğer sıra dışı özellik tümleşik UKW vericisi. Bu verici ile dinlediğiniz her müziği araba radyosuna gönderebilirsiniz. Cihazın kullanımı çok basit, ses ise şaşırtıcı derecede iyi.

Uygulama: İyi tuşlar, kötü tuşlar

Uygulama: İyi tuşlar, kötü tuşlar

Çift kızalı telefon elde iyi duruyor. Bizim görüşümüze göre tuşların basınç noktaları fazla süngerimsi.

Uygulama: İyi tuşlar, kötü tuşlarNokia N86 8MP'nin ağırlığı yaklaşık 150 gram, ebatları ise 104 x 52 x 19 mm. Kızak sağlam bir his veriyor ve her iki yöne doğru rahatlıkla açılabiliyor. Cep telefonunun ön yüzü kire gelmemesi nedeniyle bizden eksi puan aldı. Her dokunuş anında çirkin bir iz bırakıyor.

Müzik ve video oynatıcısını kontrol etmeye yönelik multimedya tuşları, cihazın üst tarafındaki ince yönetim tuşlarıyla bir zıtlık oluşturuyor. Pil süresine gelince: N86 tam GSM performansı altında yaklaşık dört saat dayandı. İyi bir değer.

Klavye: Işık ve gölge
Aslında tuşlar çok rahat kullanılabiliyor. Her ne kadar rakam tuş takımının üst tarafı kızağa çok yakın olsa da biraz alıştırma ile büyük parmaklı insanlar da bir sorun yaşamayacaktır.

N86'nın sağ tarafındaki ekstra tuş kilidi düğmesi hoşumuza gitti. Buna karşın tuşlara bastığımıza elde ettiğimiz geri bildirim pek başarılı değildi. Cep telefonu tuşlarının çok yumuşak ve belirsiz basınç noktaları var. Kızağın dışındaki ince tuşların kullanımı çok kolay ve daha iyi basınç noktaları sunuyor.

Uygulama: İyi tuşlar, kötü tuşlarYeni teknik, daha aydınlık ekran
Nokia, N86 8MP'nin ekranında Activematrix-Organic-LED isminde yeni bir teknoloji kullanıyor. Testte ekran tatmin edici sonuçlar verdi. Menüleri, fotoğrafları ve videoları parlak ve kontrast dolu biçimde gösteriyordu. Geleneksel ekran tekniklerinden farklı olarak AMOLED elektrikten tasarruf da yapıyor. N86'nın sunduğu yüksek pil performansının bir sebebi de bu olabilir.

Akustik
N86 telefon akustiğinde beklenilenin biraz gerisinde kalıyor. Gerçi telefon görüşmelerinde ses anlaşılır biçimde duyuluyordu; fakat hem cepten cebe hem de cepten sabit hatlara yapılan görüşmelerde ses biraz boğuk ve yapay geliyordu. Hoparlörün ses seviyesi yüksek ama gıcırdayan ve dolayısıyla sinir bozucu bir sesi var.

Detaylı bilgi tablosu

Detaylı bilgi tablosu
NOKIA N86 8MP
Ürün Nokia N86 8MP
Fiyat 450 Euro (tavsiye edilen satış fiyatı)
Piyasaya çıkış 2009'un üçüncü çeyreği
İşletim sistemi Symbian OS 9.3 (S60 3.2)
Açılış süresi 21 s
Şebeke standartlar GSM 850, 900, 1.800, 1.900 MHz
Ağırlık 148 g
Ebatlar 104 x 52 x 19 mm
SAR değeri 0,76 Watt/kg
Batarya tipi Lityum İyon
Bekleme süresi (üretici) 13 gün
Konuşma süresi (üretici) 6 saat, 18 dakika
Minimum konuşma süresi (ölçüm) 3 saat, 57 dakika
Anten bağlantısı Yok
Dokunmatik ekran Yok
Ekran büyüklüğü 52 x 39 mm
Ekran çözünürlüğü 320 x 240 piksel
Renk desteği 16.777.216 renk
Ekran aydınlatması AMOLED
Kutu içeriği Eşitleme yazılımı, veri kablosu (USB)
Özel yanları Nokia'nın 8 megapiksel kameralı ilk cep telefonu
Bellek 7669,8 MB
Bellek kartı tipi micro-SD
Kamera 8 Megapiksel, LED ışıkları
Video kamera 640 x 480 piksel
Video çalar Kayıtlı videolar ve akışkan video
Görüntülü konuşma Gerçek görüntülü konuşma
Müzik MP3 çalar, UKW radyo
Ses formatları AAC, AAC+, AMR-NB, AMR-WB, eAAC+, MIDI Tones (poly 64), MP3, MP4, RealAudio 7, 8, 10, SP-MIDI, True tones, WAV, WMA
UKW vericisi Evet
MP3 transfer süresi 2 s (1 MP3 dosyası)
GPS alıcısı Evet
Navigasyon Harita içeriği mevcut
MMS Evet
Adres defteri Dinamik
Sesle yönetim Evet
Dil seçimi Evet
Hoparlör üzerinden görüşme Evet
Profiller 6'nın üzerinde
Metin girişi T9, genişletilebilir sözlük
SMS belleği Dinamik
Kişisel zil sesi Evet
Zil sesleri: Gerçek sesler / Kayıt Realtones (AAC, AAC+, AMR-NB, AMR-WB, eAAC+, MIDI Tones (poly 64), MP3, MP4, RealAudio 7, 8, 10, SP-MIDI, True tones, WAV, WMA), zil sesi kaydı
Titreşimle bildirim Evet
Alarm Evet
Organize etme özellikleri Randevu yöneticisi, takvim görünümü, hesap makinesi, PC-PIM ile eşitleme
Oyunlar 1 adet, sonradan indirilebilir
Bağlantı arabirimleri WLAN; Bluetooth, USB
HSCSD (maks. down/up) 57,6/14,4 kbit/s oder 43,2/28,8 kbit/s)
GPRS (maks. down/up) 67,0/13,4 kbit/s oder 53,6/26,8 kbit/s oder 40,2/40,2 kbit/s
UMTS 3.600/384 kbit/s
WAP tarayıcı WAP 2.0, xHTML
E-posta istemcisi Evet
Push E-Mail Evet

Sonuç: İlk sıralara aday

Sonuç: İlk sıralara aday

Nokia N86 8MP'yi test etmek zevkliydi. Donanım çok geniş, birçok pratik detay ince düşünülmüş ve telefon elde süper duruyor. 8 Megapiksel kamera da telefonun güçlü yanları arasında yer alıyor.

Fakat yeni cep telefonu iyi görüntü kalitesinin yanında N-Gage, video düzenleyici, UKW verici gibi birçok eğlendirici özellik sunuyor. Bunun dışında tüm e-posta ve teknik özellikleri de tatmin etmeyi başarıyor. Yalnız; klavyenin süngerimsi basınç noktaları ve kirlenmeye müsait ön yüzey pek hoşumuza gitmedi. Cihazın tavsiye edilen yurtdışı fiyatı 450 Euro.

Okuyucu Yorumları