Olan teknoloji neden kullanılmadı?

Teröristi bombayı sokamadan yakalayacak teknoloji vardı. Peki ya neden kullanılmadı?

Olan teknoloji kullanılmadı!

Terörist saldırı tehlikesi azalsa da hiçbir zaman ortadan kalkmıyor. Yaşanan en son olay, tedbirin hiçbir zaman elden bırakılamayacağını gösterdi.

Hatırlayacabileğiniz üzere geçtiğimiz günlerde Amsterdam'dan kalkan ve Detroit'e doğru giden uçağa binen Nijeryalı bir terörist yanındaki bombayı patlatmayı başaramayınca bir facianın eşiğinden dönüldü.

Fakat bu olay havaalanları ve güvenlik konusunu bir kez daha tartışmaya açtı. Güvenlik uzmanları aslında teröristin uçağa binmeden önce bomba taşıdığını tespit edebilecek teknolojinin bulunduğunu ama kullanılmadığını söylediler.

Çıplak gösteren teknoloji!

Çıplak gösteren teknoloji!
Tehlikenin ucundan dönüldü

Milimetrik Dalga adı verilen bu teknoloji komple bir vücut taraması sağlıyor ve yolcuların iç çamaşırlarının içinde bile gizlenmiş olsa geleneksel tarayıcılarla görülemeyecek tehlikeli maddeleri tespit edebiliyor.

Fakat bu cihazların kullanılmamasının iki sebebi var. Bunlardan ilki maddi bir sorun. Geleneksel tarayıcılar yaklaşık 15 bin dolarken, Milimetrik Dalga tarayıcıların fiyatları yaklaşık 150 bin dolar.

İkincisi ise yolcuların, kendilerini güvenlik görevlilerine neredeyse çıplak gösterecek bu cihazların kullanılmasına itiraz etmeleri. Kişisel gizlilik konusunda ortaya çıkan bu rahatsızlık Avrupa Birliği'nin bu gelişmiş tarayıcıları zorunlu kılmasını da engelliyor. Bu yüzden teröristin uçağa bindiği Amsterdam Schiphol Havaalanı'nda bulunan15 adet Milimetrik Dalga tarayıcıları ancak yolcular gönüllü olursa kullanılabiliyor.

Okuyucu Yorumları