Ölümden sonrası için internet siteleri!

İnternetteki dijital varlığınız öldükten sonra ne olacak diyorsanız, bu sitelere mutlaka göz atın...

Hayat güzel; peki ya sonrası?

Neredeyse her gün web sitelerini ziyaret ediyoruz, e-posta hizmetlerini ve dijital teknolojiyi kullanıyoruz. Yaşınız ne kadar küçükse muhtemelen Facebook, Twitter, YouTube gibi sitelerde o kadar çok içerik üretiyorsunuz. Peki hayatınızı kaybederseniz bu verilere ne olacağını hiç düşündünüz mü? Küçük veya büyük, internette yaptıklarımız bizi temsil ediyor mu?

Yazımızda bu konuyla ilgili sorulara cevap bulmanızı sağlayacak bazı dijital kaynakları inceleyeceğiz.

The Digital Beyond

Evan Caroll ve John Romano tarafından oluşturulan Digital Beyond, öldükten sonraki dijital varlığımızla ilgili soruları yanıtlıyor. Popüler konular arasında 'dijital bilgilerimize öldüğümüzde ne olacak?', 'Twitter'ın vefat eden kullanıcılar için politikası' gibi konular var.

ifidie.org

ifidie.org
Hayatta olmadığınızı size, ardından arkadaşlarınıza gönderdiği e-postalara gelen cevaplara göre belirliyor

ifidie.org

Ölüme hazırlanmak genellikle oldukça zordur, çünkü ölümcül bir hastalığa sahip olmamız dışında onun ne zaman geleceğini bilememekteyiz. Ancak yaşımız ilerledikçe nasıl hatırlanmamız gerektiğini, öldükten sonra arkadaşlarımız ve ailemize iletmek istediğimiz şeyleri düşünüyoruz. ifdie.org ise şöyle bir mantıkla çalışıyor: Sistemde bir mektup depoluyorsunuz. Ancak kimse bu mektubu siz ölmeden önce okuyamıyor. Sistem hayatta olup olmadığınızı önce size, sizden cevap gelmezse arkadaşlarınıza e-posta göndererek kontrol ediyor. Mektubunuz ancak sistemin e-postalarına hiç kimse cevap vermezse açığa çıkarılıyor.

Böyle bir hizmeti kullanacaksanız tabi ki sitenin ayakta olup olmadığını zaman zaman kontrol etmenizde fayda var.

Dead Man's Switch

Dead Man's Switch
ifidie.org size karışık geliyorsa, Dead Man's Switch'i deneyebilirsiniz

Dead Man's Switch

Dead Man's Switch de ifidie.org gibi çalışıyor ancak kullanımı biraz daha basit. Güvendiğiniz birkaç arkadaşınızı seçiyorsunuz ve öldükten sonraki dijital mirasınız hakkında bir yazı yazıyorsunuz. Bu e-postalarda ani bir şekilde ölmeniz durumunda önemli çevrimiçi belgelerinize, kullanıcı ve şifrelere nasıl erişilebileceğini belirtiyorsunuz.

E-postalar askeri seviyede şifrelendiğinden sadece gönderdiğiniz kişiler okuyabiliyor. Site, sizin hayatta olup olmadığınızı sıkça kontrol edeceğini söylüyor. Eğer bir süre cevap vermezseniz, hazırladığınız e-postalar, belirtmiş olduğunuz kişilere gönderiyor.

My Wonderful Life

My Wonderful Life

My Wonderful Life

My Wonderful Life, mektuplar, sevdiğiniz anılar, ölüm ilanınız ve hatta mezar taşınız gibi veriler içeren bir çeşit dijital hayat kitabı.

Kitabı oluşturduktan sonra, öldüğünüzde hangi kişilerin ona erişebileceğinizi seçiyorsunuz. Dolayısıyla siz öldükten sonra 'melekler' olarak adlandırılan bu kişiler dijital kitabınıza erişim sağlayabiliyorlar.

Okuyucu Yorumları