Bir otomobil devi daha dizel motorlardaki suçunu kabul etti

Büyük otomobil üreticisi Stellantis dizel emisyon verilerinde sahtecilik yaptığını kabul etti ve oldukça büyük bir cezayı ödemek zorunda kaldı.

Otomobil devi suçunu kabul etti; şimdi cezasını ödüyor

Dodge ve Jeep'in ana şirketi olan Stellantis, dizel motorlarının ürettiği kirlilik miktarını gizleme çabalarıyla ilgili suçlamaları kabul etti. Dünyanın en büyük beşinci otomobil üreticisi, bu hafta cezasını ödeyecek.

Federal savcılar, Stellantis'i Temiz Hava Yasası'nı ihlal etmekle suçlayarak, otomobil üreticisinin ulusal emisyon standartlarına uymadığını bildiği araçları satarak ABD düzenleyicilerini aldatmaya çalıştığını iddia etmişti. Adalet Bakanlığı, 2008 yılında Peugeot'nun ana şirketi PSA ile birleşen Fiat Chrysler Automobiles'in oluşturduğu Stellantis'in 2021’de hükümet emisyon testlerini aldatmak için tasarlanmış yasa dışı yazılımlar kurduğunu belirtmişti.

İddiaya göre şirket, otomobillerini test sırasında normal koşullara göre daha az emisyon üretecek şekilde “bilerek” programladı. Anlaşma, 2014 ve 2016 yılları arasında ABD'de satılan yaklaşık 100.000 Jeep ve Ram marka aracı kapsıyor.

Stellantis, para cezası ödemenin yanı sıra, üç yıllık deneme süresinin bir parçası olarak Temiz Hava Yasası uygunluk raporlarını Adalet Bakanlığı'na sunmayı da kabul etti. Ayrıca, üç Stellantis çalışanı, davayla ilgili suçlamalar nedeniyle yargılanmayı bekliyor.