Overclock ile daha fazla işlemci gücü

CHIP Online ile işlemcinizin overclock potansiyelini bir kaç adımda ortaya çıkarın...

Yüzde 25 doping!

AMD veya Intel işlemcinizin yedek yakıt deposunu kullanmaya ne dersiniz? İşlemciyi overclock ederek sınırlarını zorlayın. CHIP Online Intel Core 2 Duo E8200 ve AMD Athlon 64 X2 7750'yi kullanarak bu işi acemi olanların dahi ne kadar rahat yapabileceğini gösteriyor.

İşlemciyi overclock etmek çocuk oyuncağıdır; overclock ile kastımız CPU'nun maksimum performansını ortaya çıkarmak için saat frekansını aşama aşama arttırmak. Anakartlar birçok işlemci için gerekli overclock yazılımını beraberinde sunar: BIOS (Basic Input Output System), PC'nize ince ayar çekmenizi sağlayan bir nevi vidadır. Hiçbir şey kurmanıza ve Windows'un çökmesinden korkmanıza gerek yok. Önemli ayarları birkaç denemede bulabilirsiniz. Bunun ne kadar pratik olabileceğini overclock'a elverişli CPU örnekleriyle gösteriyoruz.

Daha fazla GHz, daha fazla performans
CPU ince ayarı için Intel'in Core 2 Duo E8200'ünü ve AMD'nin Athlon 64 X2 7750'sini kullandık. İkisi de en popüler işlemciler arasında yer alıyor, çünkü fabrika çıkışı az miktarda paraya çok performans sunuyorlar, fakat bunun ötesine gitmek mümkün. İki işlemci de sert stabilite testlerinden geçmek zorunda kaldı. Overclock yaparken ortaya çıkacak yüksek ısı nedeniyle PC'nizin yeterli soğutma sistemine sahip olmasına dikkat edin. Yani bir kasa soğutması kullanmak zorundasınız.

İstediğiniz kadar ücretsiz güç
Ek maliyet olmadan daha fazla performans elde etmek çoğu insanın hoşuna giden bir şeydir. Testimizde yüzde 25 daha yüksek bir CPU frekansına ulaştık ve bu da genel sistem performansına (mesela 3B oyunlar gibi) yüzde 10 ila 15 arasında bir etki yaptı. Görüyorsunuz ki, overclock etmek her halükarda işinize yarıyor. Tanıtacağımız araçlarla ek güç elde edecek olmanız ise cabası. Tavsiyemiz: PC satın alırken ucuz Intel Core 2 Duo E8200 veya AMD Athlon 64 X2 7750'yi seçerek CPU'nuzun limitlerini zorlayın. Böylece daha pahalı bir işlemci için vereceğiniz para farkı cebinizde kalmış olur.

Intel Core 2 Duo E8200: Overclock potansiyeli bol

Intel Core 2 Duo E8200: Overclock potansiyeli bol

Core 2 Duo E8200'ü BIOS üzerinden overclock ediyoruz. İşlemci frekansı FSB ve çarpanın birleşimiyle elde edilir; E8200'de çarpan değiştirilemiyor, bu yüzden FSB'yi değiştiriyoruz.

Intel Core 2 Duo E8200: Overclock potansiyeli bolIntel Core 2 Duo E8200 (2,66 GHz) bir Penryn-işlemcisidir. Bu işlemci uygun fiyata harika bir performans sunar. Özellikle bu işlemciyi tavsiye etmemizin sebebi büyük overclock potansiyeli oluyor. Altyapı olarak Intel P35 veya P45 yonga setini kullanan bir anakart seçmenizi tavsiye ediyoruz, mesela çok ucuz olan MSI P35 Neo-F gibi.

Overclock'a başlıyoruz
İşlemciyi overclock etmek için BIOS'a girmelisiniz. Genellikle PC açılışı sırasında Windows başlangıcından hemen önce "Delete" tuşuna bastığınızda mavi arka planlı BIOS'u bulursunuz. Anakartınızın kullanım kılavuzunu alıp hangi alt menüden FSB hızını (Frontside-Bus) arttıracağınızı öğrenin. Güncel anakartların çoğu AMI BIOS kullanır ve bu BIOS tipinde "Cell Menu"de FSB hızına dair tüm bilgileri bulabilirsiniz.

Core 2 Duo E8200 standart olarak 333 MHz FSB hızını kullanır. CPU'ya zarar verme riskini minimize etmek için FSB'yi sadece birkaç MHz arttırın. Bunu yaptığınızda anında işlemci saat hızının nasıl değiştiğini görebilirsiniz. Saat hızı artırımını 10'ar MHz adımlarla yapmanızı tavsiye ediyoruz. Her değişiklikten sonra PC'nizi yeniden başlatıp stabilite kontrolü yapmalısınız. Bu işi de sıcaklığı kontrol eden Core Temp aracı ve hem CPU'yu hem de GPU'yu iyice ısıtan FurMark ile yapabilirsiniz.

Test Sonucu - 1

Test Sonucu - 1

Core 2 Duo E8200, Intel'in kutu içeriğiyle sunduğu soğutma gövdesiyle donatılıyor. Birçok kişisel bilgisayarda firmanın direkt işlemciyle beraber verdiği bu standart soğutma sistemi kullanılır. Test-PC'miz güçlü bir kasa soğutması ile desteklendi; RAM'ler pasif olarak soğutuluyor. Intel'in SpeedStep teknolojisini devre dışı bıraktık. Eğer daha güçlü bir CPU soğutucunuz varsa daha yüksek saat hızları deneyebilirsiniz.

Test döngülerimizde CPU saat hızını stabil olarak 3,2 ila 3,3 GHz arasına çıkarabildik; fazla çaba sarf etmeden veya işlemci voltajıyla oynamadan. Eğer daha iyi bir CPU soğutucusu olsaydı daha yüksek ayarlar kullanmak mümkün olurdu. Benchmark'larımız belirgin bir performans artışı olduğunu ispatlıyor: Windows Vista Home Premium temelli sistemimiz normal ayarlarda 6137 puan (PCMark 05) elde ediyordu. Overclock'tan sonra puan 6711'e yükseldi; yani neredeyse yüzde 10 daha fazla performans. PC standart haliyle 3DMark 06'da 10.198 puan elde ederken, overclock sonrası 10.902 puana yükseldi. Yüzde 10'dan biraz daha az bir performans artışı.

Sonuç: Başlangıçtaki 2,66 GHz'den biraz gayretle neredeyse 3,3 GHz elde ettik. Yaklaşık yüzde 25'lik GHz artışı ve ortalama yüzde 10 daha fazla performans. Hem de tamamen ücretsiz.

Download:
Core Temp
FurMark

AMD Athlon X2 7750: Ucuz ve güçlü

AMD Athlon X2 7750: Ucuz ve güçlü

Yeni AMD Athlon 64 X2 7750 mükemmel bir fiyat/performans oranı sunuyor ve hem FSB hem de çarpan üzerinden overclock edilebiliyor; ideal bir CPU.

AMD Athlon X2 7750: Ucuz ve güçlüAMD'nin güncel üst model işlemcisinin ismi Athlon 64 X2 7750 BE ve 2,7 GHz hızında çalışıyor. İşlemcinin fiyatı sadece 74 Dolar + KDV ve daha iyi overclock edilebilmesi için çarpan kilidi bulundurmuyor. İşlemci giriş seviyesi oyuncu bilgisayarlarında veya AM2+ soketli multimedya PC'lerde kullanılmaya elverişli. Özellikle 2 MB büyüklüğündeki ön belleği, eski Athlon X2 modellerle karşılaştırıldığında büyük bir performans artışı sağlıyor.

Overclock'a başlıyoruz
Aynı Intel işlemcilerde olduğu gibi yine BIOS üzerinden overclock yapacağız. Alternatif olarak AMD, Overdrive aracını sunuyor. Program, işlemci üreticisinin kendisinin geliştirdiği ve Spider platformu ile lanse ettiği overclock aracı oluyor. Fakat Overdrive sadece güncel AMD yonga setine sahip anakartlarla beraber kullanılabiliyor; örneğin AM2 soketli Nvidia yonga seti kullananlar BIOS'u tercih etmek zorunda kalıyor.

Bizim sistemimizde sadece BIOS üzerinden overclock mümkün olduysa da size kısaca Overdrive'ı tanıtmak istiyoruz: Kurulum Windows ortamında gerçekleşiyor. Programı başlatıp sayısız seçeneğe erişebiliyorsunuz. İşlemciyi anında overclock edebiliyorsunuz; yani direkt Windows üzerinden frekanslarla oynayabiliyorsunuz. BIOS girmenize gerek kalmıyor. Eğer overclock ile haşır neşir birisi değilseniz "Auto Clock" seçeneği sizin için en uygunu olacaktır. Bu seçenekte program tüm süreçleri sizin yerinize otomatik olarak hallediyor. Bu mod ile Overdrive hiçbir aksilik çıkmamasını sağlıyor. Buna paralel olarak program maksimum saat hızını daha düşük tutuyor. Deneyimli kullanıcılar ve profesyoneller kendileri ayar verip en iyi sonuca ulaşabilir. Fakat burada da geçerli: Risk almayın ve en ufak frekans atlamalarını bile benchmark araçlarımız ile test edin.

Fiyatlar hepsiburada.com baz alınarak belirtilmiştir.

Test Sonucu - 2

Test Sonucu - 2

Athlon 64 X2 7750 BE'yi Scythe'nin Ninja 2 soğutucusu ile donattık ve böylece kutudan çıkan soğutucuyu çok daha performanslı bir model ile değiştirmiş olduk. Test anakartımız Nvidia'nın Nforce yonga seti ile çalışıyordu ki, bu da Overdrive seçeneğini devre dışı bıraktı. Yani bizim için daha fazla performansa giden yol BIOS'tan geçiyordu.

Kilitsiz çarpan sayesinde overclock vidalarıyla daha fazla oynama şansına sahip olduk, çünkü bize sunulan seçenek sayısı artmış oldu. 2,7 GHz standart saat hızında çalışan işlemciyi sadece çarpan sayısını arttırarak 3,3 ila 3,4 GHz'e kadar overclock edebildik; bu denemede FSB hızını değiştirmedik. Sistem istikrarlı bir şekilde çalışmaya devam etti, stabilite testi çökme olmadan başarıyla tamamlandı.

Windows Vista Home Premium altındaki benchmark araçlarımız bu denemede de overclock yapmanın avantajını ortaya çıkardı. Sistem PCMark 05 testinde normal frekansta 5871 puana çıkabilirken overclock'tan sonra bu değer 6911'e yükseldi. Bu da yaklaşık yüzde 15'lik bir performans artışı anlamın geliyor; yani Intel denginden daha fazla. 3DMark 06 testinde ilk önce 10780 puan elde edilirken overclock'tan sonra 11.869 puan elde edildi; yani yaklaşık yüzde 10 artış.

Sonuç: Testimiz Athlon 64 X2 7750'nin de overclock edilmeye elverişli olduğunu gösteriyor. Burada da fazla çaba harcamadan işlemci saat hızını yüzde 25 oranında arttırabildik. Sistemini daha fazla optimize edip en ince ayrıntıya dahi dikkat edenler yüzde 30 ila 35 oranında daha yüksek GHz sayılarına çıkabilir.

Download: Overdrive

Okuyucu Yorumları