Rusya Internet Archive web sitesini engelledi

Rusya, internetin arşivini tutan dev web sitesine erişimi engelledi. Yasağın nedeni ise...

Rusya'dan bir garip yasak!

Rus hükümeti, internet arşivinin tutulduğu San Francisco merkezli popüler web sitesi www.archive.org hakkında erişimi engelleme kararı aldı. Rus Korsan Partisi tarafından yönetilen bir internet sitesinin verdiği habere göre 23 Haziran 2015 itibari ile "Internet Archive" web sitesi yasaklı web siteleri arasına dahil edildi.

Yasağın nedeni "partizan direnişin teori ve pratiği" hakında bilgilerin yer aldığı "Solitary Jihad in Russia" sayfasının arşivlenmesi olarak gösterildi. Zararlı içeriğin tüm Rus İnternet Servis Sağlayıcıları tarafından kara listeye alınmasına rağmen, internet arşivinden ulaşılabiliyor olması www.archive.org'un engellenmesini beraberinde getirmiş oldu.

Internet Archive tarafından geliştirilen ve "Wayback Machine" olarak anılan hizmet, web sayfalarının arşivlenmiş sürümlerine ulaşılabilmesini sağlıyor. Böylelikle istenildiği taktirde yayında olmayan web sitelerinin içeriği bile görüntülenebiliyordu.

Google ve Yandex tarafından sunulan önbellek sevisine benzer bir hizmet sunan "Wayback Machine" yayındaki web sitelerinin bir kopyasını kaydederek ilgili web sayfaları yayından kaldırılmış olsa bile kullanıcılar tarafından görüntülenmesini sağlıyor. Internet Archive, şu ana kadar 485 milyar web sitesini arşivlemiş durumda.

Emir Medina

Okuyucu Yorumları