Samsung Galaxy S II: Daha iyisi de mümkünmüş!

Samsung'un yeni amiral gemisi Galaxy S II'yi test ettik: Gerçekten çok mu iyi?

Samsung Galaxy S II testte!

Yeni Samsung Galaxy S II, 124 mm uzunluğunda ve 66 mm genişliğinde. Özellikle kasa ile dikkat çekmek isteyen Samsung, S2'nin en ince akıllı telefon olduğunu iddaa ediyor. 116 gram ağırlığı ile bir önceki Galaxy'ye göre daha hafif. Birçok üretici kapak olarak plastik kullansa da Samsung mat bir yüzeyden oluşan metal kullanmış. Bizim düşüncemize göre bu sadece telefonu şık göstermemiş aynı zamanda elde tutulmasını da kolaylaştırmış.

Ekran : "Plus" nerede ?
Samsung 4.27 inç büyüklüğünde daha net, daha fazla kontrast ve renk aralağına sahip olan "Super AMOLED-Plus" ekran kullanımış. Her ne kadar net desek de ekran çözünürlüğü 800*480 piksel olarak kalmış. Parlaklık olarak Galaxy S'ten çok ufak bir farkla daha parlak.

Ekran testimizde özellikle etkilendiğimiz bir şey olmadı. Renk, kontrast ve parlaklık değerleri son derece iyi olsa da bir öncekinden beklenildiği kadar farklı değildi. İlk Galaxy S'in Super AMOLED ekranı zaten keskin, mükemmel kontrast ve zengin siyah ve parlak renklere sahipti. Karanlık koşullarda özellikle çok yararlı oluyor. Samsung'a göre "Plus" ekran diğer ekranlara göre sadece 2.5 mm daha kalın.

TouchWiz 4.0 ve performans

TouchWiz 4.0 ve performans

Dokunmatik ekranın hızlı tepki süreleri, telefonda işlem yapmayı zevkli kılıyor. Kaydırma, yakınlaştırma, geçişler gibi durumlarda her şey gayet akıcı. 1.2 GHz hızındaki dual core işlemci bu çok iyi çalışıyor. Testlerimizde de bu apaçık ortada. Mesaj yazmaktan menüde dolaşmaya kadar her şey bir saniyeden az sürede tamamlanıyor. Sadece kamerada belli bir zamana ihtiyaç oluyor; o da panaroma gibi seçenekleri seçtiğiniz takdirde...

Android - TouchWiz 4
Galaxy S II en yeni Android versiyonu olan 2.3 ile geliyor. Ayrıca Samsung, TouchWiz ara yüzünü de güncelliyor ve 4.0'a çıkarıyor. Sadece Android değil ara yüz güncellemeleri de telefona bir çok özellik kazandırıyor. Bunlar küçük ama günlük kullanımda hayat kurtaran özellikler.

Başlangıç ekranları arasında artık çok daha hızlı dolaşabilirsiniz. Widget'ler ve ikonlar ızgara yöntemiyle kolay bir şekilde yer değiştirebiliyor. Web sayfalarında yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapmak istediğinizde iki parmağınızı ekrana koymanız ve arkaya doğru veya öne doğru sürüklemeniz yeterli. Bu şekilde resimlerde de yakınlaştırma yapabilirsiniz. Widget seçimi ve daha pek çok işlem, yeni TouchWiz ile çok daha kolay ve keyifli...

Galaxy S II ile son sürat internet

Galaxy S II ile son sürat internet

Hubs adı verilen servisler işletim sistemine entegre edilmiş durumda. Sosyal ağları (Social Hub), müzik marketi (Music Hub) ve gazete ve dergilerin olduğu e-kitap alanını bu servisler içerisinde bulabilirsiniz. Bunu Bada işletim sistemli Samsung Wave telefonlardan zaten tanıyoruz.

Yeni gelen bir özellik ise Games Hub adı verilen; gerçekten güzel oyunları seçip indirebileceğiniz bir merkez. Bu oyunlar hareket sensörünü ve giroskopu kullanıyorlar ve genellikle 3 Euro civarındalar.

Bunların dışında telefonda ses kontrolleri ve sesli arama mevcut. İkisi de sorunsuz çalışıyor. Şubat'ta ön tanıtımı yapılan çevirici ise henüz telefonda bulunmuyor. 50 dil arasında kelime ve cümle çevirisi yapması bekleniyordu.

Yolculuklarda daha hızlı internet
Bu büyüklükte ekranı olan bir telefon internet için yaratılmış demektir. Bunun için Galaxy S II HSPA+ sayesinde saniyede 21 megabit'e kadar veri aktarabiliyor. Testimizde 600 KB büyüklüğünde test sayfası 8 saniyede açıldı.

WLAN-n ile Galaxy S II, test sayfasını 2.4 saniyede açtı. Web sayfaları tarayıcııda bilgisayardaki gibi gözüküyor ve kopyala yapıştır fonksiyonu iyi bir şekilde çalışıyor. Yakınlaştırmalar ise takılmadan akıcı bir şekilde gerçekleşiyor.

Daha fazla megapiksel, daha güçlü pil

Daha fazla megapiksel, daha güçlü pil

Samsung kamerayı oldukça geliştirmiş. 8 megapiksellik bir kamera ve LED flaş oldukça tatminkar. Test fotoğrafları keskin ve güzel görünen renkleriyle etkiliyor. Karanlık ortamlarda ise LED flaşla çekmedeğiniz takdirde resimler bulanık çıkıyor.

Seçeneklerde ise panorama, el ile ISO değeri verme gibi seçenekler bulunuyor. Videolarda ise görüntü gayet net. MHL uyumlu USB çıkışı sayesinde resimler ve videolar televizyonunuzun HDMI girişine bağlanarak seyredilebiliyor. Ama bunun için ayrıca satılan bir HDMI adaptörü gerekiyor.

Batarya ve ses
Pil gücü olarak Galaxy S 1500 mAh iken, S II 1650 mAh değerine sahip. WLAN üzerinde yaptığımız testte pil, tam parlaklık seçeneğine rağmen 7 saat dayandı. GSM sinyalleri ile telefonla konuşurken ise 6 saat konuşabildik.

Telefonunun akustiği bir MP3 oynatıcı gibiydi. Birlikte gelen kulak içi kulaklıklar sayesinde sesler kulağa çok hoş geliyor. Ayarları ve ekolayzırı da gerekli düzenlemeleri yapmanıza olanak sağlıyor. Telefonda ise sesler kulaklıklar gibi değil. Her ne kadar anlaşılabilir olsa da telefonda ufak bir cızırtı duymak mümkün.

Dahili hafıza yeterli ama iki katı da olabilirdi. Galaxy S II 16 GB dahili hafıza ve ayrıca microSD kart desteği sunuyor. Her ne kadar 32 GB'lık model konuşulsa da henüz kesinlik kazanmış değil.

Bu arada Samsung, yazın bitimine doğru Galaxy S2'nin NFC versiyonunu da piyasaya sürebilir.

Bluetooth katili WiFi Direct ile tanışın

Bluetooth katili WiFi Direct ile tanışın

Enterasan bir özellik ise WiFi Direct ile dosyaları iki telefon arasında kablosuz olarak taşıyabilmeniz. Testimizde 60 MB'lık video bir S II'den diğerine 1 dakikada geçti. Bluetooth katili WiFi Direct özelliği, olan her telefonda çalışacağı duyurulmasına rağmen sadece S II'ler arasında çalışıyor.

Özet :
Galaxy S gibi bir üst düzey telefonu daha iyi yapabilir misiniz? Evet... Bunu Samsung S II ile iyi bir şekilde göstermiş. Çok büyük değişiklikler olmasa da hayat kolaylaştırıcı ayarlar, daha kişisel ara yüz ve kopyala yapıştır özellikleri ile fark yaratmış. Donanım olarak ise daha fazla pikselli daha iyi kamera, LED flaş, HSPA+ veya çift çekirdek işlemciyle bunu belli ediyor. Pratik testlerimizde hızlı sörf, resim kalitesi ve güçlü bataryası bizi şaşırttı.

Eğer ayrıntıya inerseniz güneş ışığında biraz zor okunabilirlik, telefondaki ses kalitesi ve daha iyi olmasını beklediğimiz hafızası eksi özelliklerinden sayılabilir. Tüm bunlara rağmen bu kaliteninde fiyatı, yurt dışı için 530 Euro. Türkiye fiyatı ise henüz belli değil.

Alternatifler :
En önemli alternatifi bir önceki versiyonu olan Samsung Galaxy S i9000 oluşturuyor. Özellikle S II'nin çıkışı ile birlikte Galaxy S'in fiyatı da önemli ölçüde düşecektir.

Android işletim sistemi ile çalışan Galaxy S i9000'in Süper AMOLED ekranı ve geniş hafızası bulunuyor. Ama TouchWiz 4.0'ün avantajları Galaxy S'te yok; çünkü telefon TouchWiz 3 ile geliyor. Tabi meraklı kullanıcıların yeni TouchWiz'in şimdiden Galaxy S'e port ettiğini de söylemekte yarar var.

Bir bakışta teknik özellikler...

Bir bakışta teknik özellikler...
Galaxy S ve Galaxy S II yan yana...

İşletim sistemi : Android 2.3.3(TouchWiz 4.0)
AppStore : Android Market
SAR değeri : 0.34 W/kg
Ağırlık : 116 Gramm
Boyutları : 124*66*9 mm
GSM bandı : Quad-Band
WLAN : 802.11n/g/b
EDGE : Var
UMTS veri alımı/gönderimi : 21.1/5.8 MBit/s
Flaş desteği : Var
Akku konuşma/online/dolum süresi : 5.57/7.00/3.10 saat
Görüntülü konuşma : UMTS ile
Dokunmatik ekran : Kapasitif(Multitouch)
Ekran tipi : Super-AMOLED Plus
Ekran boyut : 55*88 mm
Ekran çözünürlük : 480*800 Pixel
Kamera çözünürlüğü : 8 Megapixel
3.5 Jack girişi : Var
Navigasyon : GPS alıcısı
Kutu içeriği : USB kablo, kulak içi kulaklık, Kullanma kılavuzu

Okuyucu Yorumları