Samsung, Yarı İletkende Duraksama Dönemine Giriyor

Samsung'un en büyük gelir kaynağı olan pazardaki daralma, şirketin yatırımlarını olumsuz yönde etkileyebilir

Daralma, Samsung'u yavaşlattı

Samsung'un yarı iletken pazarındaki başarısı, astronomik bir büyüme oranını da beraberinde getirdi ve Samsung bu sayede geçtiğimiz yıl Intel'i tahtından etmeyi başardı. Öyle ki, Koreli devin yarıiletken departmanı, tek başına şirketin rekor kıran gelirinde aslan payının sahibiydi.

Bu muhteşem performansın pazarda oluşan kısa süreli arz durumundan kaynaklı olması, Samsung'un yarı iletken departmanının başarısının sürekliliği hakkında endişeleri de beraberinde getirmişti. Görünüşe göre yarı iletken pazarının "süper döngü"sü" sona erdi ve bu da Samsung'un dördüncü çeyrekteki gelir beklentilerini aşağı çekmesi için yeterli oldu. The Korean Herald'a göre küresel yarı iletken pazarındaki yavaşlama, Samsung'un yarı iletken üretimini arttırmak için 2019'da yapacağı yatırımlarda olumsuz bir etki yarattı.

İki senede bir yaptığı bir küresel iş stratejisi toplantısında Samsung'un cihaz çözümleri bölümü, arz-talep şartlarının hafıza birimleri adına ideal olmadığının altını çizdi. Raporda bulunan "Başkan Yardımcısı Ki-nam ve çip üreticisinin denizaşırı altbirimleri arasında DRAM ve NAND flaş çiplerinin üretim kapasitelerinin arttırılması konusunda bir ayarlama yapılması tartışıldı." notu da bu konunun altını çizen bir başka detay.

Üçüncü çeyrek gelirlerinin tartışıldığı toplantıda, Samsung'un yarı iletken endüstrisindeki yıllık büyüme rakamları da masaya yatırıldı. Raporlar, Samsung'un DRAM sevkiyatının bu sene içerisinde %20, NAND üretiminin de %40 arttığını ortaya koyuyor. Samsung'un bu rakamlara rağmen gelecekteki büyüme tahminlerindeki düşüşü dikkate alarak önümüzdeki sene için çip üretim fasilitelerini genişletmek için ayırdığı yatırım kaynaklarında ayarlamaya gideceği ise öğrenilen detaylar arasında.

DRAM fiyatlarında yaşanması muhtemel sert bir düşüşten kaçınmak için sevkiyattaki artışları kontrol altına almak adına Samsung'un planladığı bazı yatırımları erteleme kararı alması muhtemel. Bu karar, Pyeongtaek'e inşa edilmesi planlanan ikinci üretim zincirini ve aynı kampüs içerisindeki birinci üretim zincirinde bulunan DRAM üretimini de kapsıyor.

Analiz uzmanları, 2019'un ilk yarısında hafıza çipi pazarının küçülmeye gideceğini ve yılın ikinci yarısında pazarın toparlanma sürecine gireceğini tahmin ediyor. Samsung'un hafıza çipi pazarındaki iki rakibi Micron Technology ve SK Hynix'in de gelecek yıl için zayıf bir talep rakamı bekledikleri de raporlara yansıyan ve uzmanların tahminlerini doğrulayan başka bir detay.

Okuyucu Yorumları