Siri yakında sesinizi tanıyabilir!

Apple'ın dijital asistanı Siri, bu patent gerçeğe dönüşürse yakında sizi sesinizden tanıyabilir!

Siri, sizi sesinizden tanıyabilir

Apple, Siri'ye konuşan kişinin sesini tanıma yeteneğini verebilecek bir patent başvurusunda bulunmuş durumda. Apple'ın dijital asistanı Siri, iOS 5 sırasında sunulmuştu ve iPhone'unuz ile sesli komutları kullanarak etkileşime geçmenize imkan tanıyor.

Siri, ilk yılları sırasında bazı sorunlarla karşılaşmış olsa da, son zamanlarda kullanışlı olduğunu kanıtlamış ve pek çok yeni yeteneğe kavuşmuş durumda. Patently Apple ekibi tarafından ortaya çıkartılan bu patent de, Siri'nin konuşmacının sesindeki akustik özellikleri fark etmesini sağlayan yeni bir güvenlik özelliğini açıklamakta ve bu özellik, pek çok yeni seçeneğin önünü açmakta. Öncelikli olarak bu özellik sayesinde Siri, telefon sahibini tanıyarak bazı komutları sadece onun sesi aracılığı ile gerçekleştirme gibi güvenlik arttırıcı özelliklere kavuşabilir.

Şu anda Siri sizin komutlarınıza tepki verse de konuşanın gerçekten siz olduğunuzdan emin olamıyor. Bu da Apple ürünlerinin başka kişiler tarafından kullanılabilmesi anlamına geliyor.

Geçmişte de Siri'nin, genel anlamda oldukça sağlam olan Apple'ın güvenlik önlemlerinin arkasına geçmek için kullanıldığı durumlar olmuştu. Her ne kadar yazılım güncellemeleri ile bu açıklıkların pek çoğu ortadan kaldırılmış olsa da, hâlâ birilerinin Siri'yi kullanarak şifre girmeden veya geçerli bir parmak izi kullanmadan özel bilgileri ele geçirme ihtimali bulunmakta. Bu yüzden de bir güvenlik önlemi olarak ses tanıma sistemi, oldukça iyi bir seçenek olabilir.

Siri'nin pek çok Apple ürününde kullanılması ile beraber şu anda konuşan kişinin sesini ayırt etme özelliği, farklı aile üyelerine farklı şekilde tepki vermesi için ayarlanmasına ve ses bağlantılı bir Appstore üyeliği ile de güvenli bir şekilde alışveriş yapılmasına imkan tanıyabilir.

Google ve Amazon'un da, Google Home ve Alexa için benzer bir özellik üzerinde çalıştığı konusunda söylentiler bulunmakta. Ayrıca Apple'ın WWDC'de bir rakip sunmayı planladığına yönelik söylentiler de, Siri konusundaki bu gelişmeyi oldukça mantıklı hale getirmekte.

Ancak şu anda elimizde olan tek şey, Apple'ın 2016 yılının ikinci çeyreği sırasında yaptığı bir patent başvurusu.

Okuyucu Yorumları