Smartbooklara Windows gömülü gelecek

Microsoft Windows'u her yere sokmaya kararlı: Yeni planda "gömülü Windows"u yaymak var...

Şimdi de Windows Embedded!

Microsoft rakiplerine göz açtırmıyor; işletim sistemi piyasasındaki yerini korumak için saldırmaya devam ediyor. Örneğin yeni netbooklarda Windows 7 üreticilere uygun fiyatlı sunuluyor. Yeni bir gelişme ise smartbooklarda Windows Embedded kullanılmasının planlanması.

Smartbooklar, netbooklara benziyor, ortalama 10 inç ekranları var ve tam takım klavyelere sahipler. Farkları boyutlarında değil işlemcilerinde. ARM işlemciye sahip bu smartbookların şarj ömrü netbooklardan çok daha uzun. Netbooklarda Windows 7 kurulu olacak, ancak smartbooklarda özel bir Windows sürümü olan Windows Embedded'ın, yani gömülü Windows'un kullanılması düşünülüyor. Internet bağlantısıyla kazanılan fonksiyonların önemli olduğu taşınabilir cihazlar için düşünülen Windows Embedded, ARM, Intel ve MIPS mimarilerini destekliyor.

Bu hamlenin sebebi çok açık, Google'ın Chrome işletim sisteminin bu dizüstünden küçük taşınabilir cihazlar segmentine yayılmasını daha baştan engellemek. Ancak tek rakip Chrome OS değil. Intel'in geliştirdiği Moblin de Microsoft'un bu hareketinden payını alacaklar arasında. Uzun süredir birbiriyle çalışan Intel ve Microsoft arasında gizli bir rekabet başlarsa hiç kimse şaşırmasın...

Okuyucu Yorumları