Ne protestolar, ne de Rusya - Ukrayna savaşı, Spotify'ın büyümesini durdurmaya yetmedi

Spotify, Joe Rogan protestolarına ve Rusya - Ukrayna savaşı sonrasında yaşananlara rağmen bir kez daha büyümeyi başardı. Akış devi, sahip olduğu abone sayısı ve elde ettiği gelirle yine herkesi şaşırtmayı başardı.

Ne protestolar, ne de Rusya - Ukrayna savaşı: Spotify'ı hiç biri durduramadı!

Spotify, tartışmalı podcast yayıncısı Joe Rogan'ı desteklemesine ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında ülkeden çekilmesine rağmen büyümeyi başardı. Akış devi tarafından yayınlanan 2022'nin ilk çeyreği için güncellenmiş finansal sonuçlara göre aylık 422 milyon kullanıcıya ulaşıldı. Spotify’ın yatırım yapmaya devam etmeyi planladığı özel podcast yayınlarının da çekici gücüyle bu kullanıcıların 182 milyonu Premium üyelik için ödeme yapıyor. Şirket, bu toplam kullanıcı sayısının üç milyonunun bir oturum açma sorununu sebebiyle eklenmiş olabileceğini de açıklamasına ekledi, ancak bu ek sayı hesaba katıldığında bile büyümenin hala beklentilerin üzerinde olduğu kesin.

Spotify, 2022 yılının başlarında, programında aşırı sağ figürlerle düzenli olarak röportaj yapan Rogan'ı destekleme kararı aldı. Bu programın konukları arasında, COVID-19 aşıları geliştirmek için kullanılan mRNA teknolojisini icat ettiğini iddia eden Dr. Robert Malone da bulunuyordu. Malone ile yaşanan bu olayın ardından 270 sağlık profesyoneli, Spotify'dan yanlış aşı bilgilendirmesiyle mücadele etmek için daha fazlasını yapmasını isteyerek şikayette bulundu.

Bu şikayeti, müziklerini hizmetten çeken Neil Young ve Joni Mitchell gibi sanatçılar ve Spotify'ın yanlış bilgileri kaldırmayı reddetmesini protesto etmek için podcast'ini durduran Brené Brown izledi. Hizmet, Rogan ile yollarını ayırmayacağını söyledi, ancak yanlış bilgilerin tekrarlandığı bölümlere bir içerik danışma etiketi ekleyeceğini söyledi.

Kısa bir süre sonra Spotify, Ukrayna'nın işgalini protesto etmek için Rusya'daki hizmetini tamamen askıya alacağını ve bölgedeki ofislerini kapatacağını duyurdu. Spotify'ın Rusya'daki en büyük ikinci platform olduğu bildirilse de, bu kullanıcı kitlesi şirketin gelirine önemli bir katkıda bulunmadı. Spotify’ın belgelerde söylediğine göre, 1,5 milyon ücretsiz kullanıcıyı ve ülkeye hizmetin kesilmesinin bir sonucu olarak Premium üyelik için ödeme yapan 600.000 ek kullanıcıyı kaybettiği düşünülüyor. Bu kayıpların, Latin Amerika ve Avrupa'da artan kullanıcı büyümesiyle fazlasıyla telafi edildiği de belirtiliyor.

Ayrıca şirket, hem Chartable hem de Podsights satın almaları için harcanan büyük miktarlara ve ünlü stadyumu Camp Nou'nun isim hakları için F.C. Barcelona'ya 300 milyon dolardan fazla ödeme yapmasına rağmen, 14 milyon Euro gibi iyi bir kâr bildirdi.