SSD'lerin ömrünü uzatmak için 3 ipucu!

SSD'nizin ömrü için pek fazla endişe etmenize gerek yok; ancak yine de bunları aklınızda bulundurun!

SSD'nizin ömrünü uzatın!

Geçen senenin sonunda Tech Report tarafından yayınlanan test sonuçları, SSD'lere yazabileceğiniz veri miktarının etkileyici seviyelerde olduğunu göstermişti. Öyle ki bazı sürücüler, 2 petabaytın üzerinde veriyi sorunsuz yazabildi. SSD'nize yazdığınız veri miktarını azaltarak teknik olarak onun ömrünü uzatacağınız doğru. Ancak bu konuda fazla endişelenmenin de anlamı yok.

Genel olarak SSD'nizin ömrü normal bir sabit diskten kısa olmayacaktır. Ancak SSD'den en fazlasını elde etmek için dikkat etmeniz gereken birkaç şey de var.

1. Aşırı ısınmaya dikkat edin

SSD'ler, aşırı sıcak ve soğuklara HDD'lere göre daha dayanıklıdır. Ancak çok aşırı sıcağa uzun süre maruz kalan SSD'ler zorlanabilir. SSD'nizini tüm yaz boyunca Antalya'da saklamanız, onun ömrüne katkıda bulunmayacaktır. Bunun yanında ani sıcaklık değişiklikleri, elektronik aletleri iyi etkilemediğinden, bu tür değişiklikleri de en aza indirgemenizde fayda var.

2. Elektrik kesintisi yaşatmayın

Elektrik kesintileri, tüm bilgisayar donanımlarının sonunu getirebildiği gibi SSD'leri de bozabiliyor. Veri yazarken elektriğin kesilmesi halinde en iyi ihtimalle sadece yazdığınız veriyi kaybedersiniz. En kötü ihtimal ise verilerle birlikte tüm sürücüyü kaybetmeniz.

SSD'yi elektrik kesintilerinden korumanın en iyi yolu, bir UPS (kesintisiz güç kaynağı) kullanmaktan geçiyor.

3. Boş alan bırakın

3. Boş alan bırakın

Sürücünüzün okuma / yazma döngüleri nedeniyle zarar görme olasılığı düşük olsa da, işi garantiye almak için yapabileceğiniz şeyler var. Bunlardan belki de en önemlisi, sürücüde mümkün olduğunca boş alan bırakmanız. SSD'ler, depolama hücrelerinin aynı hızda eskimesini sağlamak için "wear leveling" adlı bir teknolojiden faydalanırlar. Bu teknoloji, her hücreye eşit miktarda veri yazılmasını sağlar. Ancak sürücünüzde yeteri kadar boş alan yoksa, wear leveling'in bir anlamı kalmayacaktır.

Sürücünüz dolmaya yakınsa, yalnızca geriye kalan boş alan yazma amaçlı kullanılacak ve bu alan, daha hızlı eskiyecektir. Uzun süre saklayacağınız dosyaları harici bir diske veya HDD'ye taşıyarak wear leveling'in daha rahat çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları