Sun, ‘Galaksi’nin en hızlı sunucularını yarattı

’Galaksi’ kod adlı yeni Sun Fire x64 sunucuları, rakiplerine oranla 1.5 kat daha hızlı olmasına karşılık, 1/3 oranında daha az enerji harcıyor. Boyutlarının diğer sunuculara oranla 1/3 daha küçük olması da Sun Fire x64’lerin bir diğer dikkat çekici özelliği.

Sun, ‘Galaksi’nin en hızlı sunucularını yarattı

Ağ tabanlı bilgi işlem teknolojileri dünyasının lideri Sun Microsystems, performans, güvenilirlik ve enerji tasarrufuna yeni standartlar getirecek olan x64 (x86,64 bit) çok çekirdekli sunucu ailesini duyurdu. Pazardaki en hızlı x64 işlemcisi olan AMD Opteron ile güçlendirilmiş ve Solaris 10 işletim sistemi ile donatılmış sunucular; 1/3 oranında daha az enerji tüketimi ve 1.5 kat daha fazla hızıyla benzeri 4 yollu sunucuların yarı fiyatına piyasaya sunuldu. Sun’ın üç ayda bir düzenlediği Network Computing etkinliğinin sonuncusunda duyurulan yeni Sun Fire x64 sunucuları, Solaris 10 işletim sisteminin yanı sıra Linux ve Windows işletim sistemlerinde de çalışabiliyor.

Sun Fire x64 sunucuları performans rekabetini altüst etti

Sun Fire x64 sunucuları müşterilerin, yüksek performans gerektiren (HPC) ve Web uygulamalarında en üst seviyelere çıkan güç kullanımı ve soğutmaya yönelik operasyonel harcamalarında milyonlarca dolarlık tasarruf yapabilmelerine olanak sağlamak üzere tasarlandı. Sunucular, karşılaştırmalı testlerde de en yüksek performansı gösterdi. Dünya rekorları kıran yeni Sun Fire x64 sunucuları, kendi sınıflarında Intel tabanlı x64 sunucularına oranla en az % 28 daha üstün performans gösterirken, AMD Opteron ile güçlendirilmiş rakip sistemlerden ise % 12 daha hızlı çalışıyor.

PC fiyatına sunucu

Yeni endüstri standardı x64 çok-çekirdekli sunucu ailesinin giriş seviyesindeki ilk üyesi Sun Fire X2100. Tek soketli x64 raf-askılı sunucu 1000 USD’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Ailede 2 soketli 4-yollu Sun Fire X4100 ve Sun Fire X4200 sunucuları da yer alıyor. Gelecekte bu aile için tasarlanacak yeni sistemlerin 8 çekirdekliye kadar uzanması ve 16-yollu orta ölçekli sistem performans seviyesine erişmesi planlanıyor. Böylelikle müşterilerin BT altyapılarında x64 sunucularını standart hale getirebilmeleri de mümkün olacak.

Ünlü bilgisayar tasarımcısı Andy Bechtolsheim’in imzasını taşıyor

İlk x64 sistemleri olan Sun Fire X4100 ve Sun Fire X4200 tasarımları, ünlü bilgisayar tasarımcısı Andy Bechtolsheim’a ait. Her iki sunucunun en yüksek performansı uzaktan yönetim özellikleriyle beraber sağlamak üzere tasarlandığını belirten Sun Microsystems Network Sistemleri Grubu Başkan Yardımcısı ve Mimari Direktörü Bechtolsheim, bu sistemlerin diğer firmaların sunamadığı performans, özellik ve değer üçlüsünün bir birleşimi olduğunu belirtti.

Yeni x64 sunucularıyla birlikte çalışacak olan ve aralarında AMD, BEA Systems, Checkpoint, Computer Associates, mySQL, Oracle, SAP, SunGard, Symantec ve VMware’in de bulunduğu Sun iş ortaklarının sayısı hızla artıyor. Halen dünyada x86/64 sistemleri üzerinde Solaris 10 ile birlikte çalışabilen 1.600’den fazla kurumsal uygulama bulunuyor.

Sun-Microsoft işbirliği

Network Computing etkinliğinde yapılan duyuruların Microsoft ve Sun arasında giderek büyüyen iş birliğinin bir uzantısı olduğuna dikkat çeken Microsoft Windows Sunucuları Genel Müdürü Chris Phillips, böylelikle müşterilerine birbirleriyle uyumlu çalışabilen sunucu ürünleri konusunda yeni seçenekler sunduklarını ifade etti. 32-bit’ten 64-bit’e geçişin performans, güvenilirlilik ve bilgisayar kaynaklarının kullanımında yeni ufakların açılması konularında çok büyük değişimler yaşandığını söyleyen Phillips, Windows Server 2003 x64, Microsoft SQL Server 2005 ve Windows üzerinde çok sayıdaki x64 uygulamaları çalıştırabilen Sun Fire sunucularının x64 uygulamalarının yaygınlaşmasına önemli katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Okuyucu Yorumları