Temmuz ayındaki en tehlikeli kod: Netsky.P

Symantec, Temmuz ayına ait güvenlik raporunu açıkladı. Raporda yeralan ‘En Tehlikeli 10 Kod’ listesinde ilk sırayı bir önceki ay ikinci sırada yeralan Netsky.P solucanı aldı.

Temmuz ayındaki en tehlikeli kod: Netsky.P

İlk sıradaki Tooso B Truva atı ise Temmuz ayında yedinci sıraya gerilerken, Tooso J Truva Atı ikinci sıraya yerleşti. Üçüncü Lineage olurken, dördüncü sırada ise ilk olarak 19 Haziran’da keşfedilen Desktophijack adlı virüs yeraldı. Onu sırasıyla Spybot, Mytob.EE, Tooso.B, Gaobot, Fugif ve Bancos izledi.

Türkiye’nin de içinde yeraldığı EMEA Bölgesi’nin ‘En tehlikeli 10 kod’ sıralamasında ise ilk üç sırayı Netsky.P, Desktophijack ve Tooso.B Truva Atı paylaştı.

Dünya genelindeki en tehlikeli 10 kod

1- Netsky.P
2- Tooso.J
3- Lineage
4- Desktophijack
5- Spybot
6- Mytob.EE
7- Tooso.B
8- Gaobot
9- Fugif
10-Bancos

EMEA Bölgesi’ndeki tehlikeli 10 kod

1- Netsky.P
2- Desktophijack
3- Tooso.B
4- Fugif
5- Mytob.EE
6- Gaobot
7- Tooso.J
8- Webus.G
9- Tooso.F
10- Spybot

En tehlikeli açıklar ve saldırılar

Symantec’in 180 ülkedeki 20.000’in üzerindeki Symantec DeepSight sensörden ve 120 milyon Norton Antivirüs kullanıcısından elde ettiği verilere dayanılarak hazırlanan raporda, güvenlik açıklarına da yer verildi. Temmuz ayında güvenlik açıklarında ilk sırayı Microsoft Windows Color Management Module ICC Profile Buffer Overflow alırken, onu Microsoft Internet Explorer Javaprxy.DLL COM Object Instantiation Heap Overflow izledi. Mozilla Firefox Set As Wallpaper Arbitrary Code Execution ise üçüncü sırada yeraldı.

Symantec’in Güvenlik Raporu’na göre, Temmuz ayında saldırganların yüzde 19’u Microsoft SQL sunucusuna ve Microsoft Desktop Engine (MSDE)’e saldırdı. Haziran ayında bu oran yüzde 17 idi. Saldırganların yüzde 11’inin genel Web (HTTP) servislerine yönelik saldırı gerçekleştiği sözkonusu dönemde yüzde 7’si ise genel Web ataklarında bulundu.

Zombi bilgisayarlar

Raporda, zombi bilgisayar olarak da adlandırılan hacker’lar tarafından ele geçirilen bilgisayarlar üzerinden gerçekleşen saldırılara da yer verildi. Zombi bilgisayarlar tarafından saldırıların gerçekleştiği şehirler sıralamasında Seul (Güney Kore) ve Winsford (İngiltere) birinciliği paylaştı. Her iki şehirdeki zombi bilgisayarlardan yapılan saldırılar, tüm saldırıların yüzde 8’ini oluştururken, onları yüzde 3 ile Londra (İngiltere) takip etti.

Okuyucu Yorumları