Teorileri 50 yıl sonra Nobel ödülü getirdi

İki büyük bilim adamı, 1960'lardaki keşifleri için, yaklaşık 50 yıl gecikmeyle dev ödülü kazandı!

50 yıl geç gelen ödül!

1960'lı yıllarda varlığı teorik olarak kabul edilen ancak deneysel olarak ispatlanamayan Higgs bozonu, bu yıl Nobel ödülünün sahibini belirledi.

CERN'de, çok uzun yıllar süren araştırmalar sonucunda varlığı geçen yıl ispat edilen ve nihayet gözlemlenen Higgs bozonu, 50 yıl önce bu parçacığın varlığına dair teoriyi ortaya atan iki bilim insanına bu yıl Nobel ödülünü kazandırdı.

Peter Higgs ve Francois Englert, bugün Higgs bozonu olarak adlandırılan parçacığın varlığını ispatlayan teorik çalışmaları yapmış bunun üzerine bu parçacığa Higgs bozonu ismi verilmişti. Evrendeki gözlenlenemeyen ancak varlığı kabul edilen kara maddeye ulaşmak adına önemli bir kilometre taşı olan Higgs bozonuna bilim insanları "tanrı parçacığı" ismini de takmışlardı.

Geçtiğimiz yıl CERN'deki araştırma merkezinde yapılan deneyler sonucunda varlığı ispatlanan Higss bozonu sayesinde, hala hayatta olan Peter Higgs ve Francois Englert'a Nobel ödülü verileceği de kesinleşmiş oldu.

Nobel komitesi CERN Ensitisüne de kurumsal olarak Nobel ödülü vermeyi tartıştı ancak üyeler asıl ödülün 60'lı yıllarda bu teoriyi ortayan adan Higgs ve Englert'e ait olduğuna karar verdiler. CERN'de bilim dünyasının en büyük fenomeni olan "kara maddenin" keşfedilmesi halinde ise Nobel ödülünün CERN'e verileceğinin altı çizildi.

Nobeli alan iki bilim insanı aynı zamanda 1.25 milyon dolar tutarındaki ödülü de paylaşacaklar.

Okuyucu Yorumları