Tıp mucizesi: Bu adam dünyada bir ilk...

Timothy Ray Brown: Bu adamın başına gelmedik kalmadı ama sonunda bir mucizeye konu oldu...

İşte tıp mucizesi!

Amerikalı ancak Berlin'de yaşayan Timothy Ray Brown'un başına, adını tıp tarihine yazdıracak bir olay geldi. Aids hastası olduğunu öğrendikten sonra bir de kan kanseri teşhisi konan Brown, çok güçlü kemoterapi gördü ve daha sonra ilik nakli yaşadı.

İlik naklinden sonra tekrardan kendini gösteren kanser Brown'u bir ilik nakline daha zorladı. Sonunda iyileşen adam, bu sefer de beklenmedik yan etkilerle karşılaştı, yalnızca yürüyebilmek ve normal konuşabilmek için tedavilere başlayan Brown geçici körlükle de boğuştu. Ancak bu talihsiz adam, kötü şansını ikinci ilik naklinden sonra kırmış ve gördüğü tedaviler vücudundaki HIV yani aids virüsünü ortadan kaldırmış, tamamiyle iyileştirmişti.

Kuzey ve Batı Avrupa'da yaşayan insanların neredeyse yüzde 1'inde kendilerini HIV virüsünden koruyan özel bir mutasyon bulunuyor. Bu insanların sinirlerinde CCR5 alıcılarının bulunmaması, HIV'ye tutunacak dal bırakmıyor ve virüs etkisiz kalıyor.

Brown'u özel kılan ne..?

Brown'u özel kılan ne..?
Virüs iyileştirildi...

Brown'u tedavi eden doktorlar özellikle bu özelliğe sahip bir ilik bağışçısını seçti. Sonuçta hastalıklarla ve sağlık sorunlarıyla geçen Brown'un yaşamı eşsiz bir olayı doğurdu. Yapılan birçok test sonucunda HIV'nin izine bile rastlanmadı.

Peki bu olay yeniden yapılabilir mi, daha da önemlisi bir tedavi haline dönüştürülebilir mi? Cevap, oldukça zor. Çünkü doktorlar bu tip HIV'e bağışıklığı olan kişilerden daha önce de hücreleri transfer etmeyi denemiş ancak ilerleyen mutasyon, hücrelerin başarılı olmasını engellemişti. Brown'daki durum ise daha farklı, HIV'den tamamen kurtulan adam daha önceden gördüğü kanser tedavisi kemoterapi sonucu, vücudu ve bununla beraber HIV oldukça zayıf düşmüş daha sonra yapılan nakille zayıf olan virüs temizlenmişti. Bu tedavi yöntemini izlemek isteyen kişiler için çok ağır kemoterapiler ölümcül olabilir.

Okuyucu Yorumları