Titanic batığının kapsamlı haritası yapıldı!

Önümüzdeki ay batmasının 100. yılı anılacak olan Titanic hakkında böyle bir resmi hiç görmediniz!

100 yıl sonra ilk kez...

Önümüzdeki ay, ünlü Titanic'in Kuzey Atlantik'teki batışının 100. yıldönümü. O günden bu yana batan geminin kalıntılarını araştırmak üzere birtakım çalışmalar yapıldı. Bu keşiflerde gemiye ait birtakım parçalar kurtarıldı, ancak enkazın kapsamlı bir haritası şimdiye dek hiç yapılmamıştı.

Waitt Institute, Woods Hole Oceanographic Institution ve batığın yasal sorumluları tarafından yönetilen keşifi belgeselleştirmek amacıyla History Channel'den bir takım da katıldı. Keşif, takım üyelerine göre kaza bölgesinin şimdiye dek meydana getirilen en kapsamlı haritasını ortaya çıkardı. Takım, bu iş için denizin dibinde dolaşan robotlardan faydalandı. Kendi kendine gidebilen bu araçlar, batık hakkında daha fazla bilgi toplamak üzere kullanıldı.

Okyanus içerisinde dolaşan araçlar, çektikleri 130.000 yüksek çözünürlüklü fotoğraf ile 2 mil x 3 mil genişliğindeki bir alan hakkında önemli bilgiler topladılar. Bu fotoğraflar, bir bilgisayar yazılımı ile bir araya getirilerek kaza alanının geniş ve detaylı bir fotoğraf mozaiği oluşturuldu.

Araştırmacılar, bu derin incelemenin kaza hakkında yeni bilgiler çıkardığını söylüyorlar. Örneğin okyanusun dibindeki desenler, geminin kıç tarafının batma sırasında bir helikopter pervanesi gibi döndüğünü söylüyor. Araştırmada elde edilen tüm bilgiler, History Channel'da 2 saatlik bir belgesel olarak 15 Nisan'da yayınlanacak.

Okuyucu Yorumları