Tüm İhtiyaçlarınız Bedavaya

Dünyanın en iyi açık kaynak kodlu araçlarını sizler için araştırdık ve bir araya topladık

Viva Açık Kaynak!

İnternet üzerinde hayatınızı kolaylaştıracak ve oldukça işinize yarayacak birçok ücretsiz yazılım olduğunu biliyor muydunuz? Bunlar önceleri pahalı yazılımlara bir alternatif olarak görünseler de onların yaptığı her şeyi ve daha fazlasını yapabilme kabiliyetine sahipler. Açık kaynak kodlu yazılımların bir listesini kategorilerine göre ayrılmış şekilde incelemek isterseniz, sourceforge.net adresi size yardımcı olabilir.

Birçok program geliştiricisi yine kendilerinin tasarladığı araçları ücretsiz olarak indirme olanağı sağlıyor. Bunun size getireceği avantaj, aynı işi yapan bir programa boşuna para vermeden, lisans sorunu yaşamadan sınırsız ve sinirsiz bir şekilde programınızı kurup gönül rahatlığıyla kullanmanız olacaktır.

Bu yazıda sizin için internetten bulduğumuz en iyi, en faydalı Open-Source-Tool'ları bulacak ve ne işe yaradıklarını göreceksiniz.

Güvenlik

Güvenlik

Buradaki açık kaynak kodlu araçlar ile kişisel bilgilerinizi yabancı gözlerden, güvenilir bir şekilde koruyabileceksiniz.


Eraser
Bilgisayarınız, üzerinde yaptığınız tüm işlemleri mutlaka kaydeder. Sizin dışınızda bu bilgisayara ulaşabilen herkes yaptığınız bu aktivitelerinizi görebilir. Buna açtığınız sayfalar, kullandığınız kullanıcı isimleri, parolalarınız, Msn'deki konuşmalarınız, baktığınız resimler, izlediğiniz videolar ve Office programları ile açtığınız dosyalar da dahildir.
Tüm bu bilgiler sabit diskinizde saklanır. Geri Dönüşüm Kutusu'nu temizlemekle ya da internet tamponunu silmekle bu dosyaların tam gizliliğinizi sağlayamazsınız. Hatta daha ileri giderek söyleyebiliriz ki, sabit diskinize format atsanız bile, yıllar sonra da birkaç küçük araçla bu bilgiler erişilebilirdir.
Ancak, Eraser programını kullanarak ardınızda bıraktığınız tüm izleri yok edebilir ve başkalarının yaptıklarınızı görmesine engel olabilirsiniz.

Download Eraser

Keepass:
Veri tabanı "AES and Twofish" algoritması ile şifrelenmektedir. Tüm parolalarınızı en iyi şekilde şifreleyerek veritabanında saklar. Veritabanına erişimler için de parola koruması koyarak bilgilerinizin ele geçirilmesini önleyebilirsiniz. Bütün şifreleriniz tek bir veritabanında tutulur ve bu veritabanına ulaşmak şifrelidir. Böylece sadece tek bir şifre ile bütün şifrelerinizi yönetebilirisiniz.

Download Keepass - Türkçe

Tor & Privoxy:
İnternette "ip" adresini gizlemek gerçekten önemlidir. Bu programlar sayesinde "ip" adresimizi gizleyerek gelebilecek olan saldırıları azaltmış olursunuz. İnternette güvenli dolaşım ve kimlik gizlemenin alternatif bir yolu olan, gayet başarılı çalışan bir yazılım. Kullanımı çok pratik ve gerçekten iyi sonuçlar çıkartıyor.

Medya Merkezi

Medya Merkezi

Küçük boyuttaki açık kaynak programlar ile işlemcinizi fazla yormadan, bilgisayarınızı kusursuz bir medya merkezine dönüştürebilirsiniz.

DScaler:
DScaler, şu ana kadar üretilmiş hemen hemen tüm TV kartlarıyla uyumlu, kullanımı oldukça kolay ve oldukça başarılı açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Bu araç sayesinde kullanmakta olduğunuz TV kartı ne olursa olsun sorunsuz bir şekilde televizyon izleyebilirsiniz.

Programın birçok ince ayarı bulunmakta, bu ayarları kurcalayarak resim kalitesini artırabilirsiniz. DScaler TV yayınlarını kaydetmenize de yardımcı oluyor. Belirlediğiniz bir zamanda dilediğiniz kanaldaki bir yayını siz bilgisayar başında yokken dahi kaydetme yeteneğine sahip olan yazılımın logo-killer özelliği de bulunmakta. Bu özellik sayesinde kanal logolarını yok edip, programlarınızı bu şekilde arşivleyebiliyorsunuz.

Download DScaler

MediaPortal :
Bilgisayarınızdaki her türlü medyayı açabilen, oynatan, düzenleyen muhteşem bir program. Her tür müzik film ve resim dosyasını oynatabilir TV seyredebilir radyo dinleyebilirsiniz. Windows XP Media Center'ın yapabildiği herşeyi yapan bir alternatif olan MediaPortal ile tek bir menüden DVD oynatıcınıza, TV kartınıza, radyonuza, haberlere ve hava durumuna ulaşabilirsiniz.

Download MediaPortal

Inkscape:
Bu başarılı açık kaynak kodlu yazılım ile şık görünümlü logolar, bannerlar ya da afişler oluşturabilirsiniz. Bu program ile XML tabanlı Vektörel Resim formatı olan SVG resimleri oluşturabilirsiniz. Ayrıca PNG çıktısı alabilir ya da yazıcıdan bastırabilirsiniz.

Oluşturduğunuz tüm resimleri tek bir tuş ile JPEG-, PNG-, BMP- gibi birçok resim formatına dönüştürebilirsiniz. Kısacası bu programla kendi yaratıcılığınızı birleştirdiğinizde ortaya birçok faydalı iş çıkarabilirsiniz.

Download Inkscape

Internet

Internet

Web'de doğru yazılımları kullanarak dilediğiniz bilgilere ışık hızıyla ulaşabilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Açık kaynak araçlar ile önünüzde hiçbir sınır kalmayacak.

Azureus :
Azureus açık kaynak kodlu bir dosya paylaşım programıdır. Verdiği Türkçe desteği ile de kolay kullanım sağlamaktadır. Program ile sahip olduğunuz Torrent linklerini download edebilirsiniz. Kaynak sıkıntısı çekmeyeceğiniz bir paylaşım programı olan Azereus ile yasadışı olmayan her türden dosyayı sorunsuzca indirebilir ve kullanabilirsiniz.
Multi-Download, genel görünüm, kullanıcı haberleşme alanı ve istatistik fonksiyonları entegre olarak gelen program ile mutlu download'lar dileriz.

Download Azureus

FileZilla:
FileZilla birçok özelliği bulunan küçük ama bir o kadar da güçlü bir FTP istemcisidir. Tüm bağlantı bilgileriniz ile uzak sunucuya yaptığınız giriş bilgilerinizi Internet Explorer tarzı bir arabirim ile gösterebilir ve kaydedebilir.
FileZilla açık kaynaklı programı güvenlik duvarı (firewall), proxy bağlantıları, SSL ve Kerberos GSS güvenliğini destekler. Ayrıca bağlantıyı açık tutma özelliği, otomatik Ascii/Binary transferi desteği ve diğer onlarca gelişmiş yardımcı aracı ile hem amatör hem de profesyonel kullanıcılar için çok özellikli bir FTP istemcisi görevini başarıyla yerine getirebiliyor.

Download FileZilla

Sistem Araçları

Sistem Araçları

Şimdiki açık kaynak kodlu araçlar, bilgisayarınızda günlük işlerinizi başarıyla tamamlamanızı sağlayacak yazılımlardır. Bilgileri zip'leyebilir ya da günlük ihtiyacınıza göre değişikliğe uğratabilirsiniz.

PDFCreator :
Artık bir dokumanı PDF formatına dönüştürmek için, Adobe'nin pahalı yazılımlarına ihtiyacınız kalmadı. PDFCreator ile dilediğiniz dökumanı PDF'ye dönüştürebilir ve gözlerinizi daha az yorarak okumaya başlayabilirsiniz.

PDF formatındaki dosyanın çözünürlüğünü ayarlayabilme, dosyaya yazdırma desteği koyabilme ya da engelleyebilme, arka planları ayarlayabilme, renklerle oynama, şifreleyebilme gibi estetik özelliklere sahip olan programı aşağıdaki linkten indirip hemen deneyebilirsiniz.

Download PDFCreator

7-Zip:
Artık dosyalarınızı sıkıştırmak için kullanımı paralı olan Winzip ve Winrar gibi programlara muhtaç değilsiniz. 7-Zip bu programlara mükemmel bir alternatiftir. ZIP, ARJ, RAR, CAB, RPM formatlarını açabilen yazılım, yine bu formatlarda başarılı bir sıkıştırma yeteneğine de sahip.

IP ve GZIP biçimlerinde, PKZip ve WinZip'in sağladığı sıkıştırma yüzdelerinden %2-10 daha iyi oranlara sahip olan programı yüklediğinizde yazılım otomatik olarak Türkçe oluyor.

Download 7-Zip

WinMerge:
Açık kaynak kodlu WinMerge, metin formatındaki iki dosyayı karşılaştırıp aralarındaki farkları bulmanıza yardımcı olan güzel bir program. Özellikle yazılım ve script geliştiriciler için hazırladıkları iki dosya arasındaki farkları kolayca görmelerini sağlayan program, UNIX, MAC ve DOS text formatlarını başarıyla destekliyor.

Download WinMerge

Okuyucu Yorumları