Uzaya, bildiklerimizden çok farklı bir veri merkezi kuracaklar

Veri merkezleri yeryüzünden uzaya taşınıyor: Axiom Space, uzay istasyonuna bir de veri merkezi eklemek istiyor. Ama bu veri merkezi, bildiklerimize hiç benzemeyecek.

Uzaya, bildiklerimizden çok farklı bir veri merkezi kuracaklar

Teksas merkezli Axiom Space, dünyanın ilk ticari uzay istasyonunu inşa etmek istiyor ve 2026’da fırlatmayı hedeflediği tesisin modülleri üzerinde çalışmaya başladı. Axiom’un ilk modülleri Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenecek ve ardından daha fazla modül uzaya ulaştıkça, bu özel uzay istasyonu, Uluslararası Uzay İstasyonu ile bağlantısını kesmek ve tek başına çalışmak için ihtiyaç duyduğu işlevlere kavuşacak.

Axiom, yörüngedeki laboratuvarının yeterli sayıda insanı uzaya çekmesini bekliyor ve bu sebeple yörüngede çalışanlara bulut benzeri hizmetlere güvenilir, düşük gecikmeli erişim sağlamak için şirket içi bir veri merkezi talebi oluşacağını öngörüyor. Bu talebi karşılamak için karasal hizmetlere bağımlılığı azaltmak amacıyla Orbital Veri Merkezi Yeteneği (ODC T1) adı verilen sistemi geliştiriyor. Başka bir deyişle, uzaydaki ilk veri merkezini kurmak istiyor.

Axiom'un uzay içi altyapı ve lojistikten sorumlu uzay direktörü Jason Aspiotis, yaptığı bir açıklamada “Veri merkezi, optik iletişim röleleri ve genişletilmiş mesh ağı aracılığıyla mikro yerçekimindeki araştırmacılara, Axiom İstasyonu kullanıcılarına ve LEO, orta Dünya yörüngesi ve Jeosenkron Ekvator Yörüngesi’ndeki (GEO) uydulara yardımcı olmak için ticari, ölçeklenebilir ve ekonomik bir şekilde benzeri görülmemiş veri depolama ve işleme kapasitesi sağlayacak” dedi.

Elbette Axiom, 2027’de fırlatıldığında “yarım metreküp boyutunda bir raf” kaplayacağını söylediği için bu tesisi Dünya’da anladığımız haliyle bir “veri merkezi” olarak adlandırmak biraz abartı olabilir. Şirketin, bu rafları oluştururken yörünge operasyonları için tasarlanmış setleri kullanacağı tahmin edilebilir. Elbette bu özel donanımlar, muhtemelen uzayda ihtiyaç duydukları soğutma sistemlerini sürdürürken en fazla kapasiteyi sunacak şekilde optimize edilmiş özel donanımlar olacaktır.

Axios, ODC T1’e güç verecek donanımın ayrıntılarını açıklamamış olsa da, kullanım örneklerini küçük ölçekte doğrulamak için çalışıyor. Yörüngedeki bir “veri merkezinin” en iyi şekilde nasıl çalıştırılacağına dair içgörü toplamak amacıyla 2024’te UUİ’ye bir prototip fırlatmak da bu çalışmaların arasında yer alıyor.

Ayrıca Axiom, şu anda UUİ üzerinde yörüngede bulunan bir AWS Snowcone’u kullanarak gösterimler gerçekleştirmeyi planlıyor. Snowcone, 14 terabayt katı hal depolama, bir çift vCPU ve 4 GB bellekle donatılmış, ayakkabı kutusu boyutunda bir sistem.

Uzay şirketi, yörüngesel veri merkezinin avantajlarını Axiom İstasyonu’nun ötesine taşımak amacıyla optik uydu bağlantılarını kullanarak yüksek veri hızlı iletişimleri entegre etmek ve göstermek için uydu iletişimi şirketleri Kepler Communications ve Skyloom Global ile ortaklıklar da kurdu.

Bu bağlantılar ve ODC T1 veri merkezi, Axiom’un istasyon için planlanan birkaç modülden ilki olan Hab One’ın UUİ’ye kenetlenmesinden sonra konuşlandırılacak.

Axiom’un bildirdiğine göre bağlantılar, karasal standartlara göre çok etkileyici olmayan 10 Gbit/sn’ye kadar veri çıkışı sağlayacak. Ancak UUİ’nin iletişim ekipmanında yapılan son iyileştirmelerin ardından bile bunun uzay istasyonu için bir yükseltme olacağını belirtmemiz gerekiyor.