Uzaydaki gizemli ışık astronomları şaşırttı!

Uzak bir galaksiden gelen kısa ışık parlaması, astronomları cevapsız bıraktı!

Uzaydaki gizemli ışık şaşırttı!

1 Ekim 2014 tarihinde evrenin görebildiğimiz en uç noktalarında bir galaksini sadece birkaç saat için ortaya çıkan bir ışık parıltısı, astronomları oldukça şaşırtmışa benziyor.

Chandra X-ray Obervatory, bu ışığı kaydettiği sırada Chandra Deep Field-South olarak adlandırılan bir bölgenin 75 günlük incelemesinin ortalarındaydı. 1 Ekim 2014 tarihinde kısa birkaç saatlik bir aralık sırasında yakalanan X-ışınları, galaksisindeki diğer tüm ışıklardan bin kat daha büyüktü. Fornax takımyıldızında yer alan bu galaksi bizden neredeyse 11 milyar ışık yılı uzaklıkta ve gök yüzünde küçük, önemsiz bir parıltı olarak görülmekte. Yayılan bu ani ışık, var olduğu gibi hızlı bir şekilde ortadan kayboldu.

Gözlemlenen bu etkinlik, Pontifical Catholic University of Chile'den astronom ve Monthly Notices of the Royal Astronomical Society'de yayımlanan bir makalenin başyazarı Franz Bauer'in söylediğine göre bilinen hiçbir olay ile örtüşmemekte.

Dr. Bauer'in söylediğine göre en yüksek olasılık, bu X-ışınlarının bir gamma ışını patlamasının yandan görünen bir iziydi. Bu gamma ışınları, devasa bir yıldızın bir kara deliğe dönüşmek için çökmesi veya nötron yıldızları olarak tanımlanan iki yoğun yıldız kalıntısının çarpışması ile ortaya çıkmakta ve sadece tek yönde gamma ışınları yaymakta. Eğer Dünya bu ışınların yolu üzerinde değilse de bunların sadece geride kalan bir izini görebilmekte.

Ancak durum bu olsaydı, tipik bir iz görüntüsü bundan yaklaşık yüz kat daha güçlü olurdu ve Dr. Bauer, bu ışığın kaynağının belki de galaksinin arkasında ve daha uzakta yer alan bir olay olabileceğini söylemekte.

Astronomların söylediklerine göre bir diğer olasılık ise, bir yıldızın bir kara delik tarafından parçalanması olabilir ancak bu durumda da farklı spektrumda bir X-ışını dalgası yayılması gerekiyordu.

Kısacası, şu anda bildiğimiz hiçbir kozmik olay bu ışığın sorumlusu gibi gözükmüyor.

Dr. Bauer, yakın zamanda yazdığı bir blog yazısında, ne yazık ki şu anda herhangi bir "bariz cevabın" bulunmadığını ve bu olayı anlamak tek şansımızın daha fazla örnek bulmak olduğunu söylüyor.

Okuyucu Yorumları