Uzun Çalışma Süresi

Bir ışık diyotu yardımıyla hareketleri tespit eden fareler, mekaniklere kıyasla daha çok akıma ihtiyaç duyarlar. Küçük bir hile, kablosuz farenizin çalışma süresini arttırabilir.

Uzun Çalışma Süresi

Optik farelerin akım ihtiyaçları küçük bir hile ile düşürülebilir. CHIP’in ölçümleri, parlak bir mousepad ile daha az enerjiye ihtiyaç duyulduğunu kanıtlıyor. Optik fareler konum değişikliklerini bir sensör yardımıyla fark ederler. Bu sensör, farenin üzerinde hareket ettiği yüzeydeki değişiklikleri kaydeder. Bu sayede sensör bir şey “gördüğünde” alt yüzey bir ışık diyotu ile aydınlatılır. Bu diyot, ışık gücünü yüzeyin parlaklığına göre belirler. Alt yüzey ne kadar parlak olursa, yansıması da o kadar kuvvetli olacaktır. Bunun sonucunda diyot daha az ışık verecek ve buna bağlı olarak daha az akıma ihtiyaç duyacaktır.

CHIP, optik farelerin hem siyah hem de beyaz yüzeyler üzerindeki akım ihtiyaçlarını ayrı ayrı ölçtü. Elde edilen sonuçlar arasındaki fark ise dikkat çekici. Microsoft’un gözde ürünü Wireless IntelliMouse Explorer’un akım ihtiyacı, siyah alt yüzeyden beyaz bir yüzey üzerine taşınması ile beraber 46 mili amperden 35 mili ampere kadar düştü. Logitech’in Cordless MouseMan Optical’ı ise 43 mili amperden 28 mili ampere düşerek, yaklaşık yüzde 35’lik bir tasarruf sağladı. Bu, standart bir alkalin pil kullanan kablosuz bir farenin 50 saat yerine 75 saat aralıksız çalışabileceği anlamına geliyor.

Logitech’in web sayfasındaki (www.logitech.com) sık sorulan sorular kısmında gizlenen bir açıklama ise üreticilerin de bu durumun farkında olduğunu gözler önüne seriyor. Üreticilerin bu konuda kullanıcıları uyarması ve her optik fare ile beraber bir tane de parlak mousepad vermeleri çok iyi olurdu. Bu sayede akım tasarruf moduna zahmetsiz geçilebilirdi.

Firmalar, parlak mousepad konusunu şimdilik geçiştiriyorlar ve böylece kablosuz optik fareler oyuncular için neredeyse kullanılamaz hale geliyor. Tabii ki çok renkli ve şekilli mousepad’ler ile çalışmak çok daha zor. Bu durumda kullanı cılar mousepad’in sadece düz renkli ve parlak kısımları içerisinde çalışmak zorunda kalabilirler. Akım kullanımını düşük tutmak istiyorsanı z, mekanik farelerden vazgeçmemenizi öneririz.

Microsoft’un klasik Wireless WheelMouse’u hareketsiz kaldığında (optik kardeşinin 10 mA’in altına asla inmemesine rağmen) sadece 4 mili amper kullanıyor. Söz konusu mekanik (toplu) fare ise, hareket halindeyken 20 mA’in üzerine asla çıkmıyor.

Okuyucu Yorumları