Windows 12 ateşini şimdi de Qualcomm körükledi

Yılan hikayesine dönen Windows 12 bilmecesinde ateşi körükleyenler kervanına şimdi de Qualcomm katıldı.

Windows 12 ateşini şimdi de Qualcomm körükledi

İnternet üzerinde, genel olarak “Windows 12” olarak bahsedilen yeni nesil Windows’un potansiyel lansmanı hakkında büyük bir heyecan yaşanıyor ve bütün bu heyecan, Microsoft’un üç yılda bir yeni Windows sürümü takvimine geri dönmeyi planladığını iddia eden bir haberle başladı.

Bu haberin ardından daha fazla söylenti ortaya çıkmaya başladı, ancak Neowin’in de belirttiği üzere bunlardan bazıları, eşleşen kanıtlara sahip olmadıkları için pek bir anlam ifade etmiyor. Yine de daha yeni haberler farklı bir tablo çiziyordu. Görünüşe göre Microsoft fikrini değiştirmiş ve bu nedenle Windows 12 2024’te karşımıza çıkmayabilir gibi görünüyordu.

Ancak bu konudaki kanıtlar oldukça karmaşık. Microsoft, “Yeni Windows İstemcisi”nin gerçekten de kullanıma sunulacağını doğrulamış gibi görünüyor, ancak bu, ilk kez geçtiğimiz yılın sonunda DMSA ile ilgili bir grup ilkesinde izleri ortaya çıkmaya başlayan Windows 11 sürüm 24H2’den bahsediyor olabilir. Daha sonra, aygıt sürücülerinin numaralandırılmasıyla ilgili resmi belgelerde daha fazla kanıt bulundu. Ancak kısa bir süre önce 26047’den 27545’e bir yapı atlaması yaşandı ve bu da yeni nesil Windows çalışmalarının başlangıcına işaret ediyor olabilir.

Qualcomm, Windows 12 ateşini yaktı

Qualcomm ise, 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin en son gelir duyurusunda, “Microsoft Windows’un bir sonraki sürümünün 2024 ortasında geleceğini" söyleyerek heyecanı körükledi. Şirketin Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı Cristiano Renno Amon, “Microsoft Windows’un birçok Windows AI özelliğine sahip bir sonraki sürümüne bağlı olarak bu çip setine sahip ürünlerin piyasaya sürülmesini takip ediyoruz. Okula dönüşe hazırlanmak için Windows’un belirlediği 2024 ortası tarihini halen koruyoruz” dedi.

Bu konuşmada bahsedilen ürün ve çip seti, Snapdragon X Elite idi. Qualcomm’un kendi sunumu, X Elite çip setini Windows 11’den farklı, tanımlanmamış bir “Windows işletim sistemi” üzerinde test ettiğini öneriyordu ve bu da kesinlikle şirketin dahili olarak donanımında zaten Windows “12” çalıştırdığını düşündürüyor.

Ayrıca, yeni nesil Windows’un yayımlanması için “2024 ortası” zaman diliminden de ilk defa bahsedilmiyor. Geçtiğimiz yıl, başka bir rapor daha benzer bir iddiada bulunuyordu. O rapora göre, Microsoft ve donanım OEM ortakları, Haziran ayında bir dizi “Yapay Zeka Bilgisayarı” piyasaya sürmek için hazırlanıyorlardı. Qualcomm’un yanı sıra üst düzey bir Intel yöneticisi de 2024’te bir “Windows yenilemesinin” mümkün olduğunu belirtmişti.