Windows 9 varken, neden Windows 10?

Microsoft, Windows 8.1'den sonra neden Windows 9 yerine Windows 10'a atlıyor?

Neden Windows 10?

Son yapılarda yeni web tarayıcısı Project Spartan'ın da ortaya çıktığı Windows 10'un geliştirilme süreci tüm hızıyla devam ediyor. Microsoft'un yeni işletim sisteminin tamamlanmış haliyle yaz aylarında tanışacağımızı öğrenmiştik. Şimdi ise Windows 10 ile ilk tanıştığımızda bazılarımızın kafasını fazlasıyla karıştıran bir konuya tekrar değinmek istiyoruz: Neden Windows 9 değil de, Windows 10?

Microsoft'un Windows 9'u atlayarak, yeni platformuna Windows 10 adını vermesinin arkasında sadece bir değil, birkaç neden olabilir. Öncelikle Windows'un bize gösterilen sürüm numaralarının, aslında gerçek sürüm numaralarıyla eşleşmediğini belirtmek gerekiyor. Örneğin Windows 8.1'in sürüm numarası 6.3 iken Windows 10, 6.4 sürüm numarasına sahip. İşletim sistemi sürüm numarasıyla adının eşleştiği son Windows ise 1996'da yayınlanan Windows NT 4.0 idi.

Öne sürülen bir iddia, Windows 9'un 9 rakamının Japonya'da uğursuz sayılması nedeniyle atlanmış olabileceği. Antivirüs geliştiricisi Trend Micro'nun aynı sebeple 9. sürümü atladığı söyleniyor. Japonya'da önemli bir yere sahip Microsoft da bu durumu hesaba katmış olabilir.

Microsoft'ta geliştirici olduğunu iddia eden bir Reddit kullanıcısı ise paylaştığı gönderide çoğu eski programın, işletim sistemi sürümü içerisinde "Windows 9" dizisini aradığını, dolayısıyla bu eski programların Windows 95 ve 98'i Windows 9'la karıştırabileceğini söylemişti.

Son olarak Windows 10'un sadece bir isim olduğunu unutmamak gerekiyor. Aslında Microsoft'tan Terry Myerson, Windows 10 tanıtım etkinliğinde neden Windows 10 adını tercih ettiklerinin ipucunu şu sözlerle vermişti: "Yakında çıkacak olan ürünümüze bakarak, yaklaşımımızın ne kadar farklı olacağını görmekteyiz. Bu işletim sistemini Windows 9 olarak adlandırmak, doğru olmazdı." Myerson "Windows One" veya "Windows 1" adının iyi olabileceğini, ancak neden böyle bir tercihte bulunmadıklarını ise şöyle açıklıyor: "Windows 1, ne yazık ki bizden önce gelen devler tarafından yapıldı." Myerson'ın bu sözlerinden Microsoft'un önünde kalan tek iyi seçeneğin "Windows 10" olduğu anlaşılıyor.

Okuyucu Yorumları