Windows Vista'nın yeni yüzü geliyor...

Microsoft Windows Vista'yı hatırladı: En kadersiz Windows önemli bir yeniliğe imza atıyor...

İşte Vista'nın yeni yüzü!

Microsoft, Windows 7'deki yerel programlarda kullandığı Ribbon arabirimini Windows Vista'ya uyarlamak istiyor. Microsoft uzmanı Long Zheng'in yaptığı açıklamaya göre sonbaharda işletim sistemi için uygun bir güncelleme paketi yayımlanacak.

Ribbon arabirimi ilk kez Microsoft Office 2007'de kullanılmıştı ve setin şimdiye kadar birçok kişi tarafından bilinmeyen fonksiyonlarını açık yapısıyla ortaya çıkarmıştı. Ribbon sayesinde göreve has butonlar ve sekmeler şeklinde sıralanan fonksiyonlara daha rahat erişilebiliyordu. Arabirimi elde ettiği başarı sonucu firma Ribbon'u Windows 7'deki WordPad ve Paint'e de ekledi.

Zheng'in açıklamaları MSDN'deki bir makaleyi baz alıyor. Makaleye göre "Scenic Ribbon UI Framework" ilerde Windows Vista ve Windows Server 2008'de de kullanılacak. Framework sayesinde programlara aynı WordPad ve Paint'teki gibi arabirimler entegre edilebilecek.

Microsoft üçüncü parti üreticilerin de Ribbon'dan faydalanmasını ve karmaşık menü yapılarını basitleştirmelerini sağlayacak. Program yazarları Vista'daki desteği de arkalarına alarak Ribbon tabanlı uygulamalar geliştirebilecek. Windows Vista'ya "Windows 7 Interoperability Pack" ismindeki güncelleme ile eklenebilecek arabirimin ekim ayında dağıtılması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları