Yahoo Pipes için yolun sonu göründü!

Çoğumuz adını duymasak da pek çok kişi için büyük önem taşıyan internet servisi, yolun sonuna geldi!

Yolun sonu göründü!

Artık eskisi kadar kullanılmayan Yahoo Pipes, zamanında JavaScript ile ne kadar güçlü arayüzler hazırlanabileceğini göstermişti. Kullanım oranı azalsa da, belirli görevleri otomatikleştirmek isteyen web geliştiricileri, Pipes'tan faydalanabiliyorlardı. Pipes ile web sayfalarını, JSON ve RSS beslemelerini birleştirmek, değiştirmek, tamamen kullanıcının ihtiyacına yönelik bir besleme oluşturmak mümkündü.

Ancak Pipes, 30 Ağustos'tan itibaren hizmet vermeyi durduracak ve kullanıcılar bu tarihten sonra, yeni Pipe'lar oluşturamayacaklar. 30 Eylül'de ise hizmet, tamamen kapatılacak ve altyapı dağıtılacak veya başka bir projede kullanılacak. Yahoo'nun blog gönderisine göre Pipe tanımını indirmeniz mümkün.

Teknik konuda ileri düzeyde olan kullanıcılar için bazı alternatifler olacak. Örneğin pipes2js ile bir Pipe'ı node.js modülüne dönüştürmenin mümkün olduğu söyleniyor. Bunun yanında Pipe'ları node.js yerine Python'a dönüştüren Pypes'ı kullanmanız da mümkün.

Yahoo Pipes'ın bazı bileşenleri açık kaynak kodlu olsa da çoğu kişi, tamamının açık kaynak kodlu hale getirilmesini umuyor. Bu durumda Pipes, hizmet vermeyi durdursa bile başkaları tarafından devam ettirilebilir.

Okuyucu Yorumları