Yataktayken telefona bakmak, körlüğe yol açar mı?

Siz de yataktayken sık sık telefonunuza bakıyor musunuz? Eğer cevabınız evetse, bu haber canınızı fazlasıyla sıkabilir!

Telefona baktılar; kör oldular!

MRI, kalp taramaları ve diğer pek çok medikal test ile iki kişi, neden 15 dakika boyunca kör olduklarını anlamaya çalışıyorlardı. Ve sonuçta sebebin, yataktayken telefonlarını kontrol etmeleri olduğu ortaya çıktı.

New England Journal of Medicine'de yazana göre 22 ve 40 yaşındaki iki kadın, tekrar eden görüş kaybı sebebiyle endişeliydi. Medikal testlerden tam bir sonuç çıkmadığında, bir göz doktoruna gittiler ve doktor, basit bir şekilde onlara körlük başladığında nerede olduklarını sordu. Görünene göre her ikisi de o sırada yataktaydı. Doktorlar da bu durumu sorunun sebebi olarak belirlediler.

Tabii ki asıl sorun, kadınların yatakta olmaları değildi. Her iki kadın da bir gözleri yastıkla kapalıyken, bir gözleri ile telefona bakmaktaydılar. Bu durumda da telefona bakan göz ışığa alışmak için küçülürken, yastıktaki göz karanlığa alışmak için büyüyordu. Telefon kapatıldıktan sonra da telefona bakan gözün karanlığa alışmak için belirli bir süre geçiriyordu ve bu da geçici körlük hissi yaratıyordu. Bu durumda gerçek bir görüş kaybı bulunmuyordu ancak aydınlık bir ortamdan sonra karanlık bir odaya girdiğimizde yaşadığımız durumun bir benzeri yaşanıyordu.

Belki de bariz olan kötü haber ise, neredeyse hepimizin yataktayken telefonlarımızı kontrol ediyor olmamız. İyi haber ise "geçici akıllı telefon körlüğünden" etkilenmemek mümkün ve her iki gözümüzü kullandığımız sürede yatakta telefonlara bakmak zarar vermiyor. Dahası aynı etki, herkeste yaşanmıyor.

Bu iki durum araştırması kesinlik sağlamamakta ve uzmanların The Guardian'a söylediğine göre geçici akıllı telefon körlüğü nadir rastlanan bir durum. Ancak en azından artık gözlerimizle ilgili var olan bir sorundan daha haberdarız. Ayrıca gerçekten kör olmuyor olsak bile, muhtemelen yataktayken telefona bakmamakta fayda olabilir. Düzgün bir uyku için karanlığa ihtiyacımız var ve mesajlar sabaha kadar bekleyebilir...

Okuyucu Yorumları