Yeni akıllı cebinizi kontrol altına alın!

Yeni satın aldığınız akıllı cebinizi bu basit işlemler ile tamamen kullanıma hazır hale getirin!

Yeni cepler için ipuçları!

Araştırma, karşılaştırma, karar verme gibi aşamaları aştınız ve sonunda kendinize yeni bir akıllı cep aldınız. Veya yeni yılda bir akıllı cep hediyesi alacak kadar şanslısınız. Her ne olursa olsun artık eski, çizikli ve size adeta bir tuğla gibi gelen cebinizden kurtuldunuz; şimdi pırıl pırıl, yepyeni bir telefona sahipsiniz. Peki yeni cebinizde nelere dikkat etmeniz ve onunla ilk olarak ne yapmanız gerekiyor?

Eğer birkaç senedir cep telefonu değiştirmediyseniz, yeni cebinizin oldukça "akıllı" olduğunu hissedebilirsiniz. Ancak tüm akıllı cepler, o kadar da akıllı değiller. Yani yeni cebinizle zaman geçirmeye başlamadan önce bir takım işlemleri uygulamanız gerecektir. Yeni cebiniz sizinle belki 1, belki 2 veya niyetinize göre birkaç sene sizinle yakın bir arkadaş olacak. Dolayısıyla onunla iyi bir başlangıç yapmak için harcayacağınız kısa zamana değecektir.

Pili ilk kez şarj etmek hakkında

Pili ilk kez şarj etmek hakkında

Pili ilk kez şarj etmek hakkında

Cep telefonunuzun lityum-iyon piline iyi davranmanız, hem pilin ömrünü uzatacak hem de satmak istediğinizde fiyatını artıracaktır. Cep telefonunuzun pilini hemen şarj etmeden önce varolan yüzde 30-60 şarjın bitmesini bekleyin. Bunu yapmanız, ileride pilin daha etkin bir şekilde şarj olmasını sağlayacaktır.

İdeal olarak pili şarj etmeden önce her zaman bitmesini beklemeniz, pil sağlığı bakımından iyi olacaktır. Ancak zaman zaman tersini yapmanızda büyük bir sakınca bulunmuyor.

Verilerinizi taşıma

Verilerinizi taşıma

Verilerinizi taşıma

Kişiler: Bir iOS cihazından diğer bir iOS cihazına geçiş yapıyorsanız, veya bir Android cihazından diğer bir Android cihazına geçiyorsanız, eşitleme işlevi ile tüm kişilerinizi aktarabilirsiniz. Ancak standart bir telefondan akıllı telefona geçiyorsanız, birkaç seçeneğiniz var:

- Bu işlemi operatörünüze yaptırabilirsiniz. Özellikle aynı operatörde kalacaksanız, operatörünüzün bir mağazasına uğrayın. Yetkili kişi bunu birkaç dakikada halledecektir.

- Kişilerinizi SIM kart yoluyla aktarabilirsiniz. Birçok telefon, tüm kişileri SIM karta aktarmaya yönelik bir özelliğe sahiptir. Eski cebinizdeki kişileri SIM kartına aktardıktan sonra, SIM kartını yeni cebinize takın. SIM kartındaki kişileri telefonunuzun belleğine kopyalamayı unutmayın.

Google Sync ile eşitleme, kişileri aktarma

Google Sync ile eşitleme, kişileri aktarma

- iPhone, Nokia, Windows ve BlackBerry cepleri destekleyen Google Sync'den faydalanabilirsiniz. Tüm kişilerinizi Google hesabına aktardıktan sonra onları yeni cebinize geri yükleyebilirsiniz.

- Android cebinizi yükseltiyorsanız, tüm yapmanız gereken Google hesabınıza oturum açarak tüm kişilerinizi eşitlemektir. Aynı durum, iPhone'da iCloud için geçerlidir.

- Windows Phone'daki Facebook entegrasyonu sayesinde arkadaşlarınızın telefon numaralarını ve e-posta adreslerini toplayabilirsiniz. Dilerseniz Gmail kişilerinizi Windows Live'a aktararak eşitlemeyi kolaylaştırabilirsiniz.

- Bazı akıllı ceplerdeki aktarım sihirbazını kullanarak eski cebinizdeki kişileri ve SMS'leri yeni cebinize aktarabilirsiniz (HTC ceplerde ilk açılışta karşınıza çıkan sihirbaz gibi).

E-posta, takvimler, medya ve eşitleme

E-posta, takvimler, medya ve eşitleme

E-posta: Yeni cebinizde sahip olmak istediğiniz en önemli veriler, belki de e-postalarınız. Cep telefonunuzda POP yerine IMAP sunucularını tercih etmeniz, okunmuş ve okunmamış bilgilerini saklamak açısından yerinde olacaktır.

Takvimler: Google Calendar ve iCloud kullanıcıları, bu işi kolaylıkla halledeceklerdir. Yeni bir Android cep kullanıyorsanız, takvimleriniz kendiliğinden eşitlenecektir. iPhone da iCloud ile eşitlediğiniz takvimleri otomatik olarak alacaktır. Takvimlerinizin eşitlendiğinden emin olmanız yeterli.

Medya ve eşitleme

iPhone için henüz yapmadıysanız iTunes'u indirip kurmanız gerekiyor. Şarkıları, videoları, kitapları, fotoğrafları ve uygulamaları iTunes ile eşitleyeceksiniz. E-postalarınızı, takviminizi ve kişilerinizi de burada eşitleyebilirsiniz.

Windows Phone kullanıcılarının Zune yazılımını kullanmaları gerekiyor. BlackBerry kullanıcıları, BlackBerry Desktop Manager ile benzer görevleri yerine getirebilirler.

Yeni cebiniz bir Android ise, farklı platformlarda çalışan medya yürütücüsü ve eşitleme uygulaması doubleTwitst'i yükleyebilirsiniz.

Video dönüştürme: Torrent ile indirdiğiniz videoları genellikle olduğu gibi telefonunuza kopyalayamazsınız. Bunları öncelikle Handbrake ile kodlamanız gerekiyor.

Aksesuarlar

Aksesuarlar

Aksesuarlar

Cep telefonları kusursuz cihazlar değiller. Ancak belki de 1-2 sene kullanacağınız telefonunuz için aksesuar satın alma işini aşırıya kaçırmamalısınız. İşte satın almaya değecek bazı aksesuarlar:

Kılıf: Gorilla Glass bir ekran, cebinizi betona düşmeye karşı korumayacaktır. Cep telefonunuzu bir kılıfla beraber kullanmanız, muhtemelen iyi bir fikir olacaktır.

Kulaklıklar: Cep telefonunuz artık bir numaralı müzik oynatıcınız. Bazı cepler hariç birçok cep telefonu, kalitesi kötü sayılabilecek kulaklıklarla geliyor. Dolayısıyla yeni ve iyi bir kulaklık satın almayı düşünebilirsiniz.

Depolama: iPhone dışındaki birçok cep, belleğini genişletmeye izin veren bir microSD kart slotu ile geliyor. Cep telefonunuz 2GB'dan az dahili depolama alanına sahipse, ek bir depolama alanı satın almalısınız.

Kablo: Telefonunuz için fazladan bir şarj kablosu edinmeniz, hiç de fena bir fikir olmayacaktır. Yedek bir kablo, ofiste olsun, yolda olsun sizi çok kez kurtarabilir.

Uygulamalar!

Uygulamalar!

En iyi iPhone uygulamaları için bu listemizden faydalanabilirsiniz!

CHIP Online'ın seçtiği en iyi 25 Android uygulamasını ise burada bulabilirsiniz!

Android oyunları için bu galerimize göz atabilir, en iyi iPhone 4 oyunları için bu galerimize ve bu makalemize başvurabilirsiniz.

Cep telefonunuza özel sayısız uygulama ve oyunu, telefonunuzun mağaza uygulaması (Android Market, Windows Marketplace, App Store, vs.) içerisinde bulabileceksiniz.

Okuyucu Yorumları