Yeni Mars görevi rötar yaptı!

Dünya dışı bir gezegende gerçekleşecek en kapsamlı Uzay görevi, arızaya takıldı!

Mars görevi rötar yaptı!

Bir cihazda yaşanan sorun, NASA'nın 2016 Mart tarihinde Mars'a göndermeyi planladığı bir sonraki fırlatmayı 2 yıl ertelemiş durumda.

InSight veya "Interior Exploration using Seismic Investigations Geodesy and Heat Transport" görevi, 2012 yılında Curiosity aracından beri ilk görev olacaktı. Bu görevin Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS – İç Yapı için Sismik Deney) aracını içermesi bekleniyordu ve NASA bu görevin "Kızıl Gezegen'in derinliklerine bakacak ilk proje" olacağını söylemekteydi.

InSight'ın araştırması, Kızıl Gezegen'in iç yapısını inceleyerek Dünya da dahil olmak üzere kayalık gezegenlerinin oluşumları ve gelişimleri hakkında bilgi toplamayı planlamaktaydı. InSight baş araştırmacısı Bruce Banerdt'in söylediğine göre Mars, kayalık gezegenlerinin erken oluşumları hakkında Dünya'dan silinmiş olan izlere sahip durumda. InSight aracı da Mars'ın çekirdeği ve kabuğu gibi katmanları hakkında bilgi toplamak için tasarlanmıştı ve bu, oldukça yüksek "öncelikli bir gezegen bilimsel öncelik" olarak kendini göstermekte.

InSight aracının SEIS cihazı Fransız uzay ajansı (CNES) tarafından sunulmuştu ve depremler gibi yer hareketlerini incelemekte. Bu cihaz, bir atom boyutundaki hareketleri kaydedebiliyor ve "Mars ortamında hayatta kalabilmesi için üç ana sensörünün çevresinde bir vakum mührüne ihtiyaç duymakta."

Ne yazık ki, bu yılın başlarında vakum mührünü engelleyen bir sızıntı bulunmuştu ve bu sızıntının onarıldığı düşünülse de, 21 Aralık günü yapılan bir testte, cihaz bir kez daha başarısız oldu. Toulouse Uzay Merkezi'nde konuşan CNES yöneticisi Marc Pircher, çözüme çok yaklaştıklarını ancak beklenmeyen bir terslik ile karşılaştıklarını söylemekteydi: "Ekiplerimiz bunu onarmak için bir çözüm bulacaklar ancak 2016 yılındaki fırlatmaya yetecek sürede çözülemeyecek."

Bunun sebebi, Dünya'dan Mars'a fırlatma için en uygun gezegen konumlarının her 26 ayda bir ortaya çıkması ve artık gereken daha detaylı test ve inceleme ile beraber NASA'nın, bu zaman aralığının sona ereceği 30 Mart tarihinden önce hazır olunacağını düşünmemesi.

Ancak Mars'a InSight görevinin 2018'e ertelenmemesi mümkün olsa da bunun ertelenecek ilk Mars görevi olmayacağını söylemek mümkün. Curiosity aracının fırlatılması da görevin başarılı olunacağından emin olunması için iki yıl ertelenmişti...

Okuyucu Yorumları