Yeni nesil MacBook'lar burada!

Apple yeni nesil laptop'larını düzenlediği etkinlikle tanıttı, ucuz MacBook başka bahara kaldı.

İşte yeni MacBook'lar!

Apple, düzenlediği etkinlikle yeni laptop'larını tanıttı. Steve Jobs'un tanıttığı laptop'lar, MacBook, MacBook Pro ve MacBook Air'in yeni neslini temsil ediyor. Ancak bu kez etkinlik diğer Apple etkinlikleri gibi sürprizlerle dolu değildi. Zira açıklanan tüm yenilikle zaten günlerdir internette dolaşıyordu.

Tanıtımın en dikkat çekici yanı, üç modelin de artık alüminyum kasaya sahip olması. MacBook Pro'lar 2.4 GHz'ten başlayan ve 2.8 GHz'e kadar uzanan farklı Core 2 Duo işlemcilerle piyasaya sunuluyor. 15.4 inç'lik LED aydınlatmalı ekran ve multi-touch trackpad, yeni MacBooka'ların sunduğu diğer yenilikler. Özellikle Trackpad oldukça ilginç: Sağ ve sol fare tuşları trackpad üzerinde yer almıyor. Bu tuşların görevini ise, eski modellerden yüzde 39 oranında daha büyük olan cam trackpad üstleniyor. Trackpad, aynı anda 4 farklı parmak hareketini algılayabiliyor.

Yeni MacBook Pro'ların dikkat çeken diğer bir özelliği ise iki grafik işlemcisi sunması. Nvidia'nın GeForce 9400 M grafik işlemcisi standart kullanıma hitap edecek. GeForce 9600 M GT ise 256 ya da 512 MB RAM ile gelecek ve daha fazla grafik gücü istendiğinde devreye girecek.

Bahsedilmesi gereken diğer özellikler ise şunlar: Aydınlatmalı klavye, 2 adet USB girişi, 1 adet FireWire girişi, Mini DisplayPort, iSight kamera, 8x DVD yazıcı ve Express Card slotu.

MacBook Pro'lar, isteğe göre 2 ya da 4 GB bellek ile satın alınabilecek. Depolama ihtiyacı ise, 250 ya da 320 GB'lık 5400 rpm sabit disklerle karşılanıyor. En ucuz modelin fiyatı ise 1.999 Dolar olarak belirlenmiş.

Yeni MacBook ve MacBook Air

Yeni MacBook ve MacBook Air

Yeni MacBook'lar da MacBook Pro'larla benzer özelliklere sahip. Alüminyum kasa ve yeni nesil trackpad MacBook'larda da yerini almış. Ekran yine LED aydınlatmalı, ancak boyutu 13.3 inç ile sınırlı.

MacBook'lar 2 ya da 2.4 GHz'lik Intel Core 2 Duo işlemci ile birlikte geliyor. Sunulan bellek miktarı ise 2 GB ile sınırlı. Kullanıcılar 160 ya da 250 GB'lık sabit disk seçeneklerinden birini seçebiliyor. Kullanılan grafik işlemci ise Nvidia'nın GeForce 9400 M'i.

Bahsedilmesi gereken diğer özellikler ise şunlar: Aydınlatmalı klavye, 2 adet USB girişi, Mini DisplayPort, iSight kamera ve 8x DVD yazıcı. MacBook'ların başlangıç fiyatı 1.299 Dolar olarak belirlenmiş.

Henüz Ocak ayında tanıştığımız ince MacBook Air de değişimden nasibini almış durumda. Alüminyum kasa ve yeni nesil trackpad MacBook Air'de de hemen dikkat çekiyor. 1.6 ya da 1.86 GHz Intel Core 2 Duo işlemci ile gelen yeni Air'lerde 2 GB bellek bulunuyor. Depolama içinse iki farklı seçeneksunulmuş: 120 GB'lık 4200 rpm sabit disk ya da 128 GB'lık SSD. Sistemin grafik yükünü ise, MacBook'larda olduğu gibi Nvidia'nın GeForce 9400 M'i çekiyor.

Bahsedilmesi gereken diğer özellikler ise şunlar: 13.3 inç led ekran, Aydınlatmalı klavye, 1 adet USB girişi, Mini DisplayPort, iSight kamera ve 8x DVD yazıcı. MacBook Air'lerin başlangıç fiyatı 1.799 Dolar olarak belirlenmiş.

Tanıtımda eksik olan neydi?

Tanıtımda eksik olan neydi?

Buraya kadar her şey beklediğimiz gibi... Zaten tüm bu bilgiler daha önce de söylenti olarak internette dolaşıyordu. Ancak iki söylenti ne yazık ki gerçeğe dönüşmedi. Bunladan ilki: Apple'ın 800 Dolarlık mini laptop'u, ya da netbook'u...

Görünüşe göre Apple, henüz netbook pazarına girmek gibi bir niyete sahip değil. Ancak ucuz bir MacBook isteyenler için de bir sürpriz var: Daha önceki plastik kasalı MacBook serisinin satışına devam edilecek, başlangıç fiyatı ise 1.099 Dolardan 999 Dolar'a düşürülecek.

Gerçeğe dönüşmeyen ikinci söylenti ise Blu-ray sürücü oldu. Steve Jobs'un etkinlikte söylediklerinden çıkan sonuç şu: Apple Blu-ray için biraz daha bekleyecek; en azından yüksek çözünürlük ve optik medya dünyasında her şey yerine oturuncaya kadar... Ancak şurası da bir gerçek ki, Stave Jobs Blu-ray'in geleceği olup olmadığı konusunda henüz emin değil. Beklemek istemesinin önde gelen nedeni de bizce bu...

Okuyucu Yorumları