Yeni yılda cep telefonları nasıl gelişecek?

Hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan cep telefonlarını nasıl bir yıl bekliyor? İşte ceplerin 2011'i

Ceplerin 2011'i nasıl olacak?

Tüketici elektroniği denildiğinde, şüphesiz herkesin aklına cep telefonları gelecektir; çünkü şimdiye dek hiçbir tüketici elektroniği ürünü onlar kadar yaygın talep görmedi ve bu kadar hızlı tüketilmedi.

Her yıl yeni bir televizyon, oyun konsolu veya Blu-ray oynatıcı alır mıydınız? Gerçekten de, her yıl yenisi alınan başka bir cihaz düşünmek zor.

İşin diğer boyutundaysa, mevcut telefonumuzla ilgili hiçbir sorun yokken ve daha iyisine ihtiyacımız olmadığı halde gidip, en son özelliklere sahip, en son model cep telefonunu satın alabiliyoruz.

Kısacası bu bitmek bilmeyen talepkarlığımız sayesinde, cep telefonları inanılmaz bir hızla gelişiyor ve değişim geçiriyor.

Bu hızlı değişim süreci yeni yılda bizlere neler getirecek? İşte, 2011'de cep telefonu sektöründe bizi bekleyen gelişmeler...

Android devrimi

Android devrimi

2010 yılında, Android işletim sistemi kendine sağlam bir yer edindi. Gelişmiş kullanıcı arayüzünü, yaygın uygulama desteğiyle harmanlayan Android; güçlü donanım desteğini de arkasına alarak iPhone'un karşısındaki en güçlü rakip konumuna geldi.

Çok büyük beklentilerle piyasaya çıkan Google Nexus One, beklenen başarıyı sağlayamasa da, HTC Desire yılın en iyi cep telefonlarından birisi oldu.

Android 2.3 Gingerbread duyurulalı çok geçmemişti ki Google, ilk Gingerbread destekli cep telefonunu Noel alışverişine yetiştirdi. Bu sayede Google, yeni yılda iddialı bir başlangıç yapmayı hedefliyor.

Google Nexus S, Gingerbread destekli ilk cep telefonu oldu ve yeni yılın başlarında diğer üreticilerin de Gingerbread ürünlerini sunması bekleniyor.

HTC Desire ve Samsung Galaxy S kullanıcıları ise Gingerbread için yeni yazılım güncellemesini bekleyecekler.

Android Honeycomb

Android Honeycomb

Gingerbread, oldukça yeni bazı özellikler barındırıyor. Ekran klavyesinde yapılan değişiklikler yazım deneyimini iyileştirecek. Klavye sorunları, Android telefonların iPhone karşısında geride kalmasına sebep oluyordu. Aynı zamanda kopyala-yapıştır özellikleri de iyileştirilmiş ve yazılar içerisinde imleç ile seçim yapmak kolaylaştırılmış.

Gingerbread, entegre VoIP arama desteği de barındırıyor. Ayrıca, Yakın Alan İletişimi (NFC) desteği de eklenmiş. Ancak bu özellik, donanım desteği de gerektirdiği için sadece bu desteği sunan yeni cihazlarda kullanılabilecek.

Bunun yanında, 2011 yılının ilk dönemlerinde Android 3.0 Honeycomb sürümünün de ortaya çıkması bekleniyor. Honeycomb hakkındaki en büyük haberse, tablet desteğinin gelecek olması. Akıllı telefonlar için getirileceği düşünülen büyük yenilikler de beklenenler arasında.

Google tarafından, Honeycomb hakkında fazla bilgi verilmemiş olsa da yeni sürümün sadece yüksek donanım gücüne sahip, üst seviye cihazlarda kullanılacağı söylentiler arasında. Bu adım, Android'i, iOS seviyesine ulaştıracak.

Elbette, bugün üst seviye olarak bahsettiğimiz cep telefonları, 2011 ortalarında orta seviye telefonlar haline de gelebilirler.

3G'nin sonlarında mıyız?

3G'nin sonlarında mıyız?

Bir süredir 3G kullanıyoruz ve desteklediği aktarım hızları oldukça tatmin edici. Fakat yeni yılda 4G destekli ve daha güçlü akıllı telefonlar çıkacak.

4G standardı olma yarışı ise hala devam ediyor gibi görünüyor. 4G tacını almakta iddialı olan standartlardan birisi LTE Advanced. Bu standardı ön plana çıkaran unsurların en temeli, mobil iletişim devlerinin desteğini arkasına almış olması.

Standardın "teorideki" azami indirme hızı 1 Gbps, gönderim hızıysa 500mbps olacak. Tabi bunların teorik değerler olduklarını ve şu anda hiçbir aktif LTE Advanced ağının bulunmadığını hatırlatmakta fayda var.

Elbette LTE Advanced standardının gelmesi için henüz zaman var. Şirketin planlarına göre LTE Advanced standardına, 10'uncu LTE sürümünde geçilecek. Şu anki LTE standardı ise 8. sürümünde ve teorik olarak 300mbps indirme hızı sağlayabiliyor.

Tabi ki bir de WiMAX var. WiMAX'da sık sık 4G olarak lanse edilmişti. WiMAX oldukça iyileştirilmiş veri aktarım hızlarını, geniş kapsama alanı desteğiyle birlikte sunuyor.

Bununla birlikte WiMAX, Intel gibi teknoloji devlerinin desteğini arkasına almış bulunuyor. Intel gibi, ABD'de faaliyet gösteren ClearWire şirketi tarafından da aktif olarak kullanılıyor ve destekleniyor. Ancak mobil iletişim operatörlerinin hâlihazırda LTE standardını seçmiş olması WiMAX'ın önünde ciddi bir engel oluşturuyor.

iPhone 5 gelecek mi?

iPhone 5 gelecek mi?

Bu makeyi iPhone ekseninde hazırlamak istemesek de hiç şüphesiz iPhone 5, 2011'in en önemli cep telefonu gelişmesi olacak.

iPhone 4, tacını devraldığı iPhone 3GS'nin, önemli geliştirmeler barındıran sürümü olarak piyasaya çıkmıştı. Bu gerçek, önceki sürüm gibi iPhone 5'in de bir devrimden çok, evrim niteliğinde olacağını düşündürüyor. Yeni iPhone sürümünde muhtemelen bazı yeniliklerle birlikte, yaşanan sorunlar da giderilecektir. Örnek vermek gerekirse, iPhone 4'deki çekim gücü sorununu gidermek için, cihazın kasasının veya içinin tasarımında değişime gidilmesi muhtemel olacaktır.

Dedikodulara göre yeni iPhone, LTE standardını destekleyebilir. iPhone 5'de Yakın Alan İletişimi (NFC) ile birlikte LTE desteğinin de sunulacağı düşünülüyor. Bu sayede, iPhone 5 belki de piyasadaki ilk 4G telefon olabilecek. Yakın Alan İletişimi ise, birçok üretici tarafından yeni cep telefonlarında kullanılacak. Apple'ın, kullanıcılarını bu teknolojiden uzun süre mahrum bırakacağını düşünmek zor.

iPhone 5 hakkında tartışılan tüm dedikoduları bu makalemizde okuyabilirsiniz.

Windows Phone iddialı

Windows Phone iddialı

Microsoft, Windows Phone 7 ile birlikte kullanıcı dostu bir mobil işletim sistemi yapabileceğini kanıtladı. Bu da, önümüzdeki yılda Windows Phone cephesinde yeni hareketlenmeler bekleyebileceğimizi gösteriyor.

Yeni yılla birlikte, birçok yeni ve daha güçlü cep telefonunun geleceğini tahmin etmek zor değil. Bazı örnekleri yavaş yavaş gün yüzüne çıktılar bile.

Fazlasıyla güncelleme yayınlayan Microsoft'un, Windows 7'yi hem özellik olarak, hem de kullanım deneyimi olarak daha iyi yerlere getirmeye çalıştığı ortada.

Microsoft, mobil telefon pazarında kendini geliştirmesi gerektiğini biliyor ve bunun için elinden geleni yapıyor. Yani yeni yılda Microsoft, cep telefonu sektörünün yükselen yıldızlarından biri olursa bu durum kimseyi şaşırtmamalı.

WebOS telefonlar

WebOS telefonlar

2011 yılında, mobil cihaz sektöründe başarılı olma ihtimali bulunan bir diğer şirket ise HP.

Şirket 2011 yılının ilk evrelerinde, webOS işletim sistemi kullanan PalmPad isimli bir tablet çıkaracağını duyurmuştu. Elbette şirketten webOS destekli bir cep telefonu da beklemek hata olmaz.

HP, bundan önce akıllı telefonlarında Windows Mobile işletim sistemini tercih etmişti. Fakat Palm'ı satın almak için 1 milyar dolardan fazla parayı gözden çıkaran şirketin, şu andan itibaren webOs platformuna destek vermesini beklemek yerinde bir tahmin olacaktır.

Palm Pre 2'nin umutları kıran girişine rağmen, HP'nin mobil telefon sektörünün yeni yılında boy gösterecek iddialı isimlerden olacağını tahmin ediyoruz.

Nokia dönüyor mu?

Nokia dönüyor mu?

Bir zamanların değişmeyen birincisi Nokia, akıllı telefon cephesinde pek de etkin olamamıştı. Yeni yılda Nokia'nın lider koltuğuna oturmak için çaba sarf edeceği düşünülüyor. Nokia'nın karşılaştığı zorluğun esas sebebi, Android ve iOS'un çıtayı oldukça yükseltmelerine rağmen, aynı seviyeye taşıyamadığı Symbian işletim sistemindeki ısrarı. Diğer yandan, gerilerden gelen Windows Mobile bile Symbian işletim sisteminin önüne geçmiş durumda.

Her ne kadar işletim sistemi tarafından baltalanıyor olsa da, Nokia geçtiğimiz dönemde bazı başarılı telefonlara imza attı. Nokia N8, şaşırtıcı bir şekilde başarılıydı ve işletim sistemi olan Symbian^3 OS eskisine göre oldukça iyileştirilmişti.

Symbian^3, Nokia'nın en iyi işletim sistemi olsa bile hâlâ kullanım kolaylığı açısından yarışın gerisinde kalıyor. Ancak Microsoft örneğinde olduğu gibi, Nokia'nın da kusurlarını giderecek güncellemeler çıkartarak 2011 yılında iddialı bir konuma geleceği tahmin ediliyor. Bununla birlikte, çıkaracağı yeni telefonlarla da güncellenen işletim sisteminin tüm gücünü gözler önüne sermek isteyecektir.

Her ne kadar umut verici olsa da, Nokia'nın iPhone ve Android karşısında gerçek bir rakip olup olamayacağını bekleyip görmekte fayda var.

2011'de cep telefonu sektörünün bizlere neler sunacağını kesin olarak görmek için, çok da fazla beklememize gerek kalmayabilir. Zira Ocak ayında gerçekleşecek Tüketici Elektroniği Fuarı'nda ve Şubat ayında yapılacak Dünya Mobil Kongresi'nde, yeni yılın iddialı cihazlarının duyurulacağı tahmin ediliyor.

Okuyucu Yorumları