YouTube, Rusya - Ukrayna savaşının başladığı günden beri adeta "bir kıyım" yaptığını açıkladı

YouTube, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın başladığı günden bugüne kadar platformda yaptığı "kıyımın" büyüklüğünü açkladı.

YouTube'dan Rusya "kıyımı"

Rusya Şubat ayı sonunda Ukrayna'yı işgal ettiğinden beri YouTube, çatışmayla ilgili 70.000'den fazla videoyu sistemden kaldırdı. Şirket, gerekçe olarak videoların yaşananları inkar etmeyi amaçladığını veya önemsizleştirmek niyetli içeriğe sahip olduklarını gösteriyor.

YouTube, yaptırım eylemini bozmadı, ancak biri Kremlin yanlısı gazeteci Vladimir Solovyov'a bağlı olmak üzere yaklaşık 9.000 kanalı askıya aldığını da kaydetti. Kaldırılan videolardan bazıları, işgali "özgürleştirme görevi” olarak tanımladığından dolayı YouTube’un kurallarına uymuyor.

YouTube'un baş ürün sorumlusu Neal Mohan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Büyük şiddet olaylarının inkarına karşı bir politikamız var. Ve elbette, Ukrayna'da olanlar büyük bir şiddet olayıdır. Ve biz de bu politika kapsamında ilgili videoları sistemden kaldırdık” dedi.

Bu hareket, YouTube gibi hizmetlerin yanlış bilgilerin çevrimiçi ortamda yayılmasını önlemede oynadığı kritik rolün altını çiziyor. Yalnızca Rusya'da YouTube'un 90 milyondan fazla kullanıcısı var ve bu da onu ülkedeki en büyük video paylaşım platformu yapıyor. Şirketin devlet destekli RT ve Sputnik gibi sponsorlu ağların hareketlerine karşı yaptığı eylemler bu kuruluşların Kremlin'in mesajını yayma imkanı üzerinde çarpıcı bir etkisi oluyor.