YouTube müzik indirmeyi yasakladı

İnternetten müzik indiriyorsanız, dev web sitesinin aldığı bu karar sizi de etkileyebilir...

MP3 indirenlere sert engel

YouTube'un aldığı karara göre, youtube-mp3.org veya benzer siteler aracılığıyla artık sitedeki müzik video'larını mp3'e çevirmek mümkün olmayacak.

Sitenin avukatları, hukuki sürece uymayan sitelere birer birer ihtarname gönderiyor. Youtube-mp3.org da sunucularının bloke edildiğini belirtiyor. Şİmdiye kadar kendi elleriyle bu hizmeti sağlayan YouTube'un böyle bir karar alması ise düşündürücü...

Bilindiği üzere YouTube yıllardır Warner Music Group ve Universal gibi plak şirketleriyle iş birliği içinde. Müzikler her zaman ücretsiz olsa da çoğu videolar sizi, satın almanız için iTunes, Google Play ve AmazonMP3 gibi sitelere yönlendiriyor. Ancak müzik videoları promosyon amaçlı yayınlansa da onları kolayca ve ücretsiz olarak mp3'e çeviren "dönüştürücü" siteler, telif hakkı sahiplerini fazlasıyla kızdırmakta.

Youtube-mp3.org'dan Philip, yazdığı açık mektupta Google'ı "iki yüzlü" olmakla suçladı. Basılı yayımları, bazı yayımcıların ödeme talep etmelerine rağmen ücretsiz ve izinsiz paylaşan Google'ın, sahibi olduğu video sitesinde niçin böyle bir uygulamaya gittiğine anlam veremediğini söyledi.

Bu tarz sitelerin uzun zamandır ortalıkta olmasına rağmen YouTube'un neden fikrini değiştirdiği merak konusu. Şüphesiz bunda telif hakkı sahiplerinin payı büyük. Ancak ne kadar önlem alınırsa alınsın, bu sitelerin her zaman var olacağı, biri kapatıldığında diğerinin vakit kaybetmeden türeyeceği de aşikar.

Okuyucu Yorumları