Transformer Book T100'ü incelemede!

Mobil yaşam tarzını değiştirmek isteyenlere özel Transformer Book T100'ü incelemede!

CHIP Online Notu 75
  • Windows 8.1
  • İdeal performans
  • microSD desteği
  • Uzun pil ömrü
  • Dar klavye
  • Koyu ekran
  • Arka kamera yok
  • Uzun şarj süresi

Tablet PC kategorisinde son zamanlarda ciddi bir rekabet görüyoruz. Microsoft'un Surface platformuyla renklenen tablet PC kategorisinde yakın dönemde pek çok başarılı ürün inceledik. Bunlardan Microsoft Surface 2'nin yanı sıra Exper EasyTab E2D-530 ve Lenovo'nun hem Miix 10 hem de Yoga Tablet 10 modellerini hatırlayacak olursanız daha önce mercek altına almıştık.

Tablet PC'ler kullandıkları işlemcileriyle farklılıklar gösteriyor. Örneğin Exper EasyTab E2D Intel Core i5 kullanırken, Surface 2'de Nvidia Tegra 4'le karşılaşmıştık. Bugün inceleyeceğimiz Asus'un Transformer Book T100 modeli ise Intel'in Bay Trail platformunu kullanıyor. İşlemci devi Intel'in ultra mobil alanda geliştirdiği yeni Atom platformu Bay Trail, performans anlamında başarı kaydederken, Transformer Book T100 de bu teknolojiye dayalı ilk tablet PC'lerden biri olarak dikkat çekiyor.

Hem tablet hem dizüstü

Transformer Book T100, hem bir tablet hem bir dizüstü bilgisayar şeklinde kullanılabilecek hibrit bir model. Beraberinde getirdiği klavye istasyonuyla dizüstü bilgisayar formatında kullanılabilen T100, ekranı klavyeden çıkarttığınızda bir tablete dönüşebiliyor.

10.1 inç ekrana sahip olan T100, ekranıyla 13.1 mm'lik kalınlıkta. Biraz kalın olduğunu söylemek mümkün. Klavye setiyle kullanıldığında toplam kalınlık daha da artıyor elbette. Tabletin ağırlığının ise 520 gram civarında olduğunu da söyleyelim.

Ekranının üzerinde 1.2 megapiksel ön kamera bulunduran T100, arka yüzde ise bir arka kameraya sahip değil. Bu, tabletle fotoğraf çekmek isteyenleri üzecektir. Klavye dock'unun ortasında bulunan tuşa basarak setten ayırabileceğiniz T100, sağ yanında kulaklık, microUSB, microHDMI ve microSD kart bağlantılarını bulunduruyor. Sol yüzde ise ses butonlarını görebiliyoruz. Üst köşede ise güç butonu bulunuyor. Bunların dışında USB 3.0 slotunun da sahibi olan cihaz, bu girişe klavye üzerinde yer vermiş.

Transformer Book'un klavye setine bakacak olursak, bir zamanların popüler cihazı Netbook'ları andırdığını söyleyebiliriz. Dar bir klavye tercih edilmiş. Tuşlar çok küçük ve çok sıkışık görünüyor. Bu elbette kullanımı da olumsuz etkiliyor. Keza touchpad alanı da aynı oranda dar.

Bay Trail platformunda

Transformer Book T100'ün en dikkat çeken kısmı Intel'in Bay Trail platformuyla çalışması. Intel'in 2013'ün üçüncü çeyreğinde çıkarttığı dört çekirdekli Bay Trail-T Z3740 işlemcisini kalbinde taşıyan T100, böylece iyi bir performans sunuyor. Hem tablet hem dizüstü bilgisayar formunda iyi çalışma performans sergileyen cihaz, 1.33 GHz frekansta çalışıyor ancak ihtiyaç duyduğu anda bu hızı 1.86 GHz'e arttırabiliyor. 2 GB RAM'le çalışan T100, 64 GB da dahili depolama alanı sunuyor. Bu alanı microSD kart ile arttırabilmek de sevindirici.

Windows 8.1 işletim sistemiyle çalışan Transformer Book T100, dokunmatik ekranı sayesinde rahat bir çalışma alanı sunuyor. Windows işletim sistemiyle gayet akıcı çalışan T100'ün şimdi de ekran performansından bahsedelim. 1366x768 piksel çözünürlük sahibi olan ekran, çoklu dokunma desteği gösteriyor. IPS HD olan ekranın görüş açısı performansında sorun yok. Ancak ekranı biraz koyu bulduk. 155 ppi piksel yoğunluğu sonuçlarına göre koyu olan ekran, 187 kandela parlaklık oranının da sahibi.

Transformer Book T100'ün pil ömrüne de değinelim. 11 saate kadar pil ömrü sunduğu iddiasını taşıyan Transformer Book T100, dış kullanımlarda sizi bir hayli rahat ettirecek bir model. Yaptığımız 3D Mark's Home Battery test sonucuna göre 10 saat 45 dakikayı gören tablet, kullanım testlerinde de memnun edici sonuçlar aldı. Tam zamanlı video oynattığımızda 8 saat 39 dakika boyunca çalışan T100, internet ve uygulama kullandığımız zamanlarda 8 saat 53 dakika dayandı. T100'ün tam doluluk oranına erişmesi içinse 4 saat 32 dakika şarjda tuttuğumuzu da belirtelim.

Test Sonuçları

Asus Transformer Book T100'ün test sonuçlarını aşağıda bulabilirsiniz...

Özetle

Asus Transformer Book T100, iyi performans ve harika pil ömrü ile tercih edilebilir. Intel'in yeni Atom platformu Bay Trail'e dayalı ilk tablet PC'lerden biri olan Transformer Book T100, Windows 8.1 işletim sistemiyle çalışmasıyla da dikkat çekiyor. Her ne kadar ekranıyla bir miktar koyu bulsak da, mobil alanda rahat bir çalışma kabiliyetine sahip olmasıyla Transformer Book T100 başarılı bir hibrit model. Transformer Book T100'ün fiyatı ise 1059 TL civarında.

Kimler Almalı

Mobil platformda bir tablet, evde ise bir dizüstü bilgisayar formunda kullanabileceğiniz hibrit bir model arıyorsanız Transformer Book T100'ü yakından inceleyebilirsiniz.

Alternatifleri

Mobil platformda iyi performans değerleri sunan bir başka hibrit model ise Lenovo Yoga Tablet 10. Yoga Tablet 10'un özellikle ekranının 447 kandela parlaklığıyla çok iyi seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Transformer Book T100'e iyi bir alternatif olabilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus Transformer Book T100
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
75
İşletim Sistemi Windows 8.1
İşlemci Intel Bay Trail-T Quad Core Z3740 1.33 GHz
Ekran 10.1 inç IPS HD (1366x768)
Grafik İşlemci Intel HD Graphics
Bellek 2 GB
Sabit Disk 64 GB sMMC
Pil Ömrü 11 saate kadar
Kamera 1.2 megapiksel
Bağlantılar USB 3.0, micro HDMI, micro USB, Bluetooth 4.0, kulaklık
Boyutlar 263 x 171 x 13.1 mm
Ağırlık 0.55 kg
Okuyucu Yorumları