Sony MDR-1000X İncelemesi

Sony, bu defa gürültü engelleyici özellikle MDR-1000X kulaklığıyla test merkezimizde.

CHIP Online Notu 89
  • Konforlu
  • Gürültü engelleme
  • Uzun pil ömrü
  • Ambient Sound
  • DSEE HX
  • Jestle kontrol
  • Ses kalitesi
  • Pahalı
  • Otomatik ses kısma kontrolü yok

Aktif gürültü engelleme özelliğine sahip kulaklıkları diğerlerinden daha çok seviyoruz, bu açık. Zira ses performanslarının arkasına bir de gürültü engelleme desteği almalarıyla beraber çeşitli kullanım alanını çeşitlendiren bu kulaklıklar, elbette fiyatlarıyla diğerlerine nispeten daha pahalı oluyor.

Bu alanda son zamanlarda güzel modeller gördük. Level On Pro Wireless ile Samsung bu alanda daha önce karşımıza çıkmışken, yine kısa bir süre önce Sennheiser tarafında da Momentum Wireless'ı incelemiştik. Bu defa da Sony'nin MDR-1000X kulaklığı bizlerle.

Bu arada ses konusunda hatırı sayılır bir yere sahip olan Bose'un da bu alanda QuietComfort 35 isimli bir kulaklığı bulunuyor, belki biliyorsunuzdur. O nedenle bu tür bir kulaklık satın almayı düşünüyorsanız, bu 4 modeli potaya alabilirsiniz.

Şimdi biz, elimizdeki Sony MDR-1000X modeline yakından bakalım.

Konforlu tasarım

Konforlu tasarım

Öncelikle her zamanki gibi tasarımdan başlayalım. MDR-1000X, geniş kulak sürücülerine sahip, bunu baştan söylemek gerekiyor. Zira bu anlamda herkese uygun olmadığı açık. Kulak üstünü tamamen kaplayan 1000X, her ne kadar kulak üstü yapıda olsa da daha küçük modellere kıyasla hantal kalabiliyor. Burada kulaklık, kullanıcısını bir seçime sürüklüyor. Bu noktada seçim sizin elbette, fakat tasarım hatları ve sunduğu konfor olarak kendi kategorisi için gayet güzel göründüğünü söyleyebiliriz. Bu arada kulaklığın katlanıp taşıma çantasıyla çok rahat şekilde taşındığını da söylemek gerek.

İki farklı renk seçeneğine sahip olan MDR-1000X, elimizde bej rengiyle bulunurken ayrıca siyah rengi de kullanıcılara sunuyor. Kalın deri yastıklarla çevrili olan kulaklık, her iki sürücü üzerinde de dış mikrofonlar bulunduruyor. Bu mikrofonlar sayesinde gürültü engelleme özelliğini çalıştıran ve sesi dengeleyebilen kulaklık, 40mm'lik sürücüleriyle kulağınızı gayet güzel sarıyor. Buna ilave olarak kafa bandı da gayet konforlu yapıda. Başınızı ne çok sıkıyor, ne de çok serbest bırakıyor.

Kulaklığın, sürgü sistemini de beğendik. Başınızı gayet kolay ayarlayabildiğiniz kulaklığın ayarı kolay kolay bozulmuyor. Mesela Sennheiser Momentum Wireless'ta bu anlamda bir dengesizlik söz konusuydu. Sürgüler olması gerektiğinden biraz daha gevşek olduğu için başınızda kayabiliyordu.

MDR-1000X, kablosuz yapıda bir kulaklık seti ancak onu kablolu olarak da kullanabiliyorsunuz. Hemen sol sürücü üzerinde yer alan 3.5 mm'lik girişe kutu içeriğinden çıkan kabloyu bağlayarak kulaklığı kablolu hale getirebilirsiniz. Yine burada 3 farklı buton bulunduran kulaklık, bunlarla güç, gürültü engelleme ve Ambient Sound'u açıp kapatmanızı sağlıyor.

Ses performansı

Ses performansı

Sony MDR-1000X'in ses performansından bahsederken başa gürültü engelleme özelliğini koymak gerekiyor, zira bu kulaklığın fiyatını etkileyen en büyük faktör bu. İkili Gürültü Sensörü teknolojisi kullanan kulaklık, dahili ve harici mikrofonlar ile ortam sesini başarılı şekilde dengeleyebiliyor. Farklı ortamlarda yaptığımız testlerde bu konuda iyi iş çıkarttığını söyleyebiliriz. Açık ve gürültülü ofislerde olduğu gibi toplu taşıma araçlarında da dış sesleri dengeli şekilde bastırabiliyor.

Sony MDR-1000X'in müzikal ses performansına gelirsek, kulaklığın bu konuda fazlasıyla iddialı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle kulaklıkta yer alan Dijital Ses Geliştirme Motoru HX (DSEE HX) ile MP3, ACC ve WMA gibi sıkıştırılmış dijital müzik dosyalarının kalitesini yükseltme imkanı tanıyan kulaklık, bu sayede performans kaybını karşılıyor. Bu hadiseyi daha teknik olarak açıklamak gerekirse, DSEE HX ile, sıkıştırılmış veya kayıpsız 44kHz / 16bit dosyaları, 96kHz / 24bit'e kadar Hi-Res kalitesinde sese dönüştürebiliyor.

Öte yandan kulaklık yine desteklediği LDAC teknolojisi ile Xperia Z ve üzeri akıllı telefonlara, Walkman'in Hi-Res modellerine, 4K Sony televizyonlara özel bir destek de sunuyor. Yani bu cihazlardan herhangi birine sahipseniz, böylece ek yüksek çözünürlüklü ses desteği sağlıyorsunuz. Ha, herhangi bir Sony cihazınız yoksa da arada uçurum yok onu söyleyelim.

Kulaklığın bas performansı biraz yüksek bunu da bu noktada ilave etmek gerekiyor.

Pil ömrü ve diğer özellikler

Pil ömrü ve diğer özellikler

Sony MDR-1000X, kolayca eşleşebiliyor. NFC desteği getiren kulaklık, böylece telefonunuza dokundurduğunuz anda eşleşme olanağı tanıyor. Elbette yine klasik olarak Bluetooth üzerinden de kulaklığı eşleştirebiliyorsunuz.

Kablosuz kullanımın getirdiği mobiliteyi, sağ kulak ünitesi üzerine yerleştirdiği sensörler ile destekleyen Sony, böylece müzik dinlerken şarkı geçişlerinde veya sesi yükseltip alçaltma noktasında elinizi telefona atma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Sağ sürücü üzerine yukarı ve aşağı yönde dokunuşlarla sesi kısıp açabiliyor, sağa ve sola hareketlerle de şarkılar arasında geçiş sağlayabiliyorsunuz.

Hazır sözü sensörlerden açmışken şunu da ilave etmek gerek: Keşke kulaklıkta, başınızdan çıkarttığınızda müziğin sesini otomatik kesen bir sensör de yer alsaymış. Bildiğiniz gibi özellikle daha önce incelediğimiz Plantronics kulaklıklarda karşımıza çıkan bu özellik, bu kulaklıkta gayet hoş olurmuş doğrusu.

Sony MDR-1000X'in pil ömrüne de değinmek gerek elbette. Kulaklığın tam şarj olma süresi yaklaşık 4 saati bulabiliyor. Tam kapasite şarj ettikten sonra da 20 saate kadar aralıksız müzik dinleyebiliyor veya telefonla görüşmelerinizi yapabiliyorsunuz. Bu süre içinde gürültü engelleyici özelliğinin açık olduğunu da söyleyelim. Ha gürültü engelleyiciyi kapatırsanız, bu süreyi 22 saate kadar uzatabilmeniz de mümkün.

Eğer tek oturuşta uzun süreli müzik seansları yapmıyor ve bizim gibi günlük 1 – 2 saatle yetiniyorsanız, o halde tek şarjla size 1 – 1.5 hafta süre verebiliyor kulaklık. Bu anlamda da Sony MDR-1000X'i beğendiğimizi söyleyebiliriz.

Özetle

Sony MDR-1000X, özellikle müzikal yeteneğiyle hemen herkesin beğenebileceği bir kulaklık seti oluyor. Evet, basları biraz yüksek, bu nedenle göreceli yüksek bas seslerden hoşlananlar tabii ki daha çok memnun kalacaklardır. Gürültü engelleme neticesinde ise, bekleneni veren kulaklık, tasarımı ve konforuyla da premium sınıf kulaklıklar arasına giriyor. Elbette geniş kulak sürücüleriyle herkes tarafından aynı oranda beğenilmeyebilir.

Kolayca bağlantı kurabilmesiyle de dikkat çeken kulaklık, hem kablolu hem kablosuz olarak kullanılabilmesiyle de kullanımını çeşitlendiriyor. Peki, kulaklığın fiyatı ne kadar? Şu an Sony MDR-1000X'i piyasada 1690 TL fiyatla bulabiliyorsunuz. Evet, fiyatı erişimi güçleştiriyor; bu da kulaklığın en büyük handikaplarından birini oluşturuyor.

Kimler Almalı

Sony MDR-1000X, özellikle geniş bütçesi olan kullanıcıların ilgi alanına girecek bir kulaklık. Gürültü engelleme özelliğine sahip olmasıyla da özel bir kitleye hitap ediyor.

Alternatifleri

Sony MDR-1000X, size pahalı geldiyse, yine gürültü engelleme özelliğine sahip bir başka set olan Plantronics BackBeat PRO2 SE modelini de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Sony MDR-1000X
Ürün Markası Sony
CHIP Online Notu
89
Tip Kulak üstü
Bağlantı Kablosuz, Kablolu
Bluetooth Var
NFC Var
Gürültü Engelleme Var
Pil Ömrü 20 saate kadar
Kablo Uzunluğu Yaklaşık 1,5 m
Şarj Süresi Yaklaşık 4 saat
Ağırlık 274 gr.
Okuyucu Yorumları